NRK-serien Exit vant internasjonal TV-pris

Den nye, norske dramaserien Exit har vunnet prestisjefylt pris under seriefestivalen Series Mania. – Utrolig stas, sier serieskaper.

Exit vinner pris

Skuespiller Simon J. Berger og serieskaper Øystein Karlsen er fornøyde etter å ha vunnet internasjonal TV-pris for dramaserien Exit. Foto: Fremantle/NRK

Foto: Fremantle/NRK

TV-serien, som har premiere til høsten på NRK, vant lørdag kveld prisen International panorama under festivalen som arrangeres i Frankrike.

Serieskaper og regissør Øystein Karlsen, som var til stede under utdelingen for å motta prisen, er veldig glad for å få den.

– Det er utrolig gøy! Det er jo første gang vi viser noe som helst fra serien til et publikum overhode. Og da er man jo livredd; redd for at de ikke skal like den, at den er for drøy, at den leses i en annen kontekst. Så det at Exit har fått denne anerkjennelsen er utrolig stas, sier serieskaperen.

Series Mania er en av verdens største festivaler for TV-drama, der serier fra hele verden konkurrerer om å bli valgt ut til å vises for en samlet TV-bransje. Bare et fåtall blir plukket ut. Exit har blitt vist i klassen International panorama sammen med 14 andre serier fra blant annet England, Tyskland, Argentina og Danmark. Blant disse valgte juryen ut Exit som vinner.

– Det betyr mye å få denne prisen for en serie der alle har strukket seg maksimalt, og ofte langt utenfor komfortsonen. Det er en ren laginnsats. Exit er et ensemblearbeid både foran og bak kamera, sier Karlsen som også har stått bak seriene Dag og En natt.

EXIT

Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Simon J. Berger og Pål Sverre Hagen har hovedrollene i Exit hvor de spiller fire finansmenn.

Foto: Ingeborg Klyve / Fremantle/NRK

Drøy dramaserie fra finansverden

Exit er en mørk og sjokkerende fortelling basert på samtaler med fire menn i Norges finansmiljø. Den handler om mennesker som tilsynelatende har alt og er vellykkede, men bak den perfekte fasaden er de både destruktive, samvittighetsløse og fortvilte.

– Det er friskt av NRK å satse på en slik serie. Jeg tror etter reaksjonene i Frankrike å dømme at svært få, om noen, allmennkringkaster i Europa ville turt, i alle fall ikke uten å ville tone den ned, sier serieskaperen.

Sentrale roller i serien har Agnes Kittelsen, Pål Sverre Hagen, Tobias Santelmann, Jon Øigarden og Simon J. Berger. Sistnevnte var også i Frankrike for å motta prisen. Flere andre skandinaviske stjerner er også med i serien.

– Man ser jo på rekken av skuespillere her at det er et lag som spiller hverandre gode, og fagfolkene bak kamera har også gjort en fantastisk innsats, forteller Karlsen.

EXIT, Agnes Kittelsen

Agnes Kittelsen spiller Hermine, som opplever å bli ført bak lyset av sin finansmann.

Foto: Ingeborg Klyve / Fremantle/NRK

– Provoserende

Vegard Stenberg Eriksen i NRK og eksekutiv produsent for Exit, er begeistret over at serien får pris under festivalen.

- Exit skiller seg ut. Serien er provoserende og viktig. Det er en serie som vi tror vil skape engasjement, en snakkis rundt kaffeautomatene. At den har fått anerkjennelse på en så stor festival før den publiseres på NRK, gir oss en trygghet på at vi har gjort en god jobb. Vi ser frem til å la den få møte det norske publikum, sier Eriksen som også har vært på festivalen.

EXIT

Serieskaper Øystein Karlsen (i midten) med skuespillerne Tobias Santelmann (t.v) og Simon J. Berger (t.h.) under innspilling av serien Exit.

Foto: Ingeborg Klyve / Fremantle/NRK

Exit har premiere på NRK1 og i strømmetjenesten NRK TV høsten 2019. Serien på åtte episoder er produsert av Fremantle for NRK og er Fremantle Norges første dramaserie. Manus er ved Øystein Karlsen, Hege Skjerven Clausen er produsent, Petter Testmann-Koch og Vegard Stenberg Eriksen er eksekutive produsenter.

Dette er Series Mania

Den internasjonale seriefestivalen Series Mania blir arrangert hvert år i Frankrike. I år gikk den av stabelen i Lille fra 22. til 30. mars. Hit kommer alle de store TV-kanalene og strømmetjenestene for å se og kjøpe inn nye serier. Serier fra hele verden konkurrerer om å komme med blant de få seriene som blir valgt ut til programmet hvert år.

Exit har blitt vist i klassen International panorama. 15 serier fra de største kanalene i blant annet England, Tyskland, Russland, Argentina, Israel, Spania og Danmark har vært med i denne klassen. 2019 er det ellevte året Series Mania arrangeres.

Les mer om Series Mania på festivalens nettsider.