Datoen. Sesongpremiere! (1:8)

Uke 1 NRK1 mandag 1. januar kl 20.45

«Datoen» er klar med sin tredje sesong, der vi i første program møter Petter A.Stordalen, Sølvi Vinnes og Oddhild Fausa. Tre personer som er født på samme dag, 29. november 1962. De vokser opp i et samfunn i rask endring, og deres liv tar vidt forskjellige vendinger.

Datoen, sesong 3

Karl Ove Knausgård, Else Kåss Furuseth, Petter A. Stordalen, Erna Solberg, Liv Ullmann, Leo Ajkic, Fredrik Skavlan og Hege Schøyen er alle portretterte i "Datoen" som starter mandag 1 januar.

Foto: NRK / Monster

H.K.H Kong Harald refererte til første sesong av «Datoen» i nyttårstalen» 2016 og sa:

"Vi har i høst kunnet følge med på en tv-serie som heter «Datoen». Den viser livshistoriene til kjente og ikke fullt så kjente mennesker. Der heter det «Alt starter et sted. En dato. Og så kommer alt dette andre. Ofte er det jo slik – vi vet slett ikke alltid hvordan det går. Snart skriver vi inn et nytt tall i kalenderen."

Nå er NRK tilbake med en ny sesong. Vi får et unikt innblikk i vår felles historie og livene til noen av dem rundt oss. I hver episode treffer vi to ukjente og en kjent person som alle kan fortelle oss noe om hvem vi er.

Petter A. Stordalen, Sølvi Vinnes og Oddhild Fausa

Den 29.11.1962 blir Petter Stordalen, Sølvi Vinnes og Oddhild Fausa født. I butikkene er det fortsatt kvinnene som står for dagligvarehandelen, der et grovbrød koster en drøy krone.Familiens inntekt er det mannen som står for, og en gjennomsnittlig årslønn er på rundt 17 000 kroner. De tre skal vokse opp i et samfunn i rask endring og med en sterk økonomisk vekst.

Petter Stordalen er en av de portretterte i "Datoen"

Petter A.Stordalen i "Datoen"

Foto: NRK / Monster

Petter A.Stordalen vokser opp i Porsgrunn. Som liten blir han kalt «lille feite Petter pæra», han må gå 1. klasse om igjen og han føler seg dårlig i alle idrettssjangre. Men et sted skal Petter oppleve mestring. Etter hvert opplever Petter at det han mestrer blir en plikt og en byrde.Han velger å følge drømmene sine og blir en av Norges rikeste, men i kampen for den store kjærligheten må han innse at all verdens penger ikke alltid strekker til.

Sølvi Vinnes er en av de portretterte i "Datoen"

Sølvi Vinnes er en av de portretterte i "Datoen"

Foto: NRK / Monster

Sølvi Vinnes vokser opp i Ålesund i et kristent og åpent hjem. Som liten drømmer hun om å bli prest, men får høre at det er ingen kvinnes plass. På menighetsfakultetet i Oslo skal Sølvi møte sin store kjærlighet. De to må kjempe en tøff kamp for forholdet sitt, og Sølvi opplever at når hun trenger kirkens støtte som mest, skal hun møte lukkede dører.

Oddhild Fausa er en av de portretterte i "Datoen"

Oddhild Fausa er en av de portretterte i "Datoen"

Foto: NRK / Monster

Oddhild Fausa vokser opp i Spjelkavik utenfor Ålesund.Som liten jente skal hun miste en av sine nærmeste og aldri oppleve at noen snakker om sorgen. Senere i livet skal hun møte nye utfordringer som skal gi Oddhild kraft til å leve livet her og nå. I morgen er det kanskje for sent.

Fredrik Skavlan, Tore Johan Brynjulfsen og Ellen Sørnes Hilleren

02.09.1966 blir Fredrik Skavlan, Tore Johan Brynjulfsen og Ellen Sørnes Hilleren født. De tre vokser opp i en tid hvor mødrene fortsatt er hjemme, mens far er på arbeid. På fredagene samles familien foran fjernsynsapparatet og krimmen. Farge-TV, jappetid for shippingbransjen og amerikaniseringen velter innover landet.

Fredrik Skavlan vokser opp i et møblert hjem i Oslo. Som liten står han alltid sist igjen når fotballaget skal trekkes, og Fredrik trives best for seg selv ved tegnebordet. Det skal ta noen år før Fredrik finner sin vei i livet. I ung alder mister han sin far og får det travelt med å bli voksen. 30 år gammel må han sjonglere livet som fredagskongen og far til tre. Livet er langt fra så glamorøst som det ser ut som. Men så en dag møter han Maria Bonnevie og livet faller på plass igjen.

Ellen Sørnes Hilleren vokser opp på Jeløya utenfor Moss i en problemfri og trygg barndom. Tilfeldigheter skal etter hvert føre Ellen inn i shippingbransjen, midt i jappetiden. I karrierejaget som venter, skal Ellen begrave seg i arbeid, men innse at profesjonell lykke ikke er alt her i livet. Når hun ønsker seg barn, skal det bli en årelang prosess hvor tiden renner ut.

