NRK Meny
Normal

Den fjerde mannen (1:3)

Uke 17 NRK1 mandag 20. april kl 21.30

Okkupasjonen av den vest-tyske ambassaden i 1975 og et uløst mord i 1989 får ny aktualitet når Lars Martin Johansson tiltrer som sjef for det svenske sikkerhetspolitiet.

Den fjerde mannen

Rolf Lassgård spiller hovedrollen i den svenske krimserien 'Den fjerde mannen'.

Foto: Fotograf Peter Cederling

1975 var året da den vest-tyske ambassaden i Stockholm ble okkupert av tyske terrorister.

I ettertid mente det svenske sikkerhetspolitiet at terroristene måtte ha fått hjelp av folk i Sverige, men de klarte ikke å bevise det.

I 1989 blir en mann funnet drept i en leilighet i sentrum av Stockholm. Han hadde ingen familie eller nære venner. Førstebetjent Evert Bäckström får ansvaret for etterforskningen, men saken forblir uløst.

Mange år senere, i 2014, utnevnes Lars Martin Johansson til ny sjef for det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo. Hans første oppgave blir å ta en ny titt på ambassadedramaet fra 1975. To nye navn har nylig blitt lagt til i etterforskningsmaterialet. Det ene er offeret fra Bäckströms mordsak i 1989.

LMJ oppretter en etterforskningsgruppe som gjennom diskrete undersøkelser leder etterforskningen inn i maktens korridorer.

Den fjerde mannen

Den nye sjefen i det svenske sikkerhetspolitet, Lars Martin Johansson spilles av Rolf Lassgård. Kollegaene Eriksson og Bäckström blir spilt av Helena af Sandberg og Claes Malmberg.

Foto: Fotograf Peter Cederling