Hopp til innhold

Dette er Skam

SKAM tar for seg universelle tenåringsutfordringer. Forelskelse, vennskap, identitet, gruppepress, sex, religion og status. Serien vises i korte klipp som slippes hver dag i sanntid på nett.

Serie: SKAM

Skam var oppe i 900.000 unike brukere ukentlig i sesong 3.

Foto: NRK

SKAM er en fiktiv ungdomsserie som utspiller seg på Hartvig Nissens videregående skole i Oslo. I hver sesong er det en ny elev som har hovedrollen.

Serien tar for seg universelle tenåringsutfordringer som forelskelse, vennskap, identitet, gruppepress, sex, religion og status, men også vanskeligere temaer som seksuelle overgrep, homofili, spiseforstyrrelser og mental sykdom.

NRK

Serien vises i korte klipp som slippes hver dag i sanntid på nett på p3.no – sanntid vil si at dersom handlingen i klippet foregår på en fest fredag klokken 23, så slippes klippet fredag kl. 23.

Publikum oppdateres døgnet rundt

Publikum blir dermed invitert inn i en verden der de kan oppholde seg 24/7, der de i tillegg, mellom nevnte klipp, får oppdateringer døgnet rundt i form av rollefigurenes Instagram-bilder og SMS-samtaler, som også slippes i sanntid. Slik kan man følge historien og utviklingen også utenfor det man ser på skjermen. Klippene samles til én episode som vises i strekk hver fredag på NRK TV (nett) og NRK3.

Skam

Vilde har fått for mye å drikke, venninnen Sana hjelper henne.

Foto: Daniel McStay

Manuset skrives også bortimot i sanntid, bare noen dager før neste episode spilles inn, og manusforfatteren bruker tilbakemeldinger fra fansen på nett og fra skuespillerne når hun skriver. Resultatet er blitt en serie som oppfattes som svært autentisk av tenåringer selv, både norske og utenlandske.

Snakkis blant ugdommer

Første klipp av sesong 1 ble sendt tirsdag 22. september kl. 02.32 i 2015. Serien ble produsert for målgruppen jenter 16 år, men ble raskt en snakkis blant ungdommer generelt.

Det tok ikke lang tid før resten av befolkningen oppdaget og falt for universet, og seertallene økte betraktelig, før det etter hvert virkelig tok av. Første sesong ble i løpet av første uka sett av 24.000 unike brukere, mens episode 11 av sesong 2 ble sett av 1,3 millioner. I sesong 3 var man oppe i 900.000 unike brukere ukentlig. Disse tallene er enestående for NRK.no.

Fem unge jenter

Chris (Ina Svenningsdal), Eva (Lise Teige), Sana (Iman Meskini), Vilde (Ulrikke Falch) og Noora (Josefine Frida Pettersen).

Foto: NRK

Serien vant fem priser under Gullruten i Bergen i 2016: beste TV-drama, beste nye programserie og årets nyskapning samt fagprisene for beste klipp TV-drama (Ida Vennerød Kolstø) og årets innovasjon (Julie Andem og Mari Magnus).

I sesong én var Eva hovedperson, i sesong to var det Noora, og i sesong tre var det Isak. Sesong fire starter i april med Sana som hovedperson. Teaseren for sesong 4 ble sluppet 7. april og det første klippet blir tilgjengelig mandag 10. april.

– Suksessen har vært helt uvirkelig, og fantastisk gøy å være med, skriver Julie Andam, som har manus og regi, på Twitter.

Sesong 1, forhold og «hooking»

I sesong 1 er det Eva som er hovedpersonen, og vi følger henne gjennom første semester av første klasse ved Hartvig Nissens videregående skole. Eva er sammen med og oppslukt av Jonas, og vi følger dem gjennom deres turbulente forhold med ung lidenskap, mistenksomhet, sjalusi og utroskap.

Eva blir etter hvert kjent med de svært forskjellige jentene Noora, Vilde, Sana og Chris, og de skal snart bli en varm, sammensveiset – og litt brokete – gjeng. Vilde er forelsket i og «hooker» (som er et av seriens signaturord) med skolens mest populære badboy, William, som på sin side etter hvert blir veldig opptatt av Noora.

Jente og gutt kysser

I sesong 1 følger vi Eva. Hun er sammen med og oppslukt av Jonas. Vi følger dem gjennom deres turbulente forhold med ung lidenskap, mistenksomhet, sjalusi og utroskap.

