Hopp til innhold
Info fra NRK

Ål inn

En serie om vennskap, kjærlighet og å finne seg selv – på Ål, en folkehøgskole der alle snakker tegnspråk.

Serieplakat for "Ål inn". Man ser fem elever se smilende inn i kameraet foran en turkis vegg. "ÅL INN" står med store, hvite bokstaver over elevene.
Foto: Fabelaktiv / NRK

Premiere tirsdag 14. februar i NRK TV

– I «Ål inn» møter vi mange fine ungdommer og lærere som har både like og ulike utfordringer som det hørende ungdom har. Vi er glade for at NRK nå kan vise til et større publikum hvordan det er å gå på en folkehøgskole med tegnspråk, sier prosjektredaktør i NRK, Truels Zeiner-Henriksen.

I serien følger vi noen av elevene og lærerne ved Ål folkehøgskole gjennom et helt år. Fra den første spente skolestarten i august til den tårevåte avslutningen i mai. Fra bli-kjent-hytteturen til skoleturen til Island. Fra bollebaking til forelskelse. Via internatliv, krangler og hverdager. Hele tiden tett på hovedpersonene våre.

Ål er egentlig en ganske vanlig folkehøgskole, men det er én ting som skiller den fra andre: All undervisning skjer på tegnspråk.

En lærer sitter på gulvet foran to elever på den tegnspråklige folkehøgskolen i Ål. Han demonstrerer noe på tegnspråk mens de to elevene følger med.
Foto: Stian A. Giltvedt, Fabelaktiv / NRK

De fleste ved skolen er døve, men hvert år er det også noen hørende elever som aldri har brukt tegnspråk tidligere. Vi får oppleve samholdet elevene skaper, og ser samtidig både bakover og framover på utenforskapet mange døve føler i storsamfunnet.

Alle elevene ved Ål Folkehøgskole står samlet på gresset.
Foto: STIAN A. GILTVEDT, FABELAKTIV / NRK

I serien møter vi døve og hørende elever med ulike bakgrunner og historier, og lærere i sin første jobb. Vi blir med på en reise mot det å finne seg selv og ta de første stegene inn i en ukjent verden og et ukjent språk.