Hopp til innhold
Info fra NRK

Huset

Et falleferdig fengsel dominert av mektige fanger trues med nedleggelse. Ledelsen setter i gang en kampanje som får alvorlige konsekvenser for alle, både innsatte og fengselsbetjenter.

Mørkt bilde med fengselsbetjenter og innsatte. I sentrum ser man Sofie Gråbøl se rett i kamera. Pressebilde for den danske serien "Huset"
Foto: Danni Riddertoft og Thomas Howalt Andersen, Bjørk Malte Ploug Koitzsch

Fredag 6. oktober er det premiere på den danske serien «Huset» med blant andre Sofie Gråbøl og David Dencik i hovedrollene. Serien sentrerer seg rundt fire fengselsbetjenter i et dansk fengsel kjent som «Huset».

Sofie Gråbøl i politiuniform. Som karakteren Miriam i serien Huset.
Foto: Adam Wallensten, DR, NRK

Sammi (Youssef Wayne Hvidtfeldt), Henrik (David Dencik), Miriam (Sofie Gråbøl) og Gert (Charlotte Fich) er fengselsvakter og kollegaer i et falleferdig dansk fengsel. Arbeidsmiljøet er røft og fiendtlig, men med en form for avtale mellom innsatte og ansatte.

Livene til de fire betjentene utenfor fengselsmurene er samtidig, av ulike grunner, fylt med konflikter, hemmeligheter og ensomhet. Hemmeligheter som snart blir avslørt og får store konsekvenser, ikke bare for dem selv, men for alle både innenfor og utenfor murene.

Huset S01E05
Foto: Adam Wallensten, DR, NRK

Handlingen i «Huset» begynner når kriminalomsorgen starter en etterforskning av fengselet der de fire betjente jobber. Fengselet vil bli stengt med mindre den dårlige omtalen, hierarkiet og narkotikahandelen som dominerer arbeidsplassen blir overvunnet.

Denne beskjeden skaper raskt to fløyer blant de ansatte. De som mener det er best å opprettholde status quo, og de to som ønsker en strengere kurs mot de innsatte velkommen. For de fire betjentene blir det også utgangspunktet for at deres personlige utfordringer smelter sammen med livet i fengselet.

Se «Huset» i NRK TV fra fredag 6. oktober.