Hopp til innhold

113 (1:10) - premiere!

UKE 1 NRK1 tirsdag 1. januar kl 21.15

Hva skjer når du ringer 113? I denne serien får du være til stede i hverdagen til helsepersonell som hjelper deg når du ringer nødtelefonen.

113 (generelle bilder) 113

Ambulansearbeiderne Kristina Simonsen og Charles Aune-Lundberg er noen av de vi møter i dokumentarserien 113.

Foto: Marius Fiskum / NRK

Gjennom ti episoder møter vi dem som hver dag står i situasjoner som handler om liv og død. Vi følger ambulansearbeidere, leger, redningsmenn, akuttsykepleiere og 113-operatører ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

«113» gir et unikt innblikk i akutthelsetjenesten.

113 (generelle bilder) 113

Anestesilege Ole Magnus Filseth, pilot Tommy Kraknes og redningsmann Hendrik Bollingmo er et av vaktlagene på luftambulansen i Tromsø.

Foto: Marius Fiskum / NRK

Nødsamtale

Serien tar deg med på innsiden når nødtelefonen ringer inne på akuttmedisinsk kommunikasjonssentral, AMK, i Tromsø. Vi blir vitne til de hektiske første sekundene av en desperat nødsamtale og de livsviktige spørsmålene AMK-operatøren må ha svar på.

Samtidig som operatøren snakker med innringeren, sendes det ut ambulanse. Er pasienten langt unna sykehus, må helikopter rykke ut. Sekundene teller når hjertet har stanset. Eller når en alvorlig ulykke har skjedd.

Kamera følger ambulansearbeiderne gjennom døgnet. Detaljene er viktige. Samarbeidet i bilen må fungere. Hvem tar hjertestarteren? Hvem har medisinveska? Hvem snakker med pasienten?

Seerne får være med på ulykkesstedet, inn i huset, på arbeidsplassen, i fjellet og på gata. Liv kan ofte reddes på stedet, men det er mange vanskelige vurderinger som skal tas.

Kamera er med ambulansearbeiderne og pasient helt inn på sykehuset. Der er akuttsykepleiere, leger og spesialister klare til å overta pasienten.

113 (generelle bilder) 113

Maja Oskal og Maja Lauritsen er svært forskjellige som personer, men i yrket som ambulansearbeidere må de finne gode måter å samarbeide på.

Foto: Ingun Mæhlum / NRK

Store avstander og krevende vær

Handlingen foregår i spektakulær natur, arktisk klima og omskiftelig vær. Arbeidet med å hjelpe dem som er i nød, er også utfordrende på grunn av store avstander og omskiftelig vær.

I serien «113» får du innblikk i en verden med dagliglivets akutte – og ikke så akutte - situasjoner der raske medisinske vurderinger tas under tidspress og med begrenset informasjon.

Den akuttmedisinske beredskapen ved Universitetssykehuset Nord-Norge er et godt utgangspunkt for å synliggjøre den viktige jobben helsepersonellet gjør.

113 (generelle bilder) 113

Anestesilege Mads Gilbert finner arbeidet som lege på helikopteret svært meningsfullt. I yrket kommer han tett på mennesker, det dramatiske livet og det vanlige livet.

Foto: Marius Fiskum / NRK