NRK Meny
Normal

Drømmen om Europa (2:4)

Uke 44 NRK1 søndag 2. november kl. 22.30

Rolf-Arne Kurthi er på plass i flyktningmottaket Cara Mineo på Sicilia. Oppgaven hans er å finne etterretningsopplysninger om smuglerruter og bakmenn, men utfordringen er å finne migranter som vil snakke.

Drømmen om Europa - Karoline Lynne

Karoline Lynne og hunden Dennis leter etter migranter som skjuler seg under lastebiler i Algeciras, Spania.

Foto: NRK

Rolf-Arne opplever at mange av de unge flyktningene er redde og tilbakeholdne med opplysninger.

Karoline Lynne og hunden Dennis har startet arbeidet med å søke under lastebiler og trailere på kaia i Algeciras. Det blir færre funn enn de var forberdt på. Karoline Lynne blir derfor nysgjerrig på hva som skjer der båtene kommer fra, i den spanske enklaven Ceuta. På fritiden reiser hun over for å prøve å finne ut litt mer.

Sara Creta har reist til Gorogou som ligger rett utenfor den spanske enklaven Melilla. Der blir hun møtt av en virkelighet hun ikke var forberedt på. Hundrevis av migranter bor under presenninger i skogen. Nesten samtlige av de hun møter har ulike skader, det er bandasjer, knekte bein og sår.

Migrantane forteller at det er spansk og marokkansk politi som har slått dem. Mens Sara er der blir situasjonen plutselig dramatisk og en ung mann, Clement, dør foran øynene hennes.

Om serien

Vi følger to norske politifolk, Rolf-Arne Kurthi og Karoline Lynne, på oppdrag ved Schengens mest utsatte yttergrenser.

"Drømmen om Europa" forteller om norske politifolk som hvert år reiser ut for å vokte Europas yttergrenser. Samtidig prøver tusenvis av migranter å krysse de samme grensene.

I tillegg til Rolf-Arne Kurthi og Karoline Lynne blir vi kjent med Sara Creta, som er en italiensk menneskerettighetsaktivist. Hun dokumenterer den brutale virkeligheten for dem som prøver å komme seg over høye gjerder inn til Europa. Den dramatiske situasjonen setter sterke følelser i sving på begge sider av grensa.

Serien går tett på menneskene som står midt i flyktningedramaet, samtidig som den setter fokus på den politiske debatten i EU. Den store flyktningstrømmen er i ferd med å utfordre det europeiske samarbeidet på en helt ny måte.