Hopp til innhold

Det store symesterskapet (1:6)

Uke 47 NRK1 onsdag 19. november kl. 19.45

Åtte av landets beste hobbysyere er samlet i en sal, utstyrt med nål og tråd og hver sin symaskin. De skal konkurrere om å bli best i det de elsker aller mest. Programleder er Christine Hope.

Det store symesterskapet

Deltakerne i 'Det store symesterskapet': Bak f.v. Walter Heidkampf, Kristin Jørgenvåg, Anne Lyth, Solveig Hopen, Julie Mydland, Maiken Skram. Foran: Vegard Øye (t.v.) og Willy Nyland.

Foto: NRK

«Det store symesterskapet» er en ny realityserie på NRK med store følelser og hard konkurranse. Deltakerne er tre menn og fem kvinner som er valgt ut til å trylle fram ferdige klesplagg til knallharde tidsfrister. To strenge dommere avgjør hvem som må reise hjem hver uke.

I hver episode får deltakerne tre oppgaver, der en av dem alltid er redesign. De må sy i vanskelige stoffer, vise kreativitet og overbevise med god søm.

Her blir kjeledresser gjort om til kjoler, tights blir til hatter og luer, og de produserer lekne hettegensere, lekkert undertøy og nydelige barnekjoler.

Tidspress

Nerver, kunnskaper og selvkontroll blir satt på harde prøver når tidspresset setter inn. Hobbysyerne er hentet ut fra sine egne syrom og må nå prestere i full offentlighet. Det blir tårer og jubel, seier og nederlag. Og det er ikke sikkert at alle deltakerne passer inn i bildet du har hatt av en hobbysyer. Felles for dem alle er at de har stort engasjement og er lette å bli glad i!

Programleder Christine Hope er til vanlig komiker. Hun tar selvsagt humoren med seg inn i syrommet.

Dommerne er Tine Solheim, som er en erfaren designer i Oslo, og Andreas Feet, en ung mann som jobber med håndsydde dresser i skredderstrøket Savile Row i London.

Deltakerne

Det store symesterskapet
Foto: Sindre Skrede / NRK

Maiken Skram (26) bor i Oslo med samboer og er masterstudent i markedsføring/siviløkonomi. Røper et sikkert blikk for design og finner ofte fram til det blomstrete stoffet. Virker som hun takler stress på strak arm, men ting kan tyde på at det koker under overflaten.

Det store symesterskapet
Foto: Sindre Skrede / NRK

Vegard Øye (23) er fra Trondheim og bor i Lillehammer, har kjæreste og studerer juss. Har vært twintip-utøver på høyt nivå og gjør fortsatt halsbrekkende øvelser på ski. Selvlært syer som begynte med å lage skiklær til seg selv.

Det store symesterskapet
Foto: Sindre Skrede / NRK

Anne Lyth (32) er en ambisiøs og erfaren syer som bor i Oslo med mann og to barn. Hun syr klær til alle sammen. Jobber i Forsvaret med uniformer, og bruker fritida på sying, strikking og kickboksing. Legger ambisjonsnivået skyhøyt for hvert plagg og sliter tilsvarende med tidsfristen.

Det store symesterskapet
Foto: Sindre Skrede / NRK

Kristin Jørgenvåg (47) er fra Nordmøre og bor på Skedsmo. Jobber i dag på Ahus, men var tidligere kunst- og håndverkslærer. Startet å sy som jentunge og er selvlært. Driver bloggen «Kristins røde tråd» og stiller krav til seg selv om alltid å ha på seg minst ett selvlaget plagg.

Det store symesterskapet
Foto: Sindre Skrede / NRK

Willy Nyland (36) er fra Bodø og bor i Praha. En teknisk dyktig hobbysyer som ofte tenker litt annerledes enn andre. Er selvlært syer og begynte å dyrke hobbyen i 2008. Da tok det helt av, og Willy kjøper ikke lenger klær til seg selv. Er også tangodanser på fritiden.

Det store symesterskapet
Foto: Sindre Skrede / NRK

Walter Heidkampf (54) kommer fra Karlstad i Sverige, men bor i Oslo. Jobber som ACMC Meta coach og driver med informasjonsarbeid om HIV for helseutvalget. Selvlært og kreativ syer som liker å jobbe raskt. Galliano er inspirasjonskilde. Kåret til Mr Gay Norway 2009 og ble nr. 7 i Mr Gay World 2010.

Det store symesterskapet
Foto: Sindre Skrede / NRK

Julie Mydland (31) er fra Kristiansand, bor i Trondheim, er gift og har et barn. Julie liker en enkel og raffinert stil, og hun mestrer syteknikkene svært godt. Hun syr mye, ikke minst barneklær, og drømmer om å starte eget barneklesmerke. Driver en egen blogg.

Det store symesterskapet
Foto: Sindre Skrede / NRK

Solveig Hopen (44) bor i Lommedalen med mann og tre barn, og jobber som barnekoordinator i Lommedalen menighet. Har sydd siden hun var barn og er selvlært, med unntak av et par sykurs. Et humørfylt petimeter som ofte havner i tidsnød i symesterskapet.

Dommerne

Tine Solheim er en erfaren designer som siden 1982 har hatt sitt eget atelier i Oslo, Dolce Vita. Har gitt ut flere bøker, både om stikking og sying. Utdannet i Paris og kan skilte med læretid både hos Yves St. Laurent og Per Spook .

Andreas Feet er fra Bergen og lærte å strikke da han var 17 år. Begynte å lage pannebånd som han solgte til klesbutikker i Bergen. Utdannet innen mote i Australia og London. I dag jobber han i den vidgjetne, eksklusive skreddergaten Savile Row i London.

Det store symesterskapet

Programleder Christine Hope (t.v.) med dommerne Tine Solheim og Andreas Feet.

Foto: Tore Zakariassen / NRK

Programlederen

Christine Hope er komiker og skuespiller fra Bergen. Har arbeidet med teater og revy i mange år, og hadde i 2013-2014 stor suksess med sitt første soloshow, «Christine Hope roer seg kraftig ned». På NRK har du sett henne i «Verdens beste SFO» og «Schmokk». Debuterer nå som programleder og synes det er umåtelig festlig at det skjer i et program om sying, som hun overhodet ikke har snøring på!