NRK-drama vant prestisjetung manuspris

Det premiereklare mysteriedramaet «Monster» er årets vinner av manusprisen European Script Awards.

«Monster» er et mysteriedrama som utspiller seg i en fiktiv småby i Nord-Norge. Åndelighet og brutalitet måler krefter i en verden der naturen er nådeløs. Kommer på NRK høsten 2017.

Jakob Oftebro og Ingvild Holthe Bygdnes spiller hovedrollene i høstens store dramasatsing på NRK

Kringkastingsunionen EBU og European Alliance for Television and Culture deler årlig ut debutantprisen European Script Awards i to kategorier: mest nyskapende manus for TV-serie og for TV-film.

Vinneren i klassen for TV-serie ble altså «Monster», høstens store dramasatsing på NRK.

– Dette er en fantastisk anerkjennelse for serien. Det er veldig gøy at historien kan hevde seg på internasjonalt nivå, sier produsent Lasse Greve Alsos.

«Den klart best fortalte historien»

Prissummen er på 5 000 euro. Den ble overrakt fredag under manuskonferansen Helsinki Script i Finland.

I begrunnelsen skriver juryen følgende om manuset til «Monster»:

«Monster er et sterkt karakterdrevet thrillerdrama med en veldig intelligent og følsom krimhistorie i bunn. Alle elementene i historien driver plottet framover. Fra de komplekse karakterene med frykt, hemmeligheter, håp og mangler til det golde nordnorske landskapet, der en kristen sekt hersker i lokalsamfunnet. Det er helt enkelt den klart best fortalte historien.»

Debutantprisen har blitt delt ut siden 1987, fram til i år under navnet Prix Genève. Det er hele 25 år siden NRK vant sist, da dramaet «Liv» og manusforfatter May-Britt Skjelvik mottok prisen i 1992.

NRK ble fascinert og engasjert

Manuset til «Monster» er skrevet av Hans Christian Storrøsten. Det er første gang han skriver en tv-serie, etter tidligere å ha jobbet blant annet med regi på NRK-seriene «Brøyt i vei» og «Fylla».

NRK ble fascinert og engasjert av Storrøstens fiktive univers fra nord da det særegne manuset ble lest, forteller Lasse Greve Alsos.

– Det var direkte vågalt av den da nytilsatte dramasjefen Ivar Køhn å sette i gang en så stor produksjon basert på et debutantmanus. Men man kan ikke være nyskapende uten å være modig, og oppmerksomheten serien har fått i utlandet viser at de høye kunstneriske ambisjonene har blitt lagt merke til, sier «Monster»-produsenten, og legger til:

– «Monster» er blitt en unik krimopplevelse som skiller seg ut fra andre i samme sjangerlandskapet.

Sofakos i høstmørket

«Monster» handler om den lokale etterforskeren Hedda Gilbert (Ingvild Holthe Bygdnes), som må samarbeide med den egenrådige spesialetterforskeren Joel Dreyer (Jakob Oftebro) når flere drap blir begått langt nord i landet.

Underveis oppdager de at flere gamle drapssaker er forbundet med hverandre. Jo nærmere de kommer en løsning, jo farligere blir det.

I andre sentrale roller finner vi nordnorske veteraner som Bjørn Sundquist og Gørild Mauseth.

– «Monster» knytter sammen debutanter og veteraner og er perfekt i høstmørket for dem som ønsker å kose seg med et nyskapende mysteriedrama, sier produsent Lasse Greve Alsos.

Serien har premiere på NRK1 og i NRK TV i midten av oktober.