Hopp til innhold
Info fra NRK

NRK sender Sámi Grand Prix 

Det blir storslått feiring av samisk musikk på selveste påskeaften. For første gang blir Sámi Grand Prix sendt direkte. Gled deg til å se den tradisjonsrike sang- og joikekonkurransen på NRK1 og i NRK TV.

Sámi Grand Prix illustrasjon med foto av artistene fra 2022.

Sámi Grand Prix: For første gang sender NRK dette tradisjonsrike musikkshowet fra Kautokeino direkte.

Artistene joiker til klimaet, reinsimla, slekta og mot lysere tider. For første gang sendes Sámi Grand Prix direkte på NRK1 påskeaften.

– Med flere hundre koftekledte publikummere i salen skal samisk kultur virkelig få skinne, sier prosjektleder i NRK Ravna Nystad.

Tradisjonsrik underholdning

Sámi Grand Prix er tradisjon i Kautokeino påskeaften, og nå skal også resten av Norge få ta del i dette storslagne musikkshowet.

Scenen har hatt utspring for samiske artister, slik som Ella Marie Hætta Isaksen, som var 16 år da hun deltok i Sámi Grand Prix, Sofia Jannok og Elin Kåven.

I år skal 12 deltakere, fordelt på to kategorier, stå på scenen: seks av dem synger, seks skal joike, og sammen skaper de høytidsstemning fra Sápmi påskeaften.

Her er artistene:

Sangerne:

Natalie Carrion: «Daelviejïjje»

Kvinne i lang mønstrete kjole i rosa/brun/orange sjatteringer. Langt mørkt hår, stort smil. Samisk sølje.

Natalie Carrion er fra Umeå i Sverige. Debuterer på sin mors morsmål, sørsamisk, med låten «Daelviejïjje».

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Fra Umeå i Sverige. Har lenge drømt om å delta i Melodifestivalen der. Var med i NRKs «Urbi - bare gjør det», hvor hun jobbet mot å nå denne drømmen. Natalie er svensktalende og debuterer nå på sin mors morsmål, sørsamisk.

Aili Kathrine Wergeland Teigmo: «Bajimusas» 

Dame med langt hår og kort, rosa kjole med samiske detaljer som sølje og belte.

Aili Kathrine Wergeland Teigmo  er fra Karasjok og deltar med låten «Bajimusas».

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

25 år gamle Aili fra Karasjok har flere millioner streaminger av egen musikk via sin YouTube-kanal. Aili har aldri før sunget/fremført egne sanger på samisk.

Ingá-Máret Gaup-Juuso: «Dovdameahttumii»

Kvinne med langt hår, lys bluse og svart bukse. Samisk belte og sølje.

Ingá-Máret Gaup-Juuso er fylkesjoiker i Troms. Hun synger «Dovdameahttumii».

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Fra Karesuando på den finske siden av Sápmi. Inga-Máret er fylkesjoiker i Troms og har også jobbet som skuespiller i det samiske nasjonalteateret Beaivváš. En etablert joiker i Sápmi, som nå debuterer i sangdelen av SGP.

Ellinor Skartland og SOÁ: «Áiggi Mielde»

Ung kvinne med lys bluse og svarte skinnbukser. Blondt halvlangt hår. Hendene i siden.

Ellinor Skartland og gruppa SOÁ fra Tana deltar med låten «Áiggi Mielde».

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

19-åringen fra Tana debuterte nettopp med en singel sammen med gruppa Soá, som hun stiller i konkurransen med. Hun har blitt tildelt flere stipender og priser som ung artist/kunstner.

Mirja Palo: «Hilla»

Kvinne med lang blå kjole, samisk sølje på brystet. en kantele i hendene.

Mirja Palo er fra Jokkmokk i Sverige. Hun deltar i årets SGP med låten «Hilla». Med seg har hun en kantele.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Med en spennende musikalsk bakgrunn som folkesanger og kvinneforkjemper stiller svenske Mirja Palo fra Jokkmokk til SGP med ydmykhet, siden hun ikke er etnisk same. Hun har som voksen lært seg samisk, er i dag en del av reindrifta og oppdrar barna sine etter samisk kultur.

Elin & the Woods: «Dát Vuovdi»

Kvinne med langt hår og mønstrete kjole, mann kledt i svart og solbriller.

Duoen Elin & the Woods er Elin Kåven og Robin Lynch. De deltar i sangkategorien med låten «Dát Vuovdi»

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Består av Elin Kåven og Robin Lynch. Duoen har deltatt i MGP to ganger. I 2020 kom de seg helt til gullduell i delfinale 5, men gikk ikke videre til finalen. Elin er fra Karasjok og er en frontkjemper for samisk musikk, hun er også leder i samisk komponistforenig. Robin er fra Sandnessjøen, men er bosatt i Göteborg.

Joikerne:

Iŋgor Ántte Áilu Gaup: «John Mathias Gaup»

Mann ikledt hvit festkofte med røde border, svarte bukser.

Iŋgor Ántte Áilu joiker sitt eldste barnebarn.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Fra Kautokeino. Veteran i Sámi Grand Prix og en sentral person i samisk musikkhistorie. Han spiller i et band som tidlig på 70-tallet frontet samisk musikk utover Sápmi. Han er også fast skuespiller i det samiske nasjonalteateret Beaivváš og har spilt i mange spillefilmer. Iŋgor Ántte Áilu joiker sitt eldste barnebarn.

Máhtte Ánte J. Sara: «Sildda áldu»

Mann med blå kofte med røde border, samisk hatt.

Máhtte Ánte J. Sara joiker sitt beiteområde og hyller samtidig simla og beitelandet.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Fra Kautokeino. Vant fjorårets SGP. Han jobber som reindriftssame og er alene som reineier i Øksfjord. I årets SGP joiker han dette beiteområdet (siidaen) og hyller samtidig simla og beitelandet.

Inger Marie Nilut: Ovl' Ovl' Ovllá

Koftekledt kvinne med kort hår og briller. Store søljer og fargerikt sjal.

Inger Marie Nilut deltar i joikekategorien med «Ovl' Ovl' Ovllá».

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

SGP-veteran Inger Marie Nilut har deltatt siden første Sámi Grand Prix i 1990. Hun har siden deltatt fem ganger i sangdelen. I år deltar hun for fjerde gang i joikedelen av konkurransen. Inger Marie jobber til daglig som lærer ved samisk videregående skole i Kautokeino og brenner for samisk språk og kultur.

Johan Anders Bær: «Per Heimly/Heimly Piera»

Mann med hatt og mørk kofte.

Johan Anders Bær joiker om Per Heimly, som er en god kamerat.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Etablert joiker fra Karasjok. Startet sin karriere på 90-tallet og samarbeidet da bla med multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää, alias Áillohaš. Han har et bredt spekter av joik og anses også som veteran innen genren.

Johan Anders Bær har deltatt flere ganger tidligere i joikedelen av SGP. I år går hans joik til Per Heimly, som er en god kamerat. I joiken løfter Johan Anders frem Per Heimlys styrke og gode evne til å fange mennesker og deres historier gjennom linsa. Han sier også at lykke kommer i dråper.

Jörgen Stenberg: «Skilkedh»

Mann uten hår med blå kofte med rød søm. Hendene i siden.

Jörgen Stenberg er reindriftssame, og han vil belyse hvor alvorlig det er når naturen blir ødelagt på grunn av inngrep.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Fra Malå langt inne i de svenske skoger. Han har deltatt fire ganger tidligere, og vant joikedelen i 2014. Han er reindriftssame og skjøtter sine dyr i Malå-sameby, som er et av de mest utbygde beiteområdene i verden. Han opplever stadige inngripen i sårbare beiteområder, både fra gruvedrifta og kraftselskaper. Han joiker for å vise hvordan naturen utnyttes, og om sorgen og sinnet over å miste sine områder.

Sara-Elvira Kuhmunen: «Čuvggodit»

Dame med mørkt langt hår, grå bluse med samisk sølje på brystet, svart bukse og hender i siden.

Sara-Elvira Kuhmunen er fra Jokkmokk. Joiken hennes handler om å tre ut av mørket og inn i lyset, nå som pandemien slipper taket.

Foto: Edmund Johannes Grønmo / NRK

Fra Jokkmokk, på den svenske siden av Sápmi. Hun er politiker og president i ungdomsorganisasjonen Saminuorra. Hennes joik handler om å tre ut av mørket og inn i lyset, nå som pandemien slipper taket. Pandemien har skilt samer som folk, men nå lysner det.

Du ser Sámi Grand Prix på NRK1 og i NRK TV fra 19.50 til 21.30 påskeaften.

Bli kjent med de 12 finalistene i Sámi Grand Prix 2022 som konkurrerer i to klasser - sang og joik. Hva tenker de selv om denne musikkonkurransen?

Bli kjent med de 12 finalistene i Sámi Grand Prix 2022 som konkurrerer i to klasser - sang og joik. Hva tenker de selv om denne musikkonkurransen?