Informasjon fra NRK

Folkeopplysningen Sesong 5

Gjennom fire store eksperimenter undersøker programleder Andreas Wahl hvor lett vi mennesker lar oss påvirke, hvorfor vi tror på de mest usannsynlige ting, og hvor sårbare vi er for å bli manipulert.

Folkeopplysningen S05E03

Kunstner Jan Christensen lar Andreas stille ut egne bilder i hans navn. Hvordan reagerer publikum på det?

Foto: Teddy TV/NRK

I en verden der demokratiet er truet, personvernet mer utsatt enn noen gang og informasjon og desinformasjon tar like stor plass, trenger vi å skjerpe oppmerksomheten.

Folkeopplysningen består denne høsten av 4 programmer som alle handler om ulike former for manipulasjon.

«Make Lillestrøm Great Again» 4. november

Andreas Wahl

Programleder Andreas Wahl avslører eksperimentet for elevene dagen etter høstens skolevalg.

Foto: Teddy TV

Sosiale medier og ny teknologi har gjort det mulig å infiltrere og påvirke valgprosesser. I første program prøver programleder Andreas Wahl og hans redaksjon å påvirke skolevalget ved Lillestrøm Videregående Skole.

Gjennom å infiltrere elevenes sosiale nettverk, spre propaganda og falske nyheter gjennom fiktive nyhetsmedier, forsøker de å gjøre det minste partiet til valgvinner.

Folkeopplysningen skal handle om ulike former for manipulasjon også i de tre andre programmene.

Folkeopplysningen «Sosiale Mehdi» 11. november

Folkeopplysningen: Sosiale Mehdi (2:4)
Foto: Teddy TV/NRK

Hvordan ville du reagert hvis du fikk vite at noen har kartlagt alt du har gjort på nett, for å ta kontroll over livet ditt og få deg til å ta valg du ellers aldri ville tatt? Vi legger igjen enorme mengder data om oss selv på nettet. Det gjør oss ekstra sårbare for å bli manipulert.

Andreas Wahl får hjelp av skuespiller Kristoffer Hivju til å snu hverdagen på hodet for sitt tilfeldige «offer».

Folkeopplysningen «Kunst» 18. november

Hvem er det som bestemmer hva som egentlig er kunst? Andreas Wahl er fysiker og har ikke tatt i en malepensel siden barneskolen, men nå skal han debutere som kunstner. Kunstner Jan Christensen satser hele sin karriere ved å la Andreas stille ut verkene i hans navn på et anerkjent galleri. Hvordan vil publikum reagere på det de ser? Og vil Andreas komme nærmere et svar på det evige spørsmålet om hva som egentlig er bra kunst?

Folkeopplysningen «Konspirasjonen» 25. november

Norske politikere liker å skryte av elbilpolitikken. Men hvor klima- og miljøvennlige er egentlig el-biler? Andreas Wahl må gå selvkritisk til verks når han forsøker å finne ut hva som ligger bak de fagre ordene om elbilenes fortreffelighet. Har han rett og slett grunn til å føle seg lurt?