Hopp til innhold

NRK varsler filming i Regjeringskvartalet i forbindelse med serien «22. JULI»

Torsdag til mandag vil NRK gjøre opptak til serien «22. JULI» i og i området rundt Regjeringskvartalet. – Det er krevende scener, også fordi vi vet at dette er situasjoner som har berørt mange, sier Ivar Køhn, programredaktør i NRK.

NRK- flagg ved radiohuset
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Arbeidet med dramaserien «22. JULI» har pågått i flere år. Innspillingen startet i vår og fortsetter utover høsten. I perioden torsdag 23. august til mandag 27. august vil det gjøres opptak i og i området rundt Regjeringskvartalet i Oslo.

– Vi kommer til å gjenskape noe av det som skjedde denne dagen i 2011. Vårt fokus er på dem som tilfeldigvis var i området etter eksplosjonen. Det er krevende scener, også fordi vi vet at dette er situasjoner som har berørt mange, sier Ivar Køhn, programredaktør i NRK.

Torsdag og fredag gjøres det opptak i Møllergata ved Hammersborg Torg. Lørdag og søndag gjøres det opptak i Regjeringskvartalet med røyk og utrykningskjøretøy. Områdene vil være sperret av, og det vil være begrenset fremkommelighet. Innspillingen vil foregå på dagtid.

– Det er viktig for oss å informere i forkant av scener som de vi skal filme i helgen. Det er omfattende scener med stort team og mange statister. Det vil bli brukt røyk og utrykningskjøretøy, noe som kan oppleves dramatisk og skremmende om man ikke vet hva som foregår. Samtidig har vi full forståelse for at prosjektet kan vekke følelser uansett om man er varslet på forhånd eller ikke, sier Køhn.

En historie om ringvirkningene

«22. JULI» er en serie som handler om hvordan samfunn, system, verdier og ideologi kommer til syne når noe så forferdelig som terrorhandlingene 22. juli rammer en nasjon.

Ivar Køhn, programredaktør i NRK

Ivar Køhn, programredaktør i NRK

Foto: Ole Kaland / NRK

– Dette er en serie om hva som former oss som samfunn, og hva som former oss som mennesker. Serien handler om ringvirkningene av terroren. Altså om hvordan hendelsen traff det norske samfunnet. Historien fortelles gjennom rollefigurer som på ulike måter blir direkte involvert gjennom yrket de har som for eksempel lege, prest eller lærer, sier Køhn.

Serieskaperne Sara Johnsen og Pål Sletaune har arbeidet med serien i flere år. Undersøkelses- og kildearbeidet har vært omfattende, og det er blitt gjort flere dybdeintervjuer med de ulike instansene som arbeidet med og rundt hendelsene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Serien er basert på virkeligheten, men det er også deler som er ren fiksjon, for eksempel er ingen av rollefigurene basert på enkeltpersoner, men satt sammen basert på det man lærte i forarbeidet.

«22. JULI» er forventet å være klar neste høst, men sendetidspunkt er ikke planlagt.

Tett dialog med støttegruppen

NRK har tett dialog med Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli er åpen for alle som er rammet, eller som ble involvert i eller berørt av hendelsene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Støttegruppen tilbyr møteplasser, nettverk og mulighet for kontakt med andre. Som medlem av støttegruppen får man også informasjon om aktuelle saker. Medlemskapet er gratis, og man melder seg inn ved å sende en e-post til stottegruppen@22juli.info.