Informasjon fra NRK

Den glemte polarhelt. Premiere!

Uke 12 NRK1 søndag 25. mars kl. 20.10

I 1889 sikrer hvalfangermatrosen Carsten Borchgrevink seg æren og en stor pengesum for å bli den første som setter sin fot på Antarktis. Men hvordan har det seg at eventyreren likevel endte opp som fattig og ukjent?

Den glemte polarhelt Carsten Borchgrevink

For 120 år siden sikret hvalfangermatrosen Carsten Borchgrevink fra Oslo seg æren som det første mennesket på Antarktis.

Foto: Fotomontasje / NRK

Denne dokumentaren gir oss en unik mulighet til å bli med til den gigantiske kolonien med Adélie-pingviner på det avsidesliggende Kapp Adare.

Pingvinkolonien ligger ytterst på en fjellrekke som strekker seg ut i Rosshavet fra Antarktis. Midt i denne kolonien finner vi fortsatt hyttene etter Carsten Borchgrevinks ekspedisjon.

Hyttene har klart seg gjennom utallige orkaner i snart 120 år, men nå haster det med å redde det som er igjen.

I fire episoder følger NRK et team som skal prøve å restaurere hyttene.

Gjennom originale bilder tatt av ekspedisjonsdeltakerne selv, dokumenterer serien historien rundt verdens første overvintring på Antarktis og gir oss svar på hvorfor eventyreren endte sine dager som en ensom og glemt mann hjemme i Oslo.

Skip på vei fra Kapp Adare

Ti mann ble satt av på Kapp Adare i Antarktis uten å vite om skipet ville klare å komme tilbake året etter.

Foto: Fotomontasje / NRK

Episode 1: Først på Antarktis

En pengesterk engelsk forlegger har tro på den ukjente nordmannen, hvalfangermatrosen Carsten Borchgrevink, og gir ham en enorm sum til en overvintringsekspedisjon. Målet er å sikre unike bilder av et uutforsket kontinent.

Ikke alle i det britiske imperiet er fornøyd med at en nordmann stikker av med denne muligheten.

Norske vitenskapsmenn, to samegutter fra Kirkenes og velutdannede briter filmes i 1898 når de tar farvel og seiler mot det ukjente sydpolslandet, under ledelse av en mann med et større ego enn erfaring. De seiler ikke lenge før konflikter og problemer tårner seg opp.

Carsten Borchgrevink og ekspedisjonen til Antarktis

Carsten Borchgrevink og hans ekspedisjon måtte gjennom ekstreme utfordringer under overvintringen i det iskalde og stormutsatte Antarktis.

Foto: Canterbury Museum, New Zealand

Episode 2: Et hylende hjørne

I 1899 ankommer overvintringsekspedisjon Antarktis. Mennene blir sjokkerte når de ser stedet ekspedisjonsleder Carsten Borchgrevink har valgt som overvintringsbase.

Kapp Adare viser raskt sitt temperamentsfulle vær. Før de har losset ferdig, kommer den første voldsomme stormen. Ankerkjettingen på dampskuta ryker. Stormene får de ti eventyrerne til å tvile på om det er mulig å overleve én eller kanskje flere vintre her.

Teamet som skal restaurere hyttene 120 år etter ekspedisjonen, møter også store utfordringer. Pingvinkolonien har okkupert området der de skal jobbe.

 Pingvinkoloni på Kapp Adare, Antarktis

Den store kolonien av Adélie-pingviner dominerer området rundt hyttene etter Borchgrevink-ekspedisjonen.

Foto: Tom Edvinsen / NRK

Episode 3: Det totale mørket

Borchgrevink og tre av hans ekspedisjonsmedlemmer er fanget under en bratt fjellside. Nedenfor sluker en livsfarlig issørpe alle hundene. Den britiske vitenskapsmannen Bernacchi er rasende på sin norske sjef som har fått ham i denne håpløse situasjonen.

Vi følger verdens første overvintringsekspedisjon på Antarktis videre inn i den mørke og iskalde vinteren. De blir liggende isolert i den trange hytta. Galskap og sykdom holder på å ta overhånd mens de rammes av den ene ulykken etter den andre.

Teamet som restaurerer hytta, finner flere spor etter den dystre stemning som bredde seg da ti menn prøvde å overleve her for 120 år siden.

Carsten Borchgrevink i hytta på Kapp Adare

Konflikter gjorde tilværelsen i hytta til et mareritt. Ifølge britene var det den norske sjefen som laget alle problemene.

Foto: Fotomontasje / NRK

Episode 4: Død og ulykke

Dagslyset begynner å komme tilbake til Kapp Adare i Antarktis i 1899. Carsten Borchgrevink og hans menn drar på lange og dristige ekspedisjoner ut i det ukjente, iskledde landskapet. Her kan det skjule seg uante skatter og vitenskapelige hemmeligheter.

De kommer seg levende unna flere ulykker, men til slutt oppsøker døden hovedleiren. De som er igjen, kan bare håpe på at skipet skal returnere og føre dem hjem til rikdom og berømmelse.

Uthenting av teamet som har jobbet med restaureringene på hyttene, blir forsinket av det stormfulle været som Kapp Adare er beryktet for. David Vogt skal reise inn til Kapp Adare med isbryter med et håp om å få besøke sin oldefars grav.

Graven til Carsten Borchgrevink

Ikke alle i ekspedisjonen overlevde overvintringen. I det golde islandskapet finner vi graven til ekspedisjonens zoolog, Nicolai Hanson fra Kristiansund.