Hopp til innhold
Info fra NRK

Einar

Dokumentarserien Einar er den fantastiske historien om fattiggutten og barnearbeideren som til slutt ble statsminister i Norge. I 17 år ledet Einar Gerhardsen landet. Ingen andre har vært statsminister i Norge like lenge.

Einar Gerhardsen

Dokumentarserien Einar er et nært og varmt portrett av Einar Gerhardsen.

Foto: Gerhardsen-familiens arkiv

Uke 37, søndag 15. september på NRK1 kl. 20.05 og i NRK TV.

Serien i fire deler inneholder hittil helt ufortalte historier om Gerhardsen. Dokumentarist og journalist Erling Borgen har arbeidet med dokumentaren siden 2015.

– Vi viser nytt og oppsiktsvekkende materiale som Norge ikke tidligere har sett, forteller serieskaperen Borgen. Han har laget nærmere hundre dokumentarfilmer.

Einar Gerhardsen m familie

Einar og hustruen Werna hadde et nært forhold til sine barnebarn. Fra venstre: Werna, barnebarnet Kristin, Einar og barnebarna Pål, Anne og Lars.

Foto: Gerhardsen-familiens arkiv

Unikt bidrag fra familien

– Jeg mener at dette prosjektet er det største og viktigste jeg har gjort. Ikke minst nye generasjoner i Norge bør kjenne historien om hvem vi står på skuldrene til i vårt velferdssamfunn, sier Borgen.

Gerhardsens familie har bidratt med intervjuer, private filmer, bilder, brev og dokumenter til serien.

-– Datteren Torgunn Lieungh er med i serien, hun har aldri tidligere latt seg intervjue om sin far, forteller Borgen.

Også sønnene Truls Gerhardsen og Rune Gerhardsen er med, samt fire av barnebarna. Serien er derfor et nært og varmt portrett av både mennesket og politikeren Einar Gerhardsen og hans familie.

Einar Gerhardsen med datter

Einar med datteren Torgunn på fanget. Bildet er tatt ikke lenge før nazistene invaderte Norge i 1940. Da ble Einar arrestert og sendt i konsentrasjonsleir.

Foto: Gerhardsen-familiens arkiv

Mild og knallhard

Erling Borgen

Erling Borgen har brukt tre år på arbeidet med dokumentarserien Einar.

Foto: Sol Nodeland/BORGEN PRODUCTION/NRK

Serien skildrer både Gerhardsens mørke og lyse sider.

– Arbeiderpartiet har aldri vært noen søndagsskole. Og bak landsfaderens milde og vakre stemme, var han samtidig en knallhard maktpolitiker, forteller Borgen.

"Han kunne skyte, når noen måtte dø”, sier redaktør Arne Strand om Gerhardsen i serien.

Dokumentarserien om Einar Gerhardsen bringer oss også inn i Arbeiderpartiets indre liv – og gir en nærgående og til dels brutal beskrivelse av forholdet mellom Einar og hans nærmeste partifeller.

Einar

Einar og hustruen Werna elsket å dra på friluftsturer. Da samlet de familien, laget bål, sang arbeidersanger og danset.

Foto: Gerhardsen-familiens arkiv

Episode 1

Einar Gerhardsen

En stivpyntet Einar rundt 1910.

Foto: Gerhardsen-familiens arkiv

Einar Gerhardsen blir født i 1897. Han vokser opp i en by og i et samfunn der en tredjedel er å regne som fattige. Den brutale fattigdommen han ser og opplever preger ham hele livet.

I tillegg til å gå på skolen, arbeider han til sent om kvelden.

Einar kommer tidlig med i det politiske arbeidet i arbeiderbevegelsen og blir en glødende revolusjonær. Han reiser til og med til Russland for å høre på Lenin og Trotskij.

På 1920-tallet blir Einar arrestert og fengslet en rekke ganger, fordi han oppfordrer fattigfolk til å stjele mat fra de rike.

Han får stadig mer sentrale verv i sitt parti og er varaordfører i Oslo da krigen bryter ut. Einar blir arrestert, fengslet og banket opp av nazistene.

Einar

Einar vokste opp i fattigdom. Dette preger han og hans politikk hele livet.

Foto: Borgen Production AS

Episode 2

Nazistene sender Einar til Sachsenhausen konsentrasjonsleir utenfor Berlin.

Ved inngangen til 1945 er Einar døden nær. På slutten av samme år er han statsminister i Norge. Det skjer etter et brutalt politisk spill, der statsminister Johan Nygaardsvold ikke får være med på prosessen.

Einars regjering starter gjenoppbyggingen av Norge etter nazistenes herjinger.

Einar Gerhardsen - Dokumentarserien Einar

Einar Gerhardsen dannet regjering etter krigen.

Foto: Borgen Production AS

Episode 3

Einar Gerhardsen representerer etter frigjøringen drømmen om det nye, frie og lykkelige Norge – samtidig som det bak den idylliske fasaden også eksisterer en hard politisk virkelighet og kamp.

De første årene etter krigen er dramatiske år. Freden blir til en kald krig.

Einar, AP og LO bestemmer seg for å knuse det norske kommunistpartiet. Tusener overvåkes, telefoner og møter avlyttes og medlemmer av kommunistpartiet stenges ute fra arbeidslivet.

Samtidig starter striden om norsk medlemskap i NATO. Einar satser på et nordisk forsvarssamarbeid, men får lite gehør fra sine regjeringskolleger.

Det begynner å gå rykter om at statsministerens hustru, Werna, har en KGB-elsker. LO-sjefen skriver i sine dagbøker at dette er uhyggelig og kan ødelegge partiet.

I 1960 blir det avslørt at et amerikansk spionfly bruker Bodø som base for spiontokter over Sovjetunionen. Da flyet blir skutt ned, truer landets leder, Nikita Khrusjtsjov, med å bombe Norge.

Einar - hele historien Ep3

Einar Gerhardsen taler 1. mai 1967 på Youngstorget.

Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bib

Episode 4

Striden om atomvåpen på norsk jord fører til at et nytt norsk parti blir stiftet. Partiet, Sosialistisk Folkeparti, får to representanter og kommer på vippen i Stortinget.

Etter gruveulykken i Kings Bay på Svalbard i 1962, reiser opposisjonen på Stortinget et mistillitsforslag. Det får flertall, fordi SF støtter forslaget.

Einar går av, men kommer tilbake tre uker senere. Gerhardsen-epoken nærmer seg likevel slutten. AP taper valget i 1965. Einar går av som statsminister.

Han går av som partiformann og tar ikke gjenvalg i 1969. Men han har fortsatt stor makt i sitt parti. Han går mot Bratteli som sin etterfølger og sørger for å fjerne Reiulf Steen til fordel for Gro Harlem Brundtland.

Da Einar dør i september 1987, står titusener av mennesker i Oslo for å ta avskjed med statsministeren som ble Norges landsfader. Ingen andre har ledet landet like lenge som ham.

Einar Gerhardsen - serien Einar

Einar Gerhardsen er den statsministeren som har sittet lengst i Norge og blir kalt Norges landsfader.

Foto: Gerhardsen- familiens arkiv