NRK Meny
Normal

Er jeg autist?

Uke 34 NRK1 mandag 18. august kl 19.45

Autister kan ha vansker med å kommunisere og samhandle med andre. De kan ha smale interesser og repetere handlinger i det uendelige. Og de kan ha usedvanlige evner, som innsikt i matematikk og kompliserte mønstre.

Er jeg autist?

Uta Frith har studert autister siden 60-tallet. Hun lar oss bli kjent med noen av de usedvanlige personlighetene hun har arbeidet med gjennom karrieren.

Foto: Ollie Ford / BBC

Professor Uta Frith er en pioner innen studiet av autisme og den menneskelige hjerne. Da hun startet sin karriere på 60-tallet, møtte hun en gruppe av skjønne, klarøyde barn som virket fullstendig avsondret fra resten av verden.

Det viste seg at de hadde fått den da nye diagnosen som ble kalt autisme. Uta fikk et intenst ønske om å vite mer om disse barna, og de inspirerte henne til å vie resten av sin karriere til å studere autistenes sinn. Studiene hennes har forandret vår oppfatning av den mystiske tilstanden.

Talenter

I denne personlige filmen viser Uta hvordan mennesker med autisme oppfatter verden og hvordan det opplever en annen virkelighet enn oss andre. Hun møter autister som har ekstraordinære evner - som å kunne ramse opp hvert eneste land i verden og deres hovedsteder, å huske hva familien spiste til middag 9. mars 2002 og å kunne hvert eneste primtall opp til 7507.

Uta møter også kolleger som forsøker å definere diagnosen autisme. Hva betyr det å befinne seg på den autistiske skalaen, og hva forteller det om våre egne hjerner?