Tore Johan Brynjulfsen vokser opp på Kleppestø utenfor Bergen.Som liten drømmer han om å bli kaptein som sin far, men når han må begynne med briller, raser verden sammen.Som ungdom skal det åpne seg en ny verden for Tore når han får seg både kjæreste, jobb og bil.Som voksen møter Tore veggen, og når han blir alenepappa for sine to sønner, tar livet en ny vending.

Else Kåss Furuseth, Magnus Sempler Holte og Zinaida Johannessen

18.07.1980 blir Else, Magnus og Zinaida født inn i trygge og omsorgsfulle familier. Tiden de vokser opp i preges av den kalde krigen og uroligheter ute i Europa, men i Norge er det økonomisk velstand og jakten på OL som preger nasjonen. Brått skal de bli revet ut av sine trygge barndomsår idet de opplever dramatiske hendelser på vei inn i ungdomstiden.

Else Kåss Furuseth vokser opp på Jessheim i Akershus. Som liten skal hun oppleve dyp tragedie når hun mister noen av sine nærmeste. Tross stor sorg og mye mørke i livet sitt skal hun finne glede i å få andre mennesker til å le. I «Datoen» snakker hun åpent om hvordan det er å leve tett på psykiske lidelser og selvmord og om hvordan man skal leve videre etter kriser som dette.

Magnus Sempler Holte vokser opp på Hamar i en trygg og nær familie. Tidlig i livet skal han kjenne på redselen for å dø. Gjennom år med sykdom knyttes familiens bånd enda sterkere sammen - og Magnus henter kraft til å kjempe videre for å overleve.

Zinaida Johannessen vokser opp i Bosnia, i tidligere Jugoslavia. Når krigen bryter ut, må hun flykte fra alt hun kjenner og inn i en uviss fremtid. Det skal ta mange år før hun føler seg hjemme noe sted igjen.

Viktor Johannes Sandal, Gerd Mikalsen og Hege Schøyen

På hver sin side av landet, under helt ulike omstendigheter skal livene deres ta svært forskjellige retninger. Hver og en preges de av miljøene de vokser opp i, og hver og en skal de sakte, men sikkert finne frem til den de er. 22.05.1957 blir Viktor Johannes Sandal, Gerd Mikalsen og Hege Schøyen født.

Gerd Mikalsen vokser opp i Manndalen, en liten bygd i Kåfjord kommune. I bygda er alle norske og snakker norsk, men det finnes også et annet språk. Et språk hun som liten kaller voksenspråket. Språket er samisk og som liten får ikke Gerd ta del i samtalene eller lære dette språket. Hun skal gjennom mange kamper før hun kan ta tilbake det hun ikke fikk som barn.

Viktor Sandal vokser opp på Nattland, en nybygget drabantby i Bergen. I en tid da mobbing ikke er et ord i det norske språk og mange lærere ikke ser, skal Viktor møte hver skoledag med frykt. Det er først som 17-åring at han frir seg fra mobberollen,, og da gjør han det til gangs. Den danseglade 80-tallsfrisøren tar tilbake selvrespekten, vinner kjærligheten og har siden dette aldri sluttet å utfordre seg selv.

Hege Schøyen vokser opp i et kulturelt hjem på Abildsø i Oslo. Hun oppdager tidlig klassisk musikk, og det er denne retningen livet hennes ser ut til å ta – helt til hun en dag, ved en ren tilfeldighet, befinner seg alene i spotlighten på Chat Noir. Å være stjerne i show biz har vært en fantastisk reise, men det har også kostet mye.

Karl Ove Knausgård, Erik Peter La Bella og Finn Solemdal

06. desember 1968 blir Karl Ove Knausgård, Erik Peter La Bella og Finn Solemdal født inn i en tid hvor mannsrollen er i endring. Alle tre har sterke og tilstedeværende mødre, men fraværende fedre på ulike måter.

Karl Ove Knausgård vokser opp i et hjem med en trygg og tilstedeværende mor og en far han er redd for. Med en far med et uforutsigbart raseri og temperament flykter Karl Ove inn i bøkene på gutterommet. Her føler han seg fri og et frø blir plantet. I dag er han en av verdens mest anerkjente og leste forfattere, samtidig som han er far til fire barn.

Finn Solemdal vokser opp som en sjenert gutt i Fyllingsdalen. Tidlig oppdager han at hans far ikke er helt som andre fedre. Med en mor som er bibliotekar åpner det seg en helt ny verden for Finn når han begynner å lese. Som tenåring skal Finn oppdage det som blir hans største lidenskap gjennom livet: musikk.

