NRK Meny
Normal

Folkeopplysningen (sesong 2, 3:6)

UKE 38 NRK1 søndag 21. september kl. 20.45

Legemiddelindustrien betaler selv for nesten all forskning på nye medisiner. Kan vi da stole på resultatene av forskningen? I kveld ser fysiker og programleder Andreas Wahl nærmere på legemiddelindustrien.

Folkeopplysningen 2 (3:6)

Når industrien selv betaler for nesten all forskning på nye medisiner, kan vi da stole på resultatene? Programleder Andreas Wahl ser nærmere på legemiddelindustrien.

Foto: Teddy TV

Folkeopplysningen undersøker hvordan legemiddelselskapene ville oppført seg i bokseringen og på teaterscenen, hvorfor lykkepiller tilsynelatende ga mye mer lykke for 20 år siden enn de gjør i dag, og hvordan andre ”mirakelmedisiner” sakte, men sikkert mister sin effekt.

Andreas Wahl Wahl møter lege Wasim Zahid, som føler seg lurt av industrien, og han ser hvordan Norge og flere andre land endte opp med å bruke milliarder på influensamedisin som ikke virker. Psykologspesialist Jan-Ole Hesselberg viser hvor lett vi lurer oss selv til å jukse.

Om serien:

Vi bombarderes med påstander om helsen vår, om hva som er bra, dårlig eller farlig for oss. Men hvor farlig er stråling fra mobiltelefoner? Hvor effektivt er kiropraktikk mot kolikk? Og kan vi leve lenger og bedre med en diett av algepulver og gresspirer?

Fysiker og programleder Andreas Wahl undersøker i sesong 2 av Folkeopplysningen ulike påstander om hva som gjør oss friske og syke. Hva er riktig, og hva er bare tull og tøys?