Hopp til innhold
Info fra NRK

«Maestro» er tilbake i ny drakt!

Åtte personer, kjent for alt annet enn å dirigere, skal lede 54 topptrente musikere i Kringkastingsorkesteret. I hver episode stemmer publikum og KORK ut en av deltakerne, og vinneren som står igjen til slutt får tittelen Maestro. Mikkel Niva er programleder.

Maestro 2020

Deltakerne i Maestro 2020 (fra venstre): Helén Vikstvedt, Herman Dahl, Adam Schjølberg, Anne Marie Ottersen, Vidar Magnussen, Silya Nymoen, Admiral P, Faten Mahdi Al-Hussaini og programleder Mikkel Niva.

Foto: Geir Egil Skog/NRK / NRK

Jeg gleder meg til å være direkte hver søndag sammen med alle der hjemme og ikke minst sammen med den nydelige buketten av deltakere, sier programlederen.

Et orkester kan bringe frem alle slags følelser hos sitt publikum. For musikerne i orkesteret gjelder det å være ekspert på sitt instrument, på stykket som skal fremføres, og å kjenne sin rolle i det store orkesteret. Den som holder styr på det hele, som sørger for at alle gjør det de skal, og som dermed har en særdeles viktig rolle - er dirigenten.

Jeg elsker musikk, også klassisk! Det er så deilig å høre store flotte verker spilt live av et svært orkester. Dirigenter tenker jeg må være helt sinnssyke som klarer å ha full oversikt over alt som skjer innad i det maskineriet, sier Niva.

Hvordan går det da, når åtte kjendiser, som alle mangler erfaring med å dirigere et orkester, skal gjøre nettopp det på direktesendt TV? Det er en oppgave ikke hvem som helst hadde turt å begi seg ut på. Programleder Mikkel Niva tror det kan bli utfordrende.

Den største utfordringen tenker jeg må være å i det hele tatt klare å gjennomføre et stykke uten at det blir klabb og babb, sier Niva.

Her er de modige deltakerne i Maestro 2020:

Herman Dahl, Youtuber

Det er ikke mange som får muligheten til å lede et orkester. Jeg tror jeg vil få et adrenalinrush herfra til månen! Jeg håper bare at jeg vil klare å nyte øyeblikket.

Helén Vikstvedt, skuespiller og komiker

For en fantastisk ting! Det er en drøm å få lov til å dirigere KORK, de er som en kjempe-båt som jeg skal få styre. Men tenk om jeg knekker helt sammen når jeg står der foran dem? Jeg begynner nesten å gråte bare av å tenke på det.

Anne Marie Ottersen, skuespiller

Dette kan bli en kjempeopplevelse, men det kommer sikkert føles vondt hvis jeg gjør feil og skuffer mentoren min. Å være skuespiller kaller jeg “et liv i angst” fordi vi alltid har prestasjonsangst, det er jeg vant til, så her må jeg bare kaste meg ut i det.

Vidar Magnussen, skuespiller og regissør

Min største tilgang er muligens at jeg har et levende fjes. Hvis orkesteret bare ser entusiasmen min der istedenfor i armene kan jeg kanskje vinne på sjarm.

Adam Schjølberg, komiker og forfatter

Min største utfordring er å slippe taket og vise de store følelsene. Jeg er god på å drite meg ut på arenaer jeg mestrer, som show og stand up. Det verste jeg vet er å bjuda på i en sammenheng jeg ikke har kontroll på, og her er jeg virkelig på dypt vann.

Silya Nymoen, artist

Nervene var i konstant høyspenn da jeg var med i Stjernekamp så jeg lovet meg selv ikke å bli med på sånne ting igjen. Men dette høres så innmari gøy og lærerikt ut at jeg bare må ta sjansen! Problemet mitt er bare at jeg er så vant med å improvisere og kjøre eget løp og det funker muligens veldig dårlig med et stort orkester. Eller?

Faten Mahdi Al-Hussaini, programleder og samfunnsdebattant

Jeg vil at jenter som tror at de ikke er gode nok skal vite at de kan bli dirigent eller hva enn de vil. Det er ingenting som kan begrense dere. Ingenting er umulig!

Admiral P, musiker

Jeg vet ikke helt hva jeg har sagt ja til, men jeg er glad for at det er en ung person som skal være min mentor, det tar vekk litt av presset.

Får coaching fra mentorer

Alle deltakerne får hver sin mentor som er et ungt talent fra Barratt Due musikkinstitutt. Mentorens rolle er å øve og trene med sin kjendis, for å forsøke mestre musikkstykket som KORK skal spille live på søndagens TV-sending.

TV-seere, et dommerpanel og orkesteret selv stemmer på den personen de synes gjør en best mulig jobb. Kringkastingsorkesteret tar det endelige valget om hvem som må forlate konkurransen, og stemmer ut en av de to kjendisene som får færrest poeng. Ingen vil bli stemt ut under den første episoden.

Seerne vil gjennom serien få se deltakerne prøve seg på kjente, klassiske stykker. I tillegg vil de bli utfordret i andre musikksjangre, men alltid ikledd en orkesterdrakt.

Dette er de musikalske tematikkene:

Episode 1: Klassiske svisker
Episode 2: Klassiske svisker (litt vanskeligere å dirigere)
Episode 3: Film og TV
Episode 4: Storband
Episode 5: Topp 20
Episode 6: Eget valg + battle
Episode 7: Solist + opera
Episode 8: Finale. Klassiske svisker x 2 + Beethovens femte x 2

I siste program vil det bli kåret hvem som blir årets «Maestro».

«Maestro» har premiere på NRK 1 og i strømmetjenester NRK TV søndag 5. januar 2020 kl. 20:15. Programmet sendes direkte i åtte episoder.

Når: Premiere 5. januar 2020. Søndager kl. 20:15, åtte episoder