Helene sjekker inn

Uke 14 NRK1 tirsdag 5. april kl. 21.30

NRK-programleder Helene Sandvig flyttet i november 2015 inn på Dikemark asylmottak i fem dager. Hennes opplevelser derfra inngår i dokumentarserien "Helene sjekker inn", som sendes til høsten. Fordi temaet er så aktuelt, er dette ene programmet ferdigstilt og satt inn på sendeplanen allerede nå.

Helene sjekker inn

Helene Sandvig flytter inn på Dikemark Asylmottak i fem dager.

Foto: Anders Leines / NRK

I serien "Helene sjekker inn" flytter Helene Sandvig inn på seks ulike institusjoner for å finne ut mer om hvordan det er å bo og jobbe der. Her møter hun mennesker som av ulike årsaker har havnet under andres tilsyn og omsorg.

Fem dager i november 2015 bodde Helene på Dikemark asylmottak i Asker. Det ble et tøft møte med en helt ukjent virkelighet. Her havnet hun midt oppi det som det norske folk og resten av Europa var ekstremt opptatt av: den enorme flyktningestrømmen og hvordan vi som samfunn skulle klare å ta imot alle.

Helene sjekker inn

En spent Helene Sandvig ankommer Dikemark asylmottak i Asker. Mottaket ligger i et gammelt sykehusbygg.

Foto: Anders Leines / NRK

Skummelt

- Å være ærlig på egne forestillinger og hva jeg var engstelig for, tror jeg mange kunne identifisere seg med, forteller Helene Sandvig.

Mer om Helenes fem døgn på Dikemark kan du lese her:
Helene flytter inn på asylmottak

- Jeg er overbevist om at menneskelige møter er den beste måten å motvirke fordommer på. Det er fantastisk å kunne åpne dørene til mennesker som bor og jobber i systemer som folk flest opplever som lukkede og kanskje til og med litt skremmende, sier Helene Sandvig.

Helene Sandvig skal altså bo på ytterligere fem ulike institusjoner. Disse programmene sendes til høsten, da med en gjenutsendelse av programmet fra Dikemark til slutt.

Helene sjekker inn

Qusay på 15 år er den første personen Helene Sandvig blir kjent med på asylmottaket.

Foto: Anders Leines / NRK