Nobel – et moderne krigsdrama

Aksel Hennie spiller hovedrollen som spesialsoldat i alvorlig trøbbel i høstens store dramaserie «Nobel». Serien er et moderne krigsdrama fra skaperne av «Kampen om tungtvannet» og «Halvbroren». Premiere på NRK1 25. september.

Nobel

Aksel Hennie spiller løytnant Erling Riiser i storsatsingen Nobel på NRK1.

Foto: Eirik Evjen/Monster / Monster

Løytnant Erling Riiser fra Forsvarets Spesialkommando er på vei hjem til Norge etter et lengre opphold i Afghanistan. Mye har gått galt, flere soldater mangler på Herkules-flyet, blant dem Erlings barndomsvenn Jon Petter. Det er en sliten og redusert patrulje som ankommer Gardermoen.

Etter bare én dag i Norge får Erling en tekstmelding: En kjenning fra Afghanistan er i Oslo – og det kan bare bety en ting: En kvinne er i livsfare. Erling er på konserthuset, han får ikke bekreftet beskjeden, og kona hans, Johanne, venter i salen …

På et hotell ikke altfor langt unna er Wasima Zamani akkurat blitt hentet av en mann hun håpet aldri å se igjen: Sharif Zamani, ektemann, mektig landeier, konemishandler. Erlings avgjørelse er vesentlig; Skal han følge soldatfornuften og vente til han får bekreftet beskjeden, eller skal han følge soldatinstinktet og forsøke å forhindre et drap?

Dagene som følger blir hektiske. Et drap er forhindret, et annet er begått. Hvem var det som sendte meldingen til Erling? Hva har den med tidligere oppdrag i Afghanistan å gjøre? Hva vet egentlig Erlings kone som jobber for utenriksministeren om beskjeden, og hvorfor betyr det så mye for dem? Erling blir en brikke i et storpolitisk maktspill som bare øker i omfang. Mange av de involverte ønsker seg fred i Afghanistan. Men hvor langt er de alle villige til å gå?

Om Nobel

Nobel tar oss med inn i virkeligheten til soldater som kjemper i Afghanistan. Men i serien trekkes krigen også inn i trygge, fredselskende Norge. Vi får anledning til å reflektere over hvordan myndighetene former utenrikspolitikk og bistand samt hvordan Nobelkomiteens handlinger får konsekvenser for internasjonal politikk så vel som den enkelte soldaten ute i felten. Nobel gir oss dramatiske krigsscener, nære vennskap, kompliserte familierelasjoner og politiske perspektiver i en fortelling som underholder og utfordrer, er gjenkjennbar, men samtidig overraskende – og ikke minst spennende.

Aksel Hennie er løytnant Erling Riiser, FSK

Nobel

Aksel Hennie spiller erfaren, smart og følsom løytnant med sterke opplevelser fra Afghanistan. Han er gift med Johanne (Tuva Novotny), sekretariatsleder i Utenriksdepartementet.

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted

Erling er en erfaren soldat som har tjenestegjort fem ganger med spesialstyrkene i Afghanistan. Erling er smart, sterk, veltalende og følsom, og han klarer å ta raske avgjørelser.

Aksel er en av Norges mest kjente skuespillere. Han har medvirket i mange store produksjoner, både norske og internasjonale. Blant de norske storfilmene hans finner vi «Max Manus» og «Hodejegerne», mens internasjonalt har han spilt i filmer som «Hercules» og «Last Knights». Han var nylig å se i den Oscar-nominerte «The Martian».

Anders Danielsen Lie er Jon Petter Hals, FSK

Nobel

Anders Danielsen Lie tolker rollen som seriøs og belest soldat som tåler store påkjenninger.

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted

Erlings barndomskompis og medsoldat på flere oppdrag i Afghanistan. Jon Petter er en seig og utholdende patruljefører, men han er også velartikulert, belest og en fantastisk rytter.

Anders er skuespiller, fagbokforfatter, skribent, lege og musiker. Han er best kjent for sine hovedroller i «Oslo 31. august» (2011), «Reprise» (2006) og «Herman» (1990). Han har også medvirket i de franske filmene «Fidelio, l’odyssée d’Alice» (2014) og «Ce sentiment de l’été» (2015) og hadde roller i NRK-seriene «Koselig med peis» og «Mammon». Han spilte mot Kristen Stewart i filmen «Personal Shopper», som fikk mye oppmerksomhet tidligere i år.

Tuva Novotny er Johanne Riiser

Nobel

Tuva Novotny er Johanne Riiser, løytnantens kone med høy stilling i Utenriksdepartementet.

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted

Johanne er sekretariatsleder og gift med Erling. De har Rikard, sønnen på 10 år, sammen.