Erik Peter La Bella blir født i USA, yngst i en søskenflokk på tre. Når han er fire år gammel, skiller foreldrene seg, og moren tar med seg barna sine og flytter til Sandnes. Etter dette mister Erik all kontakt med sin far og vokser derfor opp med to søstre en omsorgsfull mor. Med dårlig økonomi må Erik tidlig lære å tjene sine egne penger og være sin egen lykkes smed.

Liv Ullmann, Knut Larsen og Aina Elvira Hansen

16.12.1938 blir Liv Ullmann, Knut Larsen og Aina Elvira Hansen født. Deres første barneår preges av at det er krig. De vokser opp i en tid og i et samfunn med store endringer.

Liv Ullmann blir født i Tokyo like før utbruddet av 2. verdenskrig. Faren blir skadet i en ulykke som fører familien på fire til New York. I «Datoen» mimrer Liv om barndommen og sitt liv som internasjonal skullespiller. Alle vil ha en bit av den norske skuespilleren, og Liv må sjonglere i rollen som alenemor og attraktiv skuespiller. I dag deler Liv hverdagen med sitt livs store kjærlighet.

Aina Elvira Hansen vokser opp innerst i Båtsfjorden i en strengt religiøs familie. Tidlig gjør Aina opprør mot familiens strenge regler, og allerede som 17 åring venter hun sitt første barn. Dette skal bli begynnelsen på et liv i frykt for seg selv og sine fire barna.

Knut Larssen er allerede fra barnsben av en nysgjerrig og åpen gutt. 16 år gammel tar han seg jobb som pikkolo på Phønix hotell i Trondheim. I heisen skal han lære seg sine første engelske ord. Så, midtveis i livet får Knut en mulighet han ikke kan si nei til. Etter et langt og innholdsrikt liv på den andre siden av kloden inviterer Knut i dag verden hjem til seg.

Arne Reitan Sæther, Caroline Knutsen og Leo Ajkic

21.11.1983 blir Arne Reitan Sæther, Caroline Knutsen og Leo Ajkic født. Selv om de vokser opp i samme tid, skal de leve helt ulike liv og oppleve svært ulike sider av både Norge og verden.

Arne Sæther Reitan vokser opp i Vågå, en liten bygd i Gudbrandsdalen. Livet starter som en idyll. Han har mange venner, en problemfri barndom og drømmer om å bli brannmann. Idyllen tar brått slutt når bygdegutten må flytte til datidens mest snobbete strøk i Bærum. Vil han noen gang nå barndomsdrømmen sin?

Caroline Knutsen har drømmen klar fra hun er 3 år. Det er fotballspiller hun skal bli. Hun får tidlig høre at man som jente ikke kan leve av å spille fotball, men flammen i henne er så sterkt at hun forsaker alt for å oppnå målet. At det er en sårbar satsing skal hun senere erfare.

Leo Ajkic vokser opp Bosnia, i det som tidligere var Jugoslavia. Han forteller om en god barndom som brått blir endret når krigen bryter løs i hjembyen hans. Bare 11 år gammel kommer han og familien som flyktninger til Norge. Her skal han føle seg som en fremmed. Sosiale skiller og mangel på forbilder skal by på utfordringer, men samtidig gi Leo mot til å tro på seg selv.

Solrun Valen, Ronny Bjune og Erna Solberg

24.02.1961 blir Solrun Valen, Ronny Bjune og Erna Solberg født. Tre personer som vokser opp i samme tid, i samme land, og som på hver sin måte skal ønske å gjøre en forskjell i den verden de blir født inn i.

Erna Solberg tar oss med til barndomshjemmet i Bergen, der hun og søstrene fordeler ting etter morens bortgang. Erna forteller om en barndom preget av frihet og tillit, men også om en skolegang med store utfordringer. Allerede som liten skal hennes lederegenskaper bli satt pris på når hun blir meisemor i speideren. Engasjementet for politikken vekkes tidlig, og Erna satser alt for sin politiske karriere.

Solrun Valen vokser opp på en gård i Søndeled i Aust-Agder, en bygd som er preget av store klasseforskjeller. Tidlig i livet skal Solrun rammes av en grusom tragedie som skal prege resten av hennes liv. Uten minner av å ha sittet på sin mors fang skal hun senere forstå betydningen av hva en voksen kan bety for et barn. Solrun skal siden vie livet sitt til å hjelpe barn som trenger omsorg.

I et arbeiderstrøk på Nøtterøy vokser Ronny Bjune opp. Familien går etter hvert i oppløsning, og økonomien blir trang. Ronny skjønner tidlig at han må ut i verden og skape sine egne muligheter. Full av innfall og ideer viser han at hardt arbeid og et ønske om å skape noe kan føre han langt i livet.

Om serien

I «Datoen» møter vi tre mennesker født på nøyaktig samme dag. De vokser opp i samme land og i samme tid, men livene deres skal ta ulike retninger. Tre livsløp flettes sammen av store og små historiske hendelser. Kanskje kan disse tre menneskenes liv fortelle noe om oss alle og om landet vårt?