Hopp til innhold

Maria «Piateed» Stavang er årets youtuber

Lørdag kveld gikk Gullsnutten av stabelen for fjerde år på rad. Her er alle vinnerne!

Maria Stavang ble kåret til Årets Youtuber under «Gullsnutten»

«ÅRETS YOUTUBER»: Maria Stavang, kjent som Piateed, vant den aller gjeveste prisen under årets Gullsnutten.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Gullsnutten er en prisutdeling som hyller norske youtubere. Lørdag kveld ble 32 nominerte til åtte vinnere. I tillegg ble den aller gjeveste prisen, «Årets youtuber», delt ut.

– Årets nivå er høyt og gjenspeiler den kreative energien som hersker blant unge youtubere i Norge i dag. Det har vært stort engasjement gjennom nominasjonsprosessen og vi mener vi har fått veldig verdige vinnere, sier Andreas Hatlevik, styreleder i Gullsnutten.

Årets prisutdeling gikk av stabelen i Store Studio på Marienlyst, og ble sendt direkte på NRK3, NRK TV og YouTube. Bak arrangementet står Nordic Screens og NRK.

Årets youtuber: Piateed

Den aller gjeveste prisen var det Maria Stavang som stakk av