Helene sjekker inn

Uke 37 NRK1 13. september kl 21:30

Helene Sandvig flytter inn på ulike institusjoner for å finne ut mer om hvordan det er å bo og jobbe der. Hun flytter blant annet inn på et hospits hvor hun i fem døgn skal bo sammen med mennesker som ruser seg tungt.

Helene sjekker inn

Helene flytter inn på Dalsbergstien hus i Oslo og blir kjent med menneskene der. En av dem er Sandra. - Når det er kaos på rommet, er det kaos i hodet, sier hun.

Foto: Anders Leines / NRK

Mange ble berørt da NRK tidligere i vår viste dokumentaren hvor Helene flyttet inn på Dikemark asylmottak. I "Helene sjekker inn" flytter hun inn på fem nye institusjoner hvor hun kommer tett på ansatte og beboere i et hospits, sykehjem, fengsel, et behandlingssenter for rusavhengige og ett som hjelper mennesker med spiseforstyrrelser. I løpet av fem døgn på hvert sted kommer hun tett på mennesker som av ulike årsaker har havnet under andres tilsyn og omsorg.

Hva gjør det med et mennesker å leve et sted hvor andre setter rammen for hverdagen din? Hvordan er det å jobbe på disse stedene?

Hospitset

I episoden som sendes 13. september, flytter Helene inn på Dalsbergstien hus midt i Oslo. Der bor det mennesker som ruser seg tungt.

Helene er engstelig for å flytte inn da hun ikke aner hva slags mennesker hun kommer til å møte, og om rusen kan gjøre dem psykotiske.

Gjennom sterke møter får hun utfordret sitt syn på rusmisbrukere og deres hverdag på hospitset. Hun blir kjent med Arne som inviterer henne med når han skal sette et skudd, Sandra som mener at det er kaos på rommet hennes siden hun har kaos i hodet, Muhammed som maler bilder av kongen, og Magnus som havnet på kjøret etter en tøff periode for noen år siden.

- Verdens heldigste

Helene forsøker også å finne ut hvordan de ansatte holder ut i en så uforutsigbar hverdag. De blir utskjelt, må forholde seg til rot og stank og holde roen blant mennesker som lever med kaos og krise.

Feltsykepleier Gull mener hun er verdens heldigste som får lov til å jobbe der.

Gjennom programmet får vi være med på Helenes reise fra hun spent flytter inn og velger å sove bak en døgnbemannet resepsjon, til hun flytter opp til beboerne i etasjen over.

Der opplever hun en helt annen verden enn den hun er vant til med mange sterke inntrykk.

Sykehjem

I andre episode som sendes 20. september, flytter Helene inn på Lørenskog sykehjem. Der blir hun kjent med flere av dem som bor der: Astrid som ofte kommer i konflikt med de andre beboerne, Inger som aldri venner seg til at det er en gammel dame hun ser i speilet, Ragnhild som gråt seg i søvn de første ukene på sykehjemmet, og Hans som synes det er fint å være der siden han ikke lenger får på seg skoene selv.

Helene møter også ansatte som noen ganger har det så travelt at de ikke har tid til å ta de eldre på toalettet, men som gjør sitt beste i en travel hverdag. Og hun treffer Synnøve som er i ferd med å miste moren sin litt etter litt – på en lukket demensavdeling.

Fengsel

I tredje episode denne høsten, som sendes 27. september, flytter Helene inn i Ullersmo fengsel. I løpet av fem døgn kommer hun tett på innsatte som forteller om livet i fengsel, og hun følger ansattes hverdag med håndheving av regler og rutiner. Dagene bak murene gir Helene ny forståelse av livet i et fengsel.

De to siste episodene sendes senere i høst, fjerde program er planlagt 15. november.