NRK Meny
Normal

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu (2:6)

UKE 44 NRK1 søndag 1. november kl. 20.55

Den belgiske bioingeniøren Adriaan Smis flyttet til et av verdens nordligste gårdsbruk for å bli sauebonde og skrive ferdig doktorgraden sin. Men å være bonde i dette klimaet er ingen deltidsjobb. Det sluker deg med hud og hår.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu (2:6)

På et fraflyttet sauebruk på 70. breddegrad fant Adriaan Smis meningen med livet. Her vil han bli til sine dagers ende.

Foto: NRK

Gården Gamvik Nordre ligger ytterst på Sørøya vest for Hammerfest. Å drive gård på 70. breddegrad krever sin mann og vel så det. I tillegg kjører Adriaan snøskuter over fjellet til Akkarfjord hver morgen for å brøyte snø. Det må han for å få råd til å realisere drømmene sine for gården.

- Jeg vet ikke om jeg vil kalle det holdbart i lengden, men det går nå mens jeg er ung. Om jeg hadde hatt familie ville det ikke gått. Men innen fem år har vi kommet så langt, at jeg kan ta det litt mer med ro, sier Adriaan.

Det sier seg selv at det blir vanskelig å fullføre en doktorgrad med så mye annet å gjøre. Så mens forskingen blir liggende på vent finner Adriaan ny mening i livet. Han har tapt hjertet sitt til Gamvik, og er fast bestemt å bli der så lenge han lever.

Om serien

"Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" er en programserie om mennesker som har valgt å bo avsides. Alle de seks stedene vi besøker i årets sesong er uten bilvei, i alle fall deler av året. Over seks episoder besøker vi Tangeneset i Solund, Gamvik i Hammerfest, Austli i Vinje, Bliksvær i Bodø, Sørfonn i Fitjar og Frønningen i Lærdal. Vi møter menneskene der og lærer hvordan de klarer seg og hvorfor de bor "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu".