Hopp til innhold
Info fra NRK

Demenskoret

Med personlig engasjement er programleder Ingrid Gjessing Linhave med på å starte opp Demenskoret. Et kor der alle har demens.

Demenskoret på øvelse sammen med dirigent og korleder Kim Wigaard.

Demenskoret under en øvelse på Nordre Skøyen Hovedgård. Kim Wigaard er dirigenten som med entusiasme leder koret.

Foto: Anna Sørmarken Vestly / NRK

I NRK-serien følger vi koret fra de møtes til første korøvelse, frem til en storslått konsert foran en fullsatt sal på Chat Noir.

Demenskoret består av 15 kormedlemmer i alderen 48 til 85 år.

– I tv-programmet «Demenskoret» får du bli kjent med noen av de fineste og tøffeste menneskene jeg noen gang har møtt, sier Ingrid Gjessing Linhave.

Hun er programleder for serien som har premiere på NRK1 og i NRK TV 1. januar.

NRK-serien ønsker å vise frem hele mennesket og alt koristene fremdeles mestrer, og slik bidra til økt kunnskap om demens og ikke minst belyse hvilken effekt musikk har på de som har fått sykdommen.

Demenskoret synger foran en fullsatt sal på Chat Noir.

Demenskoret holder konsert foran en fullsatt sal på Chat Noir.

Foto: Julia Marie Naglestad / Nordisk Banijay/NRK

Personlig erfaring med demens

– Å få bidra inn i et prosjekt som er så viktig – det er bare så stort for meg. Som om jeg føler at hele livet mitt får mer mening. Pompøst men sant, utbryter Ingrid.

Programlederen har selv erfaring med sykdommen.

– Jeg er både pårørende som datter og som barnebarn. Og har forholdt meg til demens siden jeg var barn. Nå i voksen alder har jeg som pårørende fått kjenne på hvor tungt og tøft det er å prøve å skape en verdig, innholdsrik og god hverdag for den som har demens, forteller hun.

Ingrid Gjessing Linhave er programleder for Demenskoret og under konserten på Chat Noir var hun også med å synge. 
Ved siden av henne t.h. sitter Ivar, øverst til venstre er Jan Runar, Knut Lage og Alfred.

Ingrid Gjessing Linhave er programleder for serien og under konserten på Chat Noir var hun også med å synge. Ved siden av henne t.h. sitter Ivar, øverst til venstre er Jan Runar, Knut Lage og Alfred.

Foto: Julia Marie Naglestad / Nordisk Banijay/NRK

I Norge har over 100 000 mennesker demens, et antall som trolig vil dobles de neste tjue årene. Over 400 000 nordmenn er nær pårørende. Ektefeller, partnere, søsken, barn og barnebarn får hverdagen snudd på hodet. Likevel er demens en sykdom det snakkes lite om, som det er knyttet mye skam og tabu til.

– Jeg håper at ordet demens blir enklere å si høyt, være åpen om og forstå og at alle tar imot mennesker med demens på en bedre måte fremover, sier Ingrid.

Koristene Liv, Ellen og Hallfrid og programleder Ingrid under en av øvelsene på Nordre Skøyen Hovedgård i Oslo.

Koristene Liv, Ellen og Hallfrid og programleder Ingrid under en av øvelsene på Nordre Skøyen Hovedgård i Oslo.

Foto: Ragnhild Seierstad / Nordisk Banijay /NRK

Håper serien kan inspirere

For å starte opp koret, har hun med seg korleder og dirigent Kim Wigaard, som også er artist og blant annet har deltatt i Melodi Grand Prix. Han har hatt en far med demenssykdom. Sammen ønsker de at «Demenskoret» på en verdig måte skal bidra til å gi innblikk i hva demenssykdom er og hvordan det er å leve med den.

– Den som har demens føler seg ofte ensom og at livet blir som et venteværelse, det skjer ingenting. Og de pårørende får alt for lite avlastning og mange føler seg totalt utslitt, forteller Ingrid.

Serien ønsker også å fortelle hvor langt forskningen er kommet og gi håp og tro på at hverdagene kan være meningsfulle til tross for at man må godta å leve med en vanskelig diagnose.

Korist Ingrid og korleder og dirigent Kim Wigaard gjør seg klare til konsert.

Korist Ingrid og korleder og dirigent Kim Wigaard gjør seg klare til konsert.

Foto: Julia Marie Naglestad / Nordisk Banijay/NRK

Sangens kraft

Kormedlemmer i Demenskoret Lise og Marianne under en øvelse.

