Gull, ære og hardt arbeid (1:5)

Uke 22 NRK1 torsdag 28. mai kl. 19.45

Vi følger en gruppe norske lærlinger som konkurrerer om å bli best i Europa i sitt fag. I en måned er vi med på forberedelsene til yrkes-EM i Lille i Frankrike.

Gull, ære og hardt arbeid

Stine Birgitte Harsem Kipperberg

Foto: NRK / NRK

13 unge konkurrerer i 11 ulike yrkesfag i et europeisk mesterskap. NRK har fulgt spesielt 4 av disse, en bilmekaniker, en frisør, en servitør og en pleie- og omsorgsarbeider, som er de beste i Norge.

Våre utvalgte ungdommer:

Stine Birgitte Harsem Kipperberg, helsefag bor og jobber i Ålesund.

Kenneth Kentø, bilmekaniker fra Tromsø kommune, jobber i Tromsø

Marthe Blystad, frisør fra Ås, jobber i Oslo

Thora Karen Knutsdottir, servitør fra Lier, jobber i Trondheim

Prg 1: Stines mor synes ikke Stine skal satse på helsefag som sitt fremtidige yrke, men Stine vet at det er den rette jobben for henne. Hun har alltid hatt stor omsorg for folk rundt seg.

Kenneth har alltid likt å skru, og nå skal han bare pusse på de siste detaljene før han skal konkurrere mot de beste bilmekanikerne i Lille i Frankrike. (1:5).

Prg. 2: Marthe vet hun er en flink frisør, men klarer hun utfordringen i møte med sine europeiske konkurrenter når det er herrefrisyre som er oppgaven? Her må det øves.

Stine og Marita blir drillet gjennom rollespill i førstehjelp for å bevise at de er våre fremste helsefagarbeidere. (2:5).

Prg 3: Thora har drømt om å bli servitør siden hun var seks år gammel. Hun er perfeksjonist til fingertuppene, og det øves iherdig i alt fra vinsmaking til det å skrelle en pære. Alle detaljer må være på plass.

Helsefagkandidatene Stine og Marita merker presset, og det å ta et blodtrykk viser seg å være dråpen som får premierenervene fram. (3:5).

Prg 4: Det er nå det gjelder for yrkeslandslaget vårt. De drar til Lille i Frankrike etter måneder med iherdig øving for å konkurrere med de flinkeste fagarbeiderne i Europa. Vi følger dem de første dagene der de konkurrerer innenfor bilmekanikk, helsefag, frisør og servitørfag. (4:5).

Prg. 5: Det er nå vi får vite om våre 13 flinke fagarbeidere i yrkeslandslaget kan måle seg mot sine europeiske motstandere. Måneder med hardt arbeid ligger bak dem. Vil de bli belønnet med ære og medaljer nå når det virkelig gjelder? (5:5)