NRK Meny
Normal

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu (1:6)

UKE 43 Søndag 25. oktober kl. 20.55

Arve Uglum er ny programleder for serien "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu". Alle de seks stedene han besøker i årets sesong er uten bilvei, i alle fall deler av året.

Der ingen skulle tru at nokok kunne bu (1:6)

Pål Ryland, Trude Søilen og døtrene Oda, Sunniva og Ingeborg hadde det bra, men ville ha det enda bedre. Dermed endte de på et veiløst nes i havgapet.

Foto: Torje Bjellaas,NRK

I første program møter vi familien Ryland Søilen som bor på Tangeneset, som ligger ytterst i havgapet i Solund kommune. De kom flyttende hit fra Bergen for fire år siden, til en veiløs gård som hadde vært fraflyttet i nesten 50 år. Til gjengjeld har gården sin egen lagune og en smal båtkanal som fører ut i storhavet.

Bilveien til Tangeneset er snart ferdig, og livet skal forandres for alltid for Pål Ryland, Trude Søilen og de tre døtrene Sunniva (14), Ingeborg (10) og Oda (10). Alt de før måtte ut i båt for å nå, blir plutselig bare en biltur unna.

Livet har en annen puls

Og mens de venter på veien er fremdeles båtkanalen den enkleste måten å frakte ting ut og inn på.

- Vi ville prøve noe annet. Vi hadde det bra der vi var, men kanskje vi kunne få det enda bedre? Det er en annen puls her ute, som gjør at hverdagen blir veldig annerledes, sier Pål Ryland.

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

I over 100 har en båtkanal, sprengt gjennom berget, vært den enkleste måten å komme seg til og fra gården på Tangeneset.

Foto: Torje Bjellaas, NRK

Siden de kom til gården har de jobbet for å få bilvei helt hjem, men nå som de får den merker de en liten bismak. For selv om bilveien bringer med seg mange goder, var livet uten vei slett ikke så ille som folk ville ha det til.

- Det går ikke an å si at vi ikke vil ha vei, men samtidig mister vi noe når den kommer. Følelsen av å bo ved verdens ende. Når du bor her blir ikke spørsmålet om meningen med livet så påtrengende lenger. Du ser sammenhengene, sier Trude Søilen.

Naboen Jenny Storøy (75) har bodd hele livet uten vei på Tangeneset. For henne kan ikke fremskrittet komme fort nok.

Om serien

"Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" er en programserie om mennesker som har valgt å bo avsides. Alle de seks stedene vi besøker i årets sesong er utan bilvei, i alle fall deler av året. Over seks episoder besøker vi Tangeneset i Solund, Gamvik i Hammerfest, Austli i Vinje, Bliksvær i Bodø, Sørfonn i Fitjar og Frønningen i Lærdal. Vi møter menneskene der og lærer hvordan de klarer seg og hvorfor de bor "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu".