Grønn glede 5:10

Uke 27 NRK1 tirsdag 1. juli kl. 19.45

- Au, det stikker! 17 små rumper står i været, og små fingre river i alt som kan ligne på ugress. Grønn glede er på besøk i Skattekista barnehage i Larvik.

Grønn glede
Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

I barnehagen er de eldste barna i gang med å luke. Kampen om å være raskest fører til at også noen spirer som ikke skal bort, forsvinner. Men det meste som røskes opp, er løvetann og tistler.

Bildekk og paller

Gartner Tom Egeberg Hvål kommer med favnen full av fargerike blomster: fuchsia, begonia, stemor, tagetes og blomkarse. – De er alle sammen spiselige, så de kan trygt stå i en barnehage, forteller han.

Enkelte unger våger seg frampå for å smake. – Dere må aldri spise blomster uten å spørre de voksne først, understreker Tom. Disse er altså trygge og kan brukes i en salat om den trenger litt farge.

- Mitt første bed var i et bildekk, forteller Tom. De myke kantene egner seg godt som bedkant i en barnehage. Da gjør det ikke noe om barna skulle snuble.

Urtebed

Snekker Ola kommer med gamle paller som skal bli urtebed. Grønnkål, gressløk og salat får godt med plass når Ola får laget ekstra kasser nederst og bunn i hyllene som naturlig danner seg av bena på pallen.

Skattekista barnehage er en grønn barnehage. Her har ungene eget drivhus og der spirer både agurker og urter som barna skal få spise senere på sommeren. Og akkurat her i drivhuset debuterer en fersk programleder – Karen, som snart er klar for skolen. Med forsiktige grep viser hun hvordan visne blader må bort fra den store tomatplanten som regjerer midt i drivhuset.