Informasjon fra NRK

Da vi styrte landet (4:6) - Mannen bak det moderne Norge

Uke 46 NRK1 søndag 19. november kl. 20.15

Kåre Willochs livsmotto er «alt med måte», men han sparte ikke på kruttet da han moderniserte Norge på 80-tallet. Resultatet ble en økonomisk oppblomstring og jappetid, før baksmellen sendte landet ut i krise og Gro Harlem Brundtland måtte ta over regjeringskontorene.

Kåre Willoch rundt bordet

Etter regjeringstiden på 80-tallet er Kåre i dag en slags landsbestefar som engasjerer seg i offentlige spørsmål med klokskap og tyngde.

Foto: Agnete Brun / Norsk Fjernsyn

Kåre kom inn på Stortinget allerede på 50-tallet og var fryktet som en sylskarp debattant. De voldsomme duellene mellom ham og Gro Harlem Brundtland på 80-tallet gjorde politikk til allmenn TV-underholdning.

Under hans regjeringstid fra 1981-1986 opplevde landet etterlengtede reformer. Butikkene fikk holde kveldsåpent, det ble enklere å få lån i bankene, mediemonopolet ble opphevet og landet fikk et fritt boligmarked. Men folk håndterte ikke den økonomiske oppturen «med måte». Grådigheten rådet, og en oljeprisnedgang sendte landet inn i en finanskrise.

Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland.

Bak kulissene: Kåre og Gro har for lengst begravd stridsøksen, og gav hverandre en god klem under middagen på Gamle Logen.

Foto: Agnete Brun / Norsk Fjernsyn

Kåre fikk aldri mulighet til å rydde opp i økonomien fordi FrP allierte seg med venstresiden for å felle regjeringen hans. Til Kåres store sorg ble det i stedet Gro som snudde økonomien. Han kom aldri tilbake til statsministerens kontor, men forandret mer på de fem årene han fikk, enn de fleste andre statsministre har klart både før og etter.

Kåre Willoch ble ofte sett på som kjølig og distansert, men med årene har den isblå mannen blitt varm og mild. Noen mener det inntraff da han ble morfar til et barn med Downs syndrom.

Rundt middagsbordet møter Kåre sin erkerival Gro Harlem Brundtland. Vil de kraftige uenighetene fra 80-tallet blusse opp igjen under middagen?

Det blir både diskusjon, glede og beundring når debattkongen er i fokus.

Jens Stoltenberg er neste statsminister ut i «Da vi styrte landet».

Les mer om «Da vi styrte landet».