NRK Meny
Normal

Anno (1-3:30)

Uke 53 NRK1 fredag 1. januar kl 20.05

14 mennesker skal søke lykken i Fredrikstad anno 1721. Deltakerne i andre sesong av Anno er fra hele landet, i alle aldre og med ulik bakgrunn.

Anno

Selda Ekiz er programleder og har satt seg grundig inn i historiske fakta om livet Anno 1721.

Anno er en konkurransedrevet realityserie der deltakere samles i en tidskapsel hvor alt er som det var for nesten 300 år siden. Livet er lagt til Isegran rett ved Glommas bredd i Fredrikstad, med den moderne byen rett utenfor.

Der skal deltakerne leve sammen og konkurrere mot hverandre, jobbe seg opp fra fattigdom og slit, til rikdom og ære. I ti uker skal de lære seg nye ferdigheter og leve som sine forfedre.

De starter som lærlinger for deretter å arbeide seg opp fra svenn til mester. Egeninnsats er helt avgjørende for å nå toppen og bli byens beste borger.

Gjennom 30 episoder må deltakerne kjempe for sin plass i Anno gjennom utfordrende turneringer og dueller - og hver uke må en deltaker reise hjem.

1. episode - deltakerne kommer til byen

Deltakerne står på dekk på skuta som seiler inn Østfoldskjærgården mot det stadig mer industrielle Fredrikstad. I byen blir Anno-deltakerne møtt av et myldrende folkeliv. Soldater, borgere og arbeidere har tatt turen til markedet for å se hva salgsbodene har å by på. På Tøihusplassen, i kjernen av det militære Fredrikstad, blir deltakerne ønsket velkommen av borgermester Ostenfeld. Han gir dem oppdraget deres som blir å klatre fra fattigdom og nød til toppen av samfunnets rangstige.

Kontrastene er store

Hvordan blir det å være selvberget, uten moderne hjelpemidler? Og hvordan vil det oppleves å leve så tett på andre, uten rom for privatliv og helt egne behov? Allerede fra starten kommer 1721 tett på deltakerne, og kontrastene blir store. Noen av deltakerne lever og ånder for 1700-tallet, mens det for andre er første møte med en ny verden.

Svennelærling

Programleder Selda Ekiz deler deltakerne i et jentelag og et guttelag som hver må velge sin svennelærling. Den som vinner svennestykket, får privilegier og får velge 1. duellant fra motsatt lag. Den som taper, må i turnering med laget sitt.

Deltakerne får også oppgaver de skal løse i fellesskap, som betaling for kost og losji.

Idet roen senker seg over Isegran, kommer vekteren på besøk, og deltakerne skal snart erfare at varme, mat og trygghet ikke er en luksus som er alle forunt.

2. episode - lørdag 2. januar kl. 19.40

Annos første svenn skal kåres, og svennelærlingene føler begge at de har en god sjanse til å vinne svennestykket. Men bare en dem kan vinne, og den som taper, må i turnering og konkurrere med hele sitt lag. Den som vinner, får privilegier og kan starte sin klassereise, flytte inn på svennerommet og velge 1. duellant fra motsatt kjønn.

Deltakerne får også et første drypp av kunnskap om sine forfedres liv. Mange slet for å holde seg i live i et ugjestmildt Norge, men det finnes også fortellinger om forfedre som har karret seg til et bedre liv.

Realitetene synker inn på Isegran når 1. duellanten skal velges, og stemningen i gruppen blir mer alvorstynget når det går opp for dem at eventyret snart er over for en av dem.

3. episode - søndag 3. januar kl. 19.55

I kveldens episode er det duket for Annos første turnering og duell.

Beboerne får seg også en tur ut til Fredrikstad, for å se hvordan livet fortonet seg for resten av innbyggerne i 1721. Første møte med virkeligheten blir tøff, og deltakerne drar derfra med klump i magen og ny forståelse av hvor godt livet er på Isegran.

Hver uke får en av deltakerne sin slektshistorie fortalt. Noen har store krigshelter skjult i sin forhistorie, mens andres slekter har gjennomgått store tragedier de helst ville glemme. Men alle har de brakt slekten videre.

Selda tester de grusomme straffemetodene som ble brukt på 1700-tallet, og får erfare at smerte og ydmykelse er like ille i dag.

For første gang må det kjempes for plassen i Anno. Alle på laget må gi alt i turneringen for å unngå å bli 2. duellant og kanskje måtte forlate Anno.

Sendesyklus

De tre første episode sendes 1. 2. og 3. januar. Deretter sendes Anno mandag, onsdag og fredag, der ukene avsluttes med duell og en av deltakerne må reise hjem.

Deltakernavnene lanseres tirsdag 15. desember.