NRK Meny
Normal

Drømmen om Europa (1:4)

Uke 43 NRK1 søndag 26. oktober kl 22.30

Vi følger to norske politifolk, Rolf-Arne Kurthi og Karoline Lynne, på oppdrag ved Schengens mest utsatte yttergrenser. Oppdraget er å stoppe migranter. Dokumentarserien tar oss med midt inn i flyktningdramaet som foregår i Europa.

Drømmen om Europa - Karoline Lynne

Karoline Lynne er en rutinert hundefører som er ute på oppdrag for Frontex for første gang. Sammen med hunden Dennis skal hun finne migranter som skjuler seg under lastebiler i Algeciras, Spania.

Foto: NRK

"Drømmen om Europa" forteller om norske politifolk som hvert år reiser ut for å vokte Europas yttergrenser. Samtidig prøver tusenvis av migranter å krysse de samme
grensene.

I tillegg til Rolf-Arne Kurthi og Karoline Lynne blir vi kjent med Sara Creta, som er en italiensk menneskerettighetsaktivist. Hun dokumenterer den brutale virkeligheten for dem som prøver å komme seg over høye gjerder inn til Europa. Den dramatiske situasjonen setter sterke følelser i sving på begge sider av grensa.

Serien går tett på menneskene som står midt i flyktningedramaet, samtidig som den setter fokus på den politiske debatten i EU. Den store flyktningstrømmen er i ferd med å utfordre det europeiske samarbeidet på en helt ny måte.

Første episode

Vi møter Rolf-Arne Kurthi på jobb i Pasvik, der norsk politi vokter Norges og EUs yttergrense mot Russland. Nå skal han sørover, til EUs yttergrense i Italia. Han skal jobbe med etterretning for det europeiske politisamarbeidet Frontex.

På Jessheim møter vi Karoline Lynne, som forbereder seg på å reise til Spania sammen med hunden Dennis. De skal lete etter migranter som gjemmer seg under lastebiler på kaia i Algeciras på oppdrag for Frontex.

Samtidig er Sara Creta på vei til Marokko, der Spania har to enklaver, eller landområder. Slik strekker Europas grenser seg helt til Marokko. Hun er journalist og menneskerettighetsaktivist og vil finne ut hva som skjer på andre siden av Europas yttergrense.

Mens Sara Creta møter dramatikk og nød, er Karoline Lynne og Rolf-Arne Kurthi innstilt på å gjøre en god jobb for Frontex. Oppdraget er å stoppe migranter.