Høsten de mistet alt

Uke 44 NRK2 fredag 31. oktober kl. 20.05

En gripende og delvis ukjent del av norgeshistorien er tema for sendingen «Høsten de mistet alt». Det er 70 år siden Hitler beordret evakuering og nedbrenning av Finnmark og Nord-Troms. Carina Olset leder den fire timer lange temakvelden om det som er kalt den største tragedien i Norge siden svartedauden.

Høsten de mistet alt

Tvangsevakueringen og brenningen av Finnmark og Nord-Troms er tema i en helaftens sending på NRK2. På bildet ser vi hvordan folk brukte oppfinnsomhet for å få tak over hodet etter at landsdelen var nedbrent.

Foto: Forsvarsmuseet, Oslo

I oktober 1944 ga Hitler ordre om å brenne ned Finnmark og Nord-Troms og fjerne innbyggerne. Landsdelen skulle gjøres til et stort intet. Hitler understreket: «Medlidenhet med befolkningen er ikke på sin plass».

Innbyggerne ble truet sørover med alt de eide i en bylt, men mange ble igjen og gjemte seg for tyskere på menneskejakt. Bygninger ble brent, infrastruktur sprengt, og alle husdyr ble drept.

TIdsvitner

Carina Olset

Carina Olset er programleder for temasendingen.

Foto: Ole Kaland, NRK

Carina Olset er vert for en tv-kveld med historier fra den siste krigsvinteren i Norge. Ennå lever mange av dem som opplevde redslene, sulten, kulden og tapene. De kan fortelle om hvordan de med våpen mot ryggen ble tvunget ut fra hjemmene sine, sendt av sted på en kald båtreise over minelagt hav, uten å vite hvor de skulle hen.

Men mange tusen mennesker fant seg ikke i å bli behandlet slik. De gjemte seg i fjellhuler og gammer i ødemarka. Familier og hele nabolag trosset vinterkulden og flyttet til skjulesteder som tyske militærfolk aldri oppdaget.

Historiene om brenningen og tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms er også historiene om fandenivoldsk motstand og optimisme, midt i krigens kyniske strategier.

Les om Carina og besteforeldrenes krigshistorie

Bodde på fiskeskøyte

Eliva Henriksen med mor, far og lillebror tilbrakte en måned på en fiskeskøyte på vei fra Skardalen i Troms til de endelig fikk et sted å bo i Melbu i Nordland. Hele tiden var de under tysk overvåkning. Ni år gamle Eliva passet broren og sørget hver dag for mat og medisiner til sine foreldre, som ble syke denne siste krigsvinteren.

Høsten de mistet alt

Eliva Henriksen (t.v.) fra Skardalen i Troms var 9 år da hun ble tvangsevakuert. Her sammen med NRKs Helga Bones.

Foto: Helga Bones / NRK

Som seksåring ble Reidar Nielsen huleboer på Sørøya i Finnmark. Familien gjemte seg i ei fjellhule der det aldri ble varmere enn 3 grader. Når han som voksen drar tilbake til stedet, ser han hvor smått og trangt det var der. Bare på Sørøya gjemte over tusen mennesker seg. Hele tiden patruljerte tyske militære området, på ren menneskejakt. De som ble oppdaget, ble arrestert og deportert sørover.

Løgner

I Sør-Norge spredte nazistene løgner om at det var Sovjetunionen som truet folket i nord. Hjemmefronten i Norge mente først at ved å hjelpe de tvangsevakuerte, hjalp man samtidig Hitler å gjennomføre sin plan. Likevel åpnet folk hjemmene sine for flyktningene.

På Finnmarksvidda gikk det denne vinteren 40 000 rein som tyskerne ville ha tak i, som kjøttmat for sine hærstyrker. Reindriftssamene fikk påbud om å føre reinflokkene til et oppsamlingssted i Skibotn i Troms. Ikke en eneste rein dukket opp der. Både dyr og mennesker forsvant innover vidda. Kløktige motstandsfolk hjalp til.

Høsten de mistet alt

Anna Malene Larsen og Petra Henningsen fra Porsanger på vei til lasteskipet Carl Arp høsten 1944. Mange døde under den harde overfarten til Narvik.

Foto: Norges Hjemmefrontmuseum

Gjester

Disse historiene, og mange flere, blir fortalt på helaftenssendingen «Høsten de mistet alt». Mange gjester vil fylle ut, debattere og analysere hendelsene.

Nina P. Mølmann og Heidi Stenvold studerer og formidler krigshistoriene hver dag i sin jobb ved Gjenreisningsmuseet, som ligger i Hammerfest. President i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv, kan fortelle om arbeid som Røde Kors utførte under tvangsevakueringen, og han kan dra linjer til dagens krigsflyktninger. Arvid Petterson er historiker og forfatter, og har brukt mange år av sitt liv til å samle fortellingene. Sidsel Wold kan si mye om hvordan det er å være krigens øyenvitne i balansegang mellom fiender.