Kormedlemmene Lise og Marianne under en øvelse.

Foto: Anna Sørmarken Vestly / NRK

Serien ønsker ikke minst å belyse hva som faktisk skjer når man kommer sammen og synger etter at sykdommen har inntruffet.

– NRK ønsker å vise at man via musikk og samvær kan oppleve glede og verdifulle øyeblikk av mestring. Mye av hjernen blir skadet av sykdommen, men evnen til å synge og huske melodier beholder de de fleste mennesker med demens, sier redaktør for serien, Gitte Calmeyer i NRK.

Korist Oddmund har i en årrekke sunget i kor. Under Demenskorets konserten på Chat Noir synger han solo.

Korist Oddmund har i en årrekke sunget i kor. Her er han sammen med resten av Demenskoret under konserten på Chat Noir

Foto: Julia Marie Naglestad / Nordisk Banijay/NRK

Programleder Ingrid håper serien kan være med på å skape en forskjell.

– Serien ønsker å vise at selv om demens er en grusom sykdom, så er det så utrolig viktig at du får fortsette å leve livet ditt, for mennesket man en gang var er der fortsatt, bare på en annen måte. Jeg håper også at serien vil være med å fjerne stigma, og skape inspirasjon. For så lenge det ikke finnes en kur så kan vi bare forsøke å gjøre det beste ut av situasjonen. Og det kan være gjennom kor, latter, omsorg og felleskap!

Programleder Ingrid og korist i Demenskoret Halldis er klare for konsert på Chat Noir.

Programleder Ingrid og korist Hallfrid er klare for konsert på Chat Noir.

Foto: Julia Marie Naglestad / Nordisk Banijay/NRK


Koret

Demenskoret samlet.
Nederst fra venstre Arild, Ingrid, Erik, Liv og Hallfrid
Øverst fra venstre: Christian, Marianne, Knut Lage, Alfred, Jan Runar, Lise, Oddmund, Ivar og Ellen

Demenskoret. Nederst fra venstre: Arild, Ingrid, Erik, Liv og Hallfrid. Øverst fra venstre: Christian, Marianne, Knut Lage, Alfred, Jan Runar, Lise, Oddmund, Ivar og Ellen.

Foto: Jan Kenneth Diesen / Nordisk Banijay/NRK

Demenskoret består i serien av totalt 15 kormedlemmer, i alderen 48 til 85 år. De har ulike demensdiagnoser og er på forskjellige stadier i sykdomsforløpet. Det de alle har til felles er gleden og engasjement for musikk og sang. Vi følger koret i opp- og nedturer, i glede og sorg.

I tillegg til å bli godt kjent med koret, følger vi også deres nærmeste pårørende. Ved å filme hjemme hos enkelte av kormedlemmene, får vi et større innblikk i hvordan det er å leve med diagnosen.

Noen av de vi møter i serien er:

Jan Runar (48) og ektefelle Marion

Korist i Demenskoret, Jan Runar, sammen med kona Marion.
Foto: Joakim Kaasen Thoresen / Nordisk Banijay/NRK

Med sin deltakelse ønsker Jan Runar å sette fokus på yngre med demens. Selv var han i midten av førtiårene da han fikk diagnosen.Han har opplevd at det ikke finnes tilbud for yngre og ønsker å kunne bidra til en endring når det gjelder dette.

Jan Runar har tidligere sunget i kor.

Han har fem barn. Vi blir kjent med hele hans familie gjennom deres tilstedeværelse på korøvelser og hjemme hos familien.

Knut Lage (75) og ektefelle Anna

Kormedlem i Demenskoret Knut Lage og kona Anna.
Foto: Joakim Kaasen Thoresen / Nordisk Banijay/NRK

Knut Lage har alltid svært godt humør. Han er musikalsk og har tidligere sunget i kor. Knut Lage lærte å spille på piano som barn, og hans mor spilte mye. I tillegg har han spilt kornett i korps.

Knut Lage liker å gå tur og er fysisk sprek. Han går tur alene hver dag for å hente dagens avis.

Lise (78) og datteren Gry

Lise (t.v.) er korist i Demenskoret, mens datteren Gry er med på øvelsene.

Lise (t.v.) er korist i Demenskoret, mens datteren Gry er med på øvelsene.

