Informasjon fra NRK

Elizabeth - dronning av vår tid. Premiere!

Uke 44 NRK1 1. november kl 19.45

Dronning Elizabeth II er den monarken som har sittet lengst på tronen i britisk historie. I løpet av sin karriere har hun utnevnt tretten statsministre, fra Sir Winston Churchill til Theresa May, og har opplevd overgangen fra et imperie til et samvelde av selvstendige nasjoner. Hun at måttet gå gjennom store familieutfordringer, og har stått overfor vanskelige valg.

Elizabeth - dronning av vår tid
Foto: TCB Media Rights

I denne serien i åtte deler intervjues dronningens statsministere, medlemmer av det britiske hoffet og nære venner. Vi får et unikt og personlig bilde av Elizabeth.

Episode 1 – Et uventet tronskifte

Allerede da Elizabeth var 10 år, ble livet hennes snudd på hodet da onkelen hennes, kong Edward VIII abdiserte. Fra da måtte Elizabeth forberede seg på å en dag ta over tronen fra faren, kong George VI.

I 1947 giftet seg dronningen med prins Philip, og etter hvert ble Prins Charles og prinsessen Anne ble født. Den nybakte moren fikk ikke mulighet til å nyte tilværelsen lenge. På en reise til Kenya i 1952 fikk Elizabeth beskjed om at faren hennes var død, og at hun nå var den yngste monarken til å bestige tronen på 100 år.

Episode 2 – En ung monark

Under planleggingen av dronningens kroning, var det offentlige kontroverser om hvorvidt TV-kameraer skulle få tillatelse til å ta opp seremonien. Til å begynne med nektet dronningen. En offentlig appell fra folket fikk henne å endre mening, og store deler av seremonien ble kringkastet på TV.

Hennes første statsminister Sir Winston Churchill ble rammet av slag rett etter kroningen, og var ikke i stand til å gjøre jobben sin. Selv om dronningen mente han burde fratre, kunne hun ikke påvirke avgjørelsen. Hun kunne heller ikke blande seg da Churchills etterfølger, Sir Anthony Eden, brakte Storbritannia inn i en konflikt om Suezkanalen.

Episode 3 – Nye tider

I 1950 sto Storbritannia foran en endring, og dronningen kritisert for å være for umoderne. Hun ble sett på som fjern og lite tilgjengelig.

Da Harold Wilson ble valgt til den første statsminister fra Labour-partiet under hennes styre, dannet de to et tett og sterkt vennskap. Han henne med å beholde den gode relasjonen til folket.

Episode 4 – Stø kurs

En parlamentarisk komité gjorde en gjennomgang av monarkiets økonomiske situasjon, og dronningen ble for første gang bedt om å betale inntektsskatt, noe som hun konsekvent nektet å gjøre.

Dronningens anstrengelser for å få bedre støtte fra folket ga belønning da hun feiret sitt Sølvjubileum i 1977, og folk fra ulik bakgrunn og kultur kom sammen for å bygge håp om en bedre fremtid.

Episode 5 – Nye høyder

Prins Charles og Lady Dianas bryllup i 1981 markerer starten for dronningen og monarkiets gullalder. Dronningen hadde sjelden vært så populær, og for første gang hadde hun nå en kvinnelig statsminister – Margaret Thatcher. Relasjonen mellom de to var komplisert og satte flere ganger dronningen i vanskelige situasjoner.

Folket ga dronningen og barna hennes uforbeholden støtte gjennom 1980-årene, men da to av dronningens barn stilte opp i TV-programmet «It’s a knockout» i 1987 sammen med sine koner, så fikk populariteten en brå slutt. Programmet ble en fiasko og starten på nok en vanskelig periode for monarkiet.

Episode 6 – Det blåser på toppene

90-tallet var dronningens vanskeligste periode på tronen. I løpet av tiåret måtte hun tåle nådeløs kritikk fra det britiske folket. I tillegg opplevde hun personlige tragedier.

Prinsesse Dianas bortgang i 1997 ga dronning Elizabeth de største utfordringene gjennom hele hennes tid på tronen. Hun konsentrerte seg om å beskytte barnebarna sine, men det britiske folket krevde en offentlig erklæring om at hun sørget, og valgte å tolke hennes stillhet som manglende følelser. Da hun, fem dager etter Dianas død, kom tilbake London, ble folkets relasjon til dronningen bedre.

Episode 7 – Et moderne kongehus

Hennes barns skilsmisser og prinsessen Dianas død har påvirket monarkiets popularitet. Millenniumskiftet var en mulighet for å legge det triste fra 1990 bak seg.

Men så, i februar 2002, døde dronningens søster, prinsessen Margaret. Det skjedde kun seks uker etter at dronningmoren døde. Dronning Elizabeth mottok mye sympati og støtte fra folket og har siden blitt sett på som hele nasjonens bestemor.

Samme år feiret dronningen gulljubileum.

Episode 8 – Nye generasjoner

Dronningen beveger seg inn i 2010-tallet med en større selvsikkerhet i måten hun styrer på. I 2012 feiret hun diamantjubileum og er den andre monarken i historien som har nådd den milepælen. Storbritannia markerte det stort i London for å takke henne for 60 år til tjeneste for landet.

Dronningens erfaring med å navigere gjennom vanskelige politiske tider skulle på nytt bli testet. Først da de konservative og liberaldemokratene inngikk koalisjon og dannet regjering i 2010, så kom den skotske folkeavstemningen om hvorvidt de skulle fortsette å være en del av Storbritannia og til slutt da det i 2016 ble klart at Storbritannia skal forlate EU.