Foto: NRK

Sesong 1 handler hovedsakelig om forhold både kjærester og venner imellom, og om søken etter sin egen identitet. Vi ser umiddelbart det som skal bli gjennomgående for serien: at rollefigurene tør å konfrontere og å stå i vanskelige situasjoner.

I tillegg til de vanlige formene for press som ungdom i dag utsettes for, for eksempel i forbindelse med sex, alkohol, popularitet og utseende, får Eva stadig det store, vanskelige spørsmålet: «Hvem er du egentlig?», og vi ser henne slite med å finne ut hvem hun er og å stå for det. Vi ser også tegn til spiseforstyrrelser hos Vilde, som spesielt Noora plukker opp, Nooras egen indre konflikt mellom lojalitet, selvstendighet og forelskelse, og de første tegnene til at Isak kanskje skjuler at han egentlig er homofil.

Sesong 2 (2016): besettelse

I sesong 2 er det Noora som er hovedpersonen, og serien følger henne gjennom andre semester av første klasse. Noora er sterk og selvstendig, og hun er veldig lojal mot vennene sine, noe hun blir utfordret på mens hun forsøker å motstå en av skolens mest populære gutter, tredjeklassingen William, som venninnen Vilde er besatt av. Noora må til slutt gi etter for kjærligheten og slites mellom følelser og prinsipper.

Ung jente ser seg i speilet

I sesong 2 er Noora hovedpersonen.

Foto: NRK

I fortvilelse drikker Noora seg full og våkner naken sammen med Williams bror, Nicolai, og husker ikke hva som har skjedd, og hun vet derfor heller ikke om hun har hatt sex med ham. Det viser seg at Nicolai sitter på nakenbilder av henne og presser henne med det.

Nooras konfrontasjon av sin overgriper gikk sin seiersgang i pressen og i sosiale medier. Scenen ble offentlig hyllet av politiet, og det ble argumentert på spalteplass for at den burde være pensum i skolen.

Nooras sterke feministiske prinsipper og grunnverdier blir satt på hard prøve i møtet med William, som hun i utgangspunktet oppfatter som en selvopptatt og kontrollerende playboy. Venninnen Sana får henne på sitt sindige og poengterte vis til å se både William og seg selv med nye øyne.

Sesongen tar også for seg besettelse som ofte forveksles med forelskelse, i form av Vildes usunne oppheng i William. Vi ser gang på gang hvordan det å tørre å ta konfrontasjoner bygger karakter og tillit mennesker imellom – og som regel ikke ender så katastrofalt som man frykter, nydelig illustrert ved Vildes overraskende og rause reaksjon når Noora forteller henne om forholdet til William, som Vilde allerede kjenner til.

Sesong 3 (2016), homofil kjærlighet

I tredje sesong er det Isak som er hovedperson, og vi følger ham gjennom første semester av andreklasse på Hartvig Nissen videregående i Oslo. Isak forelsker seg i andreklassingen Even, men Even har dame …

Det viser seg imidlertid snart at Even gjengjelder følelsene hans, og Isak kommer gradvis ut til vennene sine, som tar nyheten med både glede, varme og ro. Even sitter dog på en hemmelighet, og det viser seg etter hvert at han er bipolar – en fremmed verden for Isak.

Skam - Even og Isak

Isak og Even. Even og Isak. Sesong 3 er hyllet verden over for hvordan man har behandlet forelskelse mellom samme kjønn.

Foto: NRK

I sesong 3 tar serien hovedsakelig for seg homofil kjærlighet gjennom tenåringsgutten Isaks vimete vei mot å akseptere seg selv og sin legning, og hvordan han kommer ut til både kjente og ukjente.

Serien har blitt hyllet verden over for å ta for seg temaet på en virkelighetsnær, underdrevet og lavmælt måte, og for at forelskelsen som portretteres ikke har spesiell fokus på at det handler om to gutter, men behandles slik det er: kjærlighet er kjærlighet, uansett kjønn.

Sesongen tar også for seg mental sykdom gjennom at Isaks kjæreste er bipolar. På veien til å forstå kjæresten får Isak vite at moren til kompisen Magnus er bipolar, som viser nok et sterkt poeng ved serien: at når man er åpen om det man sliter med, får man gjerne et innblikk i at andres liv heller ikke er problemfrie.

Sesong 4

Sesong fire startet i april 2017 med Sana som hovedperson. Da teaseren til siste sesong ble sluppet på skam.p3.no ble det samtidig kjent at dette var siste sesong. Siste klipp ble sluppet lørdag 23. juni og markerte Eid-feiring.

Sana

I sesong 4 er Sana hovedpersonen.

Foto: NRK