Hopp til innhold
Info fra NRK

Da vi styrte landet (3:6) - Mannen som ikke ville bli statsminister

Uke 45 NRK1 søndag 12. november kl. 20.15

Thorbjørn Jagland er best husket for å miste regjeringsmakten med sitt 36,9-ultimatum, men hans mulighet til å forandre verden stoppet ikke etter fadesen i 1997. Det blir glede, lærdom og erkjennelser når Norges mest uortodokse statsminister er hovedperson i «Da vi styrte landet».

Thorbjørn Jagland, Da vi styrte landet

Thorbjørn Jagland overtok som statsminister etter Gro Harlem Brundtland, men statsministerkarrieren fikk en brå slutt etter et knapt år.

Foto: Skjermdump / NRK

Episoden om Thorbjørn Jagland handler om den fattige arbeiderklassegutten fra Lier med en urokkelig tro på demokratiet. Som engasjert og dyktig ungdomspolitiker er det Gro Harlem Brundtland som stjeler hans hjerte, og deres samarbeid løftet Arbeiderpartiet til nye høyder.

Gros uventede avgang og Thorbjørns manglede statsministerdrøm førte til en periode preget av hets, latterliggjøring og usikkerhet. Tallet 36,9 kommer til å hjemsøke ham til evig tid og førte også til at hans statsministerkarriere fikk en brå slutt etter et knapt år.

Etter en tung periode med lederstrid og konflikter i AP fant Thorbjørn sin plass i Europarådet og kunne igjen utøve sitt ønske om å forandre verden.

I episoden snakker Gro og Thorbjørn for første gang om maktskiftet mellom dem. Rundt bordet sitter også Kjell Magne Bondevik. Hva tenker han om latterliggjøringen Thorbjørn møtte i media? Og hva har Jens Stoltberg å si etter at han gikk bak ryggen på Thorbjørn for å selv ta over makten?

da vi styrte landet

Under middagen forteller Kjell Magne Bondevik at han beundrer Thorbjørn for å ha tatt risikoer og utradisjonelle valg.

Foto: Agnete Brun / Norsk Fjernsyn

I den fjerde episoden av «Da vi styrte landet» møter vi Kåre Willoch.

Les mer om «Da vi styrte landet».