Hopp til innhold

En naturlig helaften

Uke 51 NRK1 tirsdag 20. desember kl 1945

Storslått norsk natur byr Ut i naturens årlige festsending på. Det blir også kåring av de beste seervideoene for 2016.

Hanne Cecilie Aass

'En Naturlig helaften byr på fartsfylte naturopplevelser, men også øyeblikk med lav hvilepuls for seerne og programleder Hanne Cecilia Aass.

Foto: NRK

Hanne Cecilia Aass er vertskap for kveldens sending som blir fra Vardø i nord til Drøbak i sør, og Holsnøy i vest. Og så skal turen gå til hovedstaden som til tross for sine 600.000 innbyggere, faktisk også har overraskende mye vill natur by på.

Årets beste seervideoer

Gjennom hele året har våre seere sendt oss sine beste naturfilmer. I kveld avslører vi hvilke tolv som har blitt kåret til årets beste. Vi får blant annet møte fem husvarme ekornunger, en selskapssyk,leken delfin, både en brunbjørn og en isbjørn som kommer litt nærmere enn ønskelig, og vi fårhøre en mystisk historie om en notorisk dorulltjuv.

Oslos ville hjerte

James Ewen har vært fotograf i Afrika for både BBC og National Geographic, men de siste tre årene har han jobbet som naturfilmfotograf midt i Oslo by. Det er mye asfalt og betong i hovedstaden, men her finnes også områder som er så utilgjengelige for mennesker at de er nesten villere enn Hardangervidda. I Naturlig helaften skal vi gjennom James Ewens unike og vakre film bli kjent med «Oslos ville hjerte».

Hornøya

Vi tar også et tilbakeblikk på sommerens store snakkis, direktesendingen fra fuglefjellet Hornøya utenfor Vardø. Vi får et gjensyn med krykkje- og lomvifamilien som levde, bokstavelig talt, på kanten av stupet. Vi møter også igjen den barnerike og klumsete skarvefamilien, og vi får titte inn i de hemmelighetsfulle, underjordiske soverommene til både lunden og alken. Vi får vite hvordan det gikk med disse familiene i de hektiske sommermånedene med sjekking, hekking og klekking. Og vi får se hvordan NRK fikk til dette fem ukers direktestuntet.

Spesielt eksperiment

Til slutt i En naturlig helaften skal Ut i naturens egen fotograf, Per Jarle Heggdalsvik, gjennomføre et helt spesielt eksperiment. TV’en i de tusen hjem er selve testverktøyet, og de testen skal utføres på er … ja, våre seere. Vi kan love en uvanlig, men dønn ekte naturopplevelse, og garanterer også en behagelig lav hvilepuls.

Se "En naturlig helaften" tirsdag 20. desember på NRK1 fra 19.45 til 23.15