Tuva er en av Skandinavias mest populære kvinnelige skuespillere. Hun mestrer alle de tre skandinaviske språkene flytende. I Norge er hun mest kjent for sin rolle i TV-serien «Dag», men Tuva har også medvirket i de norske filmene «Fuck Up» (2012) og «Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» (2014). Hun er i høst også aktuell med Sara Johnsens «Rosemari» og Erik Poppes «Kongens nei». Hennes siste danske film var «Krigen», som ble Oscar-nominert i kategorien beste utenlandske film.

Atheer Adel er Sharif Zamani

Nobel

Atheer Adel spiller radikalisert afghaner som blir sentrum i en blodig konflikt.

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted

Sharif er gift med Wasima Zamani. Deres arrangerte ekteskap var et forsøk på å forene Nordalliansen og Taliban. Sharif Zamani er en radikalisert afghaner som kontrollerer store landområder.

Atheer er opprinnelig fra Irak, men vokste opp i Tyskland. Han spiller i sesong 5 av suksesserien «Homeland» og sammen med Tom Hanks i Tom Tykwers film «A Hologram for the King».

Christian Rubeck er utenriksminister

Nobel

Christian Rubeck har rollen som utenriksminister med fred i Afghanistan på agendaen. Her med Aksel Hennie som løytnant Riiser.

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted

Utenriksministeren har som sitt personlige mål å innføre fred i Afghanistan. Ikke alle i Afghanistan eller i det norske embedsverket synes dette er en like gjennomtenkt idé.

Christian spilte Claus Helberg i TV-serien «Kampen om tungtvannet», men gjennombruddet kom i «Reprise» (2006). Siden har vi sett ham i blant annet i filmene «Max Manus» (2008), «Rottenetter» (2008) og «Age of Heroes» (2011) og i serien «Kampen for tilværelsen» på NRK. Fremover er han aktuell i spillefilmen «Collide» med Anthony Hopkins og Ben Kingsley, i Tommy Wirkolas «What Happened to Monday» med Glenn Close, Willem Dafoe og Noomi Rapace, og i Robert Zemeckis’ «Allied» med Brad Pitt og Marion Cotillard. Til høsten spiller han også Karl Ove Knausgård i teateroppsetningen «Min Kamp».

Danica Curcic er løytnant Adella Hanefi, e-tjenesten

Nobel

Danica Curcic spiller sympatisk løytnant og tolk på høyt nivå.

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted

Adella arbeider for de norske styrkene i Afghanistan som HumInt (ledd mellom lokalbefolkning og soldater) og som tolk i møter på høyt offisielt plan.

Danica er danskenes nye stjerneskudd. Hun har denne vinteren vunnet Bodil-prisen for beste kvinnelige hovedrolle i Bille Augusts film «Stille hjerte», og Robert-prisen for beste hovedrolle i «Fasandreperne». Hun gjør store roller på Det Kongelige Teater i København i tillegg til sin suksess på film og TV.

Dennis Storhøi er FSK-sjef Jørund Ekeberg

Nobel

Dennis Storhøi er streng, rettferdig og bestemt FSK-sjef.

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted

FSK-sjefen Jørund Ekeberg har det verste ansvaret for norske spesialstyrker og deres operasjoner. Med tette bånd til etterretningen og NATO styrer han sine soldater med jernhånd.

Dennis Storhøi er en av Norges mest prisvinnende skuespillere med en lang rekke hovedroller både på teater, film og TV. Heddapriser, Komipriser og Kritikerprisen står hjemme på peishylla. For sin fascinerende rolletolkning av Hydro-direktør Bjarne Henriksen i «Kampen om tungtvannet» mottok han Gullruten som beste mannlige skuespiller.

Ayesha Wolasmal er Wasima Zamani

Nobel

Ayesha Wolasmal har rollen som Wasima, den radikaliserte Zamanis kone. Ayesha var rådgiver på serien og jobbet svært tett med manusforfatteren.

Foto: Eirik Evjen / Monster Scripted

Wasima er gift med landeieren Sharif Zamani og blir en brikke i et komplisert politisk spill. Dette fører henne fra Afghanistan til Norge.

Ayesha har vært tilknyttet det norske ISAF-bidraget i Afghanistan, hun har vært rådgiver ved den norske ambassaden i Kabul og har dekket konflikten som journalist. Hun har også bakgrunn fra Norges Røde kors, Den norske atlanterhavskomité og norsk Institutt for forsvarsstudier. Ayesha er ikke skuespiller, men var tilknyttet «Nobel» som faglig ressursperson før hun også gikk med på å spille rollen som Wasima.

Øvrige skuespillere:
Odd-Magnus Williamson
Mads Sjøgård Pettersen
Kyrre Hellum
Hallvard Holmen
Mattis Herman Nyquist
Ingrid Jørgensen Drageland
André Jerman
Samuel Fröler
Rolf Kristian Larsen
Eirik Evjen
Amund Wiegand
Ramin Yazdani
Ellen Horn
Heidi Toini

.