Informasjon fra NRK

Elgorado. Premiere! (1;5)

Uke 37 NRK1 søndag 16. september kl 20.45

Et møte med skogens mest majestetiske dyr kan være morsomt, spennende eller livsfarlig. Og mange mennesker filmer sine elg-opplevelser. Det får vi se i den nye naturserien «Elgorado».

Nymerket elgkalv på Vega

I "Elgorado" kommer vi tett inn på elgen gjennom seernes egne videobilder.

Foto: Gunn-Mari Eliseussen / NRK

I elg-videoene som seerne har sendt inn til NRK, er mange av møtene riktig så nære, men elgen er ikke alltid over seg av begeistring for nærværet av en telefon-fotograf.

Elgstammen i Norden har de siste 50 årene hatt en eksplosiv vekst og nådde sin topp rundt tusenårsskiftet. Norden er elgens elgorado. Her trives den og har det bra.

«Elgorado»s elgekspert er seniorforsker Erling J. Solberg ved Norsk Institutt for naturforskning – NINA i Trondheim. Han er trolig den i Norge som kan mest om elg, og han arbeider med flere forskningsprosjekter rundt omkring i landet. Han kan for eksempel fortelle at elgen bare finnes på den nordlige halvkule, og den liker å ha det kjølig. Minus 40 grader er ikke noe problem for den. Elgen er en dyktig skogrydder. En voksen elg kan spise 50 kg gress og løv på en sommerdag, mens det på vinteren mest bare er tørrmat å finne – kvister og furubar.

Episode 1: Skogens konge (16. september)

Elgen lever godt i Norden, her er den konge i skogen. Likevel treffer vi den i hager, på åkrene og langs vegen. Seernes egne videobilder forteller om mange nære elgmøter. Hva får elgen til å erobre nytt land?

Episode 2: Elgens familieliv (23. september)

Hva er elgens mål her i livet? Sannsynligvis det samme som for mange andre: Et langt og lykkelig liv med kjæreste og unger – og masse deilig mat. Men kommer du mellom mor og kalv, ligger du tynt an.

Episode 3: Elgtrøbbel (30. september)

De er store, og de er mange. Elgen kan stelle til mye trøbbel og farlige situasjoner både for seg selv og andre. Særlig i trafikken. Hjelpsomme mennesker har tatt på seg oppgaven med å begrense skadene og plagene for begge parter.

Episode 4: Elgjakten (7. oktober)

Elgjakten er årets høydepunkt for mange. Et jaktlag i Trollvik i Troms holder jegertradisjonen i gang, og nye generasjoner kommer til. Når jegerne skal overliste skogens konge, krever det både samarbeid og samhold.

Episode 5: En lys framtid? (14. oktober)

Skogens konge har også sine plager. Den er for eksempel en kløne på glattisen. Og småkryp kan i verste fall ta knekken på den. Men elgen er et nyttedyr i Norden, og fortsatt er det spennende for folk å møte de store dyrene.