Foto: Joakim Kaasen Thoresen / Nordisk Banijay/NRK

Lise er oppvokst i Gudbrandsdalen i en svært musikalsk familie, og har selv sunget i kor tidligere. Nylig har hun flyttet til bemannet bolig – hvor hun og åtte andre bor i hver sin leilighet. Hun liker godt leiligheten sin, men sier at hun opplever at noen av naboene «setter seg til og bare venter på å bli eldre». Men slik er ikke Lise, det må skje noe. Hun er sprek, og elsker å være i aktivitet. Hun er glad i blomster, planter og alt som gror og hennes hobby er å holde på i blomsterbedet.

Lise jobbet først innen reiseliv, i det som da het Nordisk reiseråd. Siden startet hun og datteren Gry sammen opp et eventbyrå, hvor hun blant annet har stått for åpning av et hotell for Petter Stordalen.

Marianne (63) og datter Elisabeth/bror Øyvind

Marianne (t.h) er med i Demenskoret og datteren Elisabeth er med på øvelser.
Foto: Joakim Kaasen Thoresen / Nordisk Banijay/NRK

Marianne bor opprinnelig i Stavanger, men da hun fikk høre om oppstarten av Demenskoret var geografi ingen hindring for denne spreke damen. Marianne og hennes familie er svært bevisst på den positive effekten musikk har på henne, så også hele hennes familie ønsket å tilrettelegge for at hun kunne delta i koret.

Hun har derfor under innspillingsperioden flyttet til sin bror Øyvind i Sandefjord, som har fulgt henne på korøvelser. Hennes datter Elisabeth har også vært med på noen av korøvelsene.

Marianne har bred erfaring med korsang, hun spiller piano og kornett. Tidligere har hun jobbet som rektor og i skoleledelsen.

Liv (67) og samboer Kristin

Liv (t.h.) er en av medlemmene i Demenskoret og er sammen med partneren Kristin.
Foto: Joakim Kaasen Thoresen / Nordisk Banijay/NRK

Liv og Kristin møttes i voksen alder, og har vært samboere i sju år. Da Liv og Kristin fant hverandre valgte de å gå av tidlig med pensjon for å nyte livet sammen, ettersom de møttes så sent i livet. Dessverre tok det ikke lang tid før de skjønte at noe var i endring hos Liv, og pensjonisttilværelsen ble noe annet enn de hadde sett for seg. Nå gjør de sitt beste for å gi hverdagen mening og positivitet, noe musikken bidrar til.

Liv er svært engasjert i kampanjen for et mer demensvennlig samfunn, ledet av Nasjonalforeningen for folkehelsen. Hun er også svært glad i musikk og har spilt mye i korps. Hun kjenner musikken på kroppen, og finner stor glede i musikk og korsang.

Kormedlem Liv og programleder Ingrid på Chat Noir.

Kormedlem Liv og programleder Ingrid på Chat Noir.

Foto: Julia Marie Naglestad / Nordisk Banijay /NRK

Forskere og eksperter på feltet

For å belyse hva demens er, samt musikkens kraft, møter vi flere forskere og eksperter.

Nasjonalforeningen for folkehelsen, som er pasientorganisasjon på demensområdet, har vært involvert helt fra prosjektets oppstart.

Et forskerteam fra Senter for forskning i musikk og helse og det internasjonale forskningsprosjektet HOMESIDE om musikkterapi og demens ved Norges musikkhøgskole, deltar også i serien. Disse forskerne, ledet an av Karette Stensæth, gjennomfører også et eget forskningsprosjekt med kordeltakerne i Demenskoret. Resultatene av denne forskningen presenteres i siste episode av serien.

I tillegg reiser Ingrid Gjessing Linhave til Trondheim for å møte nobelprisvinnerne Edvard og May Britt Moser. Hun reiser også til Bergen for å møte Stefan Kölsch og Geir Olve Skeie fra forskningsprosjektet ALMUT (Alzheimer og musikkterapi) ved Haukeland Universitetssykehus.

På A-hus møter hun Evandro Fei Fang som jobber med å finne forbyggende metoder og medisiner mot alzheimer. Ingrid møter også Felicity Baker, en australsk forsker innen musikkterapi.

Det er mye moro under korøvelsene. Lise, Ellen og Knut Lage er tre av medlemmene som gleder seg over sang og samhold i Demenskoret.

Det er mye moro under korøvelsene. Lise, Ellen og Knut Lage er tre av medlemmene som gleder seg over sang og samhold i Demenskoret.

Foto: Else Thorbjørnsen / Nordisk Banijay/NRK

Videre drift av koret

Koret driftes videre av Nasjonalforeningens lokallag, Oslo Demensforening, i samarbeid med korleder Kim Wigaard og pianist Jelena Golubovic.