Hopp til innhold
Info fra NRK

Ein engelsk skandale (1:3)

UKE 36 Alle tre episodene er tilgjengelig i NRK TV fredag 7. september kl. 06.00. Episode 1 sendes på NRK1 tirsdag 2. oktober kl. 21.20.

Politikk, drama og maktkamp. Denne britiske miniserien er basert på en av de største skandalene i britisk politikk: «Jermey Thorpe-skandalen».

A Very English Scandal

PRESSET: Hugh Grant spiller Jermey Thorpe i denne dramatiseringen av «Jermey Thorpe-skandalen».

Foto: Sophie Mutevelian / BBC

Det starter i London i 1965. Jermey Thorpe (Hugh Grant) er en lovende politiker i det liberale partiet (Liberal Party) og representant i Underhuset (House of Commons) i Det britiske parlamentet.

Det få vet er at han har et forhold til en annen mann, Norman Josiffe (Ben Whishaw). Josiffe er langt yngre enn Thorpe. I tillegg er sex mellom to menn forbudt i England. Kommer hemmeligheten ut, kan det altså bety slutten på Thorpes politiske karriere.

A Very English Scandal

I TRØBBEL: Norman Josiffe, også kjent som Norman Scott, spilles av Ben Whishaw.

Foto: Ludovic Robert / BBC/Blueprint Television Ltd/Sony Pictures Television

Forholdet ender ikke godt, og Josiffe har ikke tenkt å holde tett. Når ryktene begynner å spre seg, fornekter Thorpe at forholdet var noe annet enn vennskapelig, men det viser seg fort at det ikke skal være så lett. Hvor langt er han villig til å gå for å tie sin tidligere elsker? Og vil han gå enda lenger etter at han blir valgt til leder av det liberale partiet, samt gifter seg og stifter familie med Ursula Thorpe (Patricia Hodge)?

«Ein engelsk skandale» (originaltittel «A Very English Scandal») er basert på virkelige hendelser og «Jermey Thorpe-skandalen» som skapte både overskrifter og furore i Storbritannia på 1970-tallet. Serien handler først og fremst om dramatikken rundt forholdet mellom Jermey Thorpe og Norman Josiffe (også kjent som Norman Scott), men også om hvordan det var å være homofil på 1960- og 1970-tallet – både før og rett etter homofili ble avkriminalisert i Storbritannia.

Miniserien er en samproduksjon mellom BBC og Amazon og ble sendt på BBC One mai 2018. Manuset er basert på John Prestons bok «A Very English Scandal» fra 2016.

Se seriens offisielle trailer fra BBC her: