Podkast om Orderud-saken

Mandag 5. november publiserer NRK de to første episodene i en ny podkast om Orderud-saken. Serien i seks episoder er del av NRKs arbeid med å se på trippeldrapssaken på nytt.

Illustrasjon for podkasten "Familiene på Orderud"

Podkasten «Familiene på Orderud» ser enda nærmere på de syv menneskene som står i sentrum av norgeshistoriens trolig mest omtalte drapssak, de tre drepte og fire dømte.

Gjennom unike opptak fra rettssalen og møter med de dømtes og de dreptes aller nærmeste, får du en podkast som tar for seg den spesielle saken med et annet blikk enn TV-serien.

– Menneskene trer fram

Podkasten kommer en uke etter premieren på TV-serien «Gåten Orderud», der krimjournalist Øystein Millis forsøker å finne nye svar i saken. Nå skal podkasten utdype fortellingen.

Nesten 20 år etter trippeldrapet på Orderud gård er det fortsatt ikke kjent hvem som faktisk drepte de tre menneskene i pinsen 1999.

– I en kriminalsak av denne størrelsen er det lett å gå seg vill i tekniske detaljer. Det fins så mye informasjon der ute, om våpen og biler og fotspor og kulehull og telefonsamtaler. Når vi legger politiarbeid og etterforskning til side, trer menneskene i fortellingen tydeligere fram, sier produsent Bendik Mondal.

Han forteller at det er disse menneskene vi skal bli kjent med i podkasten «Familiene på Orderud».

Både TV- og podkastserien er produsert av Monster for NRK.

– Godt egnet for podkast

Podkast blir stadig mer populært blant publikum i Norge, og NRK har de to siste årene hatt en ambisiøs podkastsatsning. Å lage en podkast om Orderud-saken har vært et ønske fra NRK lenge. Nå er den en av høstens podkastsatsninger.

Forfatter og journalist Joachim Førsund

Podkasten ledes av forfatter og journalist Joachim Førsund

Foto: Agnete Brun

– Vi håper lytterne vil følge både TV-serien og podkastserien, for denne saken er så stor og omfattende at du ikke vil få det samme i podkasten som i TV-serien, sier NRKs podkastsjef Vilde Hjort Batzer.

– I denne saken sitter vi på så mange unike opptak som er godt egnet for å høre på, og i så måte passer materialet godt for podkast, sier hun.

Podkasten ledes av forfatter og journalist Joachim Førsund, som har laget podkasten sammen med Bendik Mondal og Sigurd Øygarden Flæten.

Grundig dekning

I kjølvannet av TV-serien samarbeider NRK og VG om journalistisk oppfølging av saken. Alle NRKs saker finnes på nettsiden nrk.no/orderud.

NRK og Monster har fått tilgang til opptak som ble gjort under ankesaken i lagmannsretten. Opptakene fra Eidsivating lagmannsrett er unikt historisk materiale fra en av landets mest omtalte og alvorlige straffesaker. I podkasten får vi høre lengre strekk av opptakene.

På NRK Ytring utdyper NRKs etikkredaktør en del av de etiske valgene som er gjort i forbindelse med Orderud-arbeidet.

Episodeoversikt:

Episode 1: «Veronicas dagbok». Publiseres 5. november.

Episode 2: «Arven». Publiseres 5. november.

Episode 3: «Lille julaften». Publiseres 12. november.

Episode 4: «Pinse på Sørumsand». Publiseres 19. november.

Episode 5: «Dommen». Publiseres 26. november.

Episode 6: «Kvinnen fra Lærdal». Publiseres 2. desember.