Informasjon fra NRK

Datoen - Sesongpremiere!

Uke 1 NRK1 og NRK TV onsdag 1. januar kl 21.15

Datoen er tilbake med sesong 4. Gjennom åtte episoder blir vi hver gang kjent med livene til tre forskjellige personer som er født på samme dag.

I den fjerde sesongen av denne dokumentarserien møter vi blant annet Dan Børge Akerø, Gunhild Stordalen, Sven Nordin, Siv Jensen, Ada Hegerberg, Yosef Wolde-Mariam, Linn Skåber og Lars Monsen.

I denne sesongen møter vi blant andre Dan Børge Akerø, Gunhild Stordalen, Sven Nordin, Siv Jensen, Ada Hegerberg, Yosef Wolde-Mariam, Linn Skåber og Lars Monsen.

Foto: NRK

I «Datoen» møter vi tre mennesker født på nøyaktig samme dag.

De forteller sine historier – om sorger og gleder, om hverdag og dramatikk. Med utgangspunkt i disse tre forteller vi også historien om Norge som nasjon. Tre livsløp flettes på denne måten sammen av store og små historiske hendelser. Kanskje kan disse tre menneskenes liv fortelle noe om oss alle?

21. april 1963: Lars Monsen, Yngvild Holt Prikasky og Inger Bækken.

Lars Monsen som barn

Lars Monsen i kakeselskap.

Foto: Privat / NRK

Lars kan se tilbake på en trygg barndom med en far som viser ham hva naturen kan gjøre for et menneskes selvfølelse. Etter mange år med drømmer og stadig lengre turer, gir Lars til slutt slipp på all trygghet og risikerer livet på ekspedisjon i Canada. Dette blir springbrettet til Lars sin stadig mer eventyrlige karriere som hele nasjonens turleder. Samtidig preges voksenlivet av at Lars mister sin bror Erik på grunn av rusmisbruk.

Også for Yngvild skal naturen spille en avgjørende rolle. I oppveksten føler hun seg annerledes, og hun søker ut i ensomheten blant trær og dyr. Lidenskapen for det å ta vare på naturen skal gi henne det fellesskapet hun så langt har klart seg uten.

Inger har en urolig barndom som følge av mye flytting. Det preger henne, og da familien i tillegg splittes som følge av foreldrenes skilsmisse begynner tilværelsen hennes for alvor å skli ut. Festing og eksperimentering med rus fører så til en brutal beslutning som skal vise seg å bli avgjørende for resten av hennes liv.

31. mars 1970: Linn Skåber, Hasse Krystad og Jonathan Edward Colman

Linn Skåber som barn på kjøkkenet med familien.

Linn Skåber som barn på kjøkkenet sammen med familien.

Foto: Privat / NRK

Linns mor og far gir henne en trygg og glad barndom – og ikke minst friheten til å drømme stort. Å oppfylle disse drømmene skal for øvrig vise seg å ikke bli like enkelt. Senere i livet skal Linn i tillegg få føle på både det å miste og å motta stor kjærlighet.

Hasse vokser opp både i Risør og på Kolbotn utenfor Oslo. Med et åpent sinn og en skrekk for A4-livet velger Hasse å bli buddhistmunk på Sri Lanka. Da han kommer hjem igjen er mye forandret, og han skal ende opp med å omfavne det livet han tidligere lengtet bort fra.

Jonathan blir født i USA, der en oppvekst uten grenser er i ferd med å få konsekvenser. Så møter han norske Helene. Han flytter til Norge og blir reinsdyrforsker, pappa og senere bestefar. Jonathan elsker livet sitt her – men så en dag skjer det noe som skal sette hele hans tilværelse på spill.

23. januar 1951: Dan Børge Akerø, Bjørg M. Aasen og Trond Løvdok

Dan Børge Akerø til høyre.

Dan Børge Akerø til høyre på bildet med sine små venner.

Foto: Privat / NRK

Dan Børge vokser opp i Frelsesarmeen. Foreldrene er lønnet av armeen, de eier ingen ting og familien må reise dit de til en hver tid får beskjed om. Familien Akerø er en kjent familie for alle i Frelsesarmeen. Med sitt eget band opptrådte de overalt, i alle helger, alle ferier – til fulle hus overalt! Først da Dan er 19 år etablerer han seg for godt i Oslo og blir sin egen herre. Nå skal han entre en helt annen scene. Med 2,5 millioner seere på det meste, blir Dan hele Norges lørdagskonge.

Bjørg M. Aasen vokser opp i et tradisjonelt 50-talls hjem. Med en syk mor, ender hun opp med mye ansvar, noe som skal komme godt med når hun som 16 åring blir gravid.

Først når to amerikanske mormonere banker på døra tar livet en helt annen retning.

Allerede som 15-åring reiser Trond hjemmefra og til sjøs. Selv om det er tøft er det her han fortsetter sin karriere, helt til han en dag befinner seg på et tankskip midt under Gulfkrigen.

Med en psykisk utviklingshemmet gutt hjemme, bestemmer Trond seg for å vie sin tid til familien og en ny karriere som spesialpedagog. Et valg som har gitt ham mye.

10. juli 1995: Ada Stolsmo Hegerberg, Sina Bayat og Kamilla Robertsdatter Johansen

Ada Hegerberg som barn.

Fotballspiller Ada Hegerberg som barn.

Foto: Privat / NRK

Ada vokser opp i en fotballfamilie og viser et uvanlig talent på banen fra hun er liten. Som 11-åring forlater Ada hjembygda og barndomsvennene for å satse alt på fotballen. Da hun opplever å bli forskjellsbehandlet i skolegården fordi hun er jente, våkner kamplysten i henne. Men det koster å skulle bli best i verden. Underveis skal Ada forstå at hun kjemper for noe som er større enn seg selv.

Sina blir født i Afghanistan, og vokser opp i en by kontrollert av Taliban. Ekstremisme og krig skal frata ham barndommen. Tvunget til å flykte fra hjemlandet, skal han og familien, etter en lang og livsfarlig reise, finne nytt håp – i Norge.

Kamilla har en fri og harmonisk oppvekst i Lofoten, og kan ikke huske en eneste vond dag før hun fyller fem år. Når hun og familien flytter, forandrer alt seg. Hun går fra å være en glad jente til å føle at hun aldri er god nok. Hun skal skuffe seg selv mange ganger før hun opplever å mestre livet.

01. juni 1969: Siv Jensen, Janette Berglund og Elisabeth Pedersen Vesterheim

Siv Jensen som barn.

Siv Jensen i tidlige barneår.

Foto: Privat / NRK

Siv vokser opp i etasjen over foreldrenes skobutikk, og da hun endelig får lov til å gjøre sitt første salg er hun sikker – hun vil drive egen business. Livet tar for øvrig sine egne veier, og gjennom et økende politisk engasjement ender Siv opp som sjef for hele landets økonomi.

Janette vokser opp som den yngste av fire søstre. Da familien i løpet av noen turbulente år går i oppløsning lærer hun raskt å klare seg selv. Evnen til å tenke kreativt og gå egne veier vil prege henne helt inn i voksenlivet – og gi henne muligheten til å leve av det hun liker best; å skape med sine egne hender.

Elisabeth får tidlig prøve seg med farens verktøy. Etter ungdomsskolen begynner hun på industrimekanikerlinja som den eneste jenta på hele kullet. Elisabeth får kjenne på landets både opp og nedgangstider. I dag er det plattformdekket på Johan Sverdrup som er hennes arbeidsplass.

4. august 1978: Yosef Wolde-Mariam, Mette Erland Finsådal og Kim Erik Fylling Dybvik

Yosef Wolde Mariam (t.h) i 1996, her sammen med Tshawe Baqwa.

Yosef Wolde Mariam (t.h) i 1996, her sammen med Tshawe Baqwa.

Foto: Privat / NRK

Yosef må tidlig ta mye ansvar og klare seg selv. Samtidig viser det seg at han har et uvanlig dansetalent. Et sjelsettende møte som 14-åring skal forandre livet hans for alltid, og etter hvert føre ham til toppen av hitlistene.

Mette har en god oppvekst i en harmonisk avholdsfamilie på Sørlandet, og er en skoleflink og pliktoppfyllende jente. Som 16-åring tar hun et valg som skal vise seg å bli fatalt. Når alt ser som mørkest ut skal hun kjempe seg tilbake til livet.

Kim Erik tilbringer sine første år på en bitte liten øy, skjermet fra omverden.

Møtet med verden der ute skal bli brutalt. Han skal i mange år være lammet av sosial angst, men sakte bygge seg opp et liv hvor han gjennom å være til nytte for andre skal bli trygg på seg selv.

15. januar 1979: Gunhild A. Stordalen, Morten Henriksen og Hayde Bracho Nilsen

Gunhild Stordalen i 1984.

Gunhild Stordalen i 1984.

Foto: Privat / NRK

Gunhilds beste barndomsvenn heter «storebror» og er en hane. Kjærlighet til dyr og natur preger hele oppveksten hennes og 30 år før verden fikk høre om Greta Thunberg arrangerer hun sitt eget demonstrasjonstog på Muggerud utenfor Kongsberg. Gunhild gifter seg siden med hotellkongen Petter Stordalen, og engasjementet for kloden tar hun helt til topps i FN. Men når hun selv rammes av en livstruende sykdom, får hun dårlig tid.

Morten vokser opp på Hemnesberget i Nordland. Den aktive lille gutten starter livet med små ekspedisjoner i naturen. Når verden blir rammet av krig og terror skal turene bli både større og farligere. I Afghanistan skal han kjenne på krigens alvor.

På en helt annen kant av verden, i en liten fattig landsby på Filippinene blir det også født en liten jente denne januardagen. Hun skal jobbe hardt for en bedre fremtid, men aner ingenting om at det er på andre siden av jorda hun skal få realisert sine drømmer.

6. februar 1957: Sven Nordin, Lars Sørvik og Dag Bøgeberg

Sven Nordin som barn med familie.

Sven Nordin på familiebilde i bukseseler.

Foto: Privat / NRK

Fordi Sven Nordin har noe så uvanlig som en yrkesaktiv mor på begynnelsen av 60-tallet, må han ta trikken alene til barnehagen fra han er fem år gammel.

På sine turer gjennom Oslo, observerer den nysgjerrige guttungen byens mangfoldige persongalleri. Mange år senere er han en av landets mest folkekjære skuespillere, kjent for sine varierte rolletolkninger. Men suksessen har sin pris.

Lars vokser opp i fattigdom på Karmøy. Da faren forlater familien og moren blir aleneforsørger for åtte barn, må Lars begynne å jobbe for å hjelpe moren med å få mat på bordet. Underveis skal han få en større forståelse for hvorfor faren forlot dem. Som voksen skal han gi opp livet til sjøs for å være den faren han selv savnet.

Dag er fire år gammel da dramatiske omstendigheter tvinger ham til å forlate foreldrene sine. Han skal erfare at omsorg kan komme fra andre enn mor og far. Dags livsreise går fra Trøndelag til Toten, og ender i Oslo. Med ham på veien er musikken. Når Dag holder på å slå gjennom som rockestjerne samtidig som han starter egen familie, blir det klart for ham at han må gjøre et viktig valg.