David Bowie-kveld på NRK2

Uke 33 lørdag 16. august kl 21.10, 22.10 og 23.05

NRK2 har viet en helaften til popikonet David Bowie lørdag 16. august. På sendeplanen står to ferske dokumentarer pluss en konsertfilm fra 2003.

David Bowie på scenen i 2003

David Bowie presenterer flere av sine største hits i en konsert fra Dublin i 2003.

Foto: NBD Television

David Bowie er vidt anerkjent som en av de mest dristige og nyskapende artister i det 20. århundret. Som musikalsk og populærkulturelt fenomen er han dyrket av både kritikere og publikum siden 60-tallet. I 2013 var han tilbake etter et ti år langt avbrekk med singelen "Where are We Now" og albumet "The Next Day".

Portrett i fem faser

David Bowie

Vi følger David Bowie i fem avgjørende faser i sin karriere. Her avbildet tidlig i 1976.

Foto: BBC Worldwide

BBC-dokumentaren "David Bowie – fem viktige år" (kl. 21.10) er et nærgående portrett som skildrer fem avgjørende faser i Bowies karriere, fra Ziggy Stardust-konseptet i 1971, det soulinspirerte albumet "Young Americans" i 1975, de banebrytende utgivelsene "Low" og "Heroes" i 1977, "Scary Monsters" i 1980 og monsterhiten "Let's Dance" i 1983.

Filmen tar utgangspunkt i hans personlige samling av kostymer, rekvisitter, sangtekster og private eiendeler. Hvert av årene illustrerer de ulike retningene i Bowies karriere, hans inspirasjonskilder og ideer.

Klassisk dokumentar

"David Bowie – på kanten av suksess" (kl 22.10) tar for seg innspillingen av den klassiske rockedokumentaren "Cracked Actor" i 1974. BBC-regissøren Alan Yentob ser tilbake på Diamond Dogs-turneen da han fulgte David Bowie nær sagt døgnet rundt. Dette var en ekstrem periode i Bowies liv, med intens kreativ produksjon og et tett konsertprogram. Samtidig var han tungt avhengig av kokain og, som han senere uttrykte det, i ferd med å ødelegge seg selv fullstendig. "Når jeg ser dette nå, kan jeg ikke fatte at jeg overlevde", uttalte han mange år senere.

David Bowie - på kanten av suksess

Regissøren Alan Yentob (t.v.) sto bak den klassiske rockedokumentar 'Cracked Actor' fra David Bowies 'Diamond Dogs'-turné i 1974. Den gangen var artisten tung kokainmisbruker og samtidig intenst kreativ. Yentob ser tilbake på innspillingen i en ny dokumentar.

Foto: Michael Brennan / BBC

Konsertopptak fra Dublin

I 2003 holdt David Bowie sin første konsertturné, "A Reality Tour", på over 15 år. Konsertopptaket fra Point Depot i Dublin sendes kl. 23.05 og byr på 30 låter fra hele karrieren hans, fra kjente signaturlåter til nyere materiale. Konserten starter med "Rebel Rebel", etterfulgt av klassikere som "Life on Mars?", "Ziggy Stardust", "Changes", "All the Young Dudes", "China Girl", "Be My Wife" og "Ashes to Ashes". I bandet ser vi blant andre legender som Mike Garson på piano og Earl Slick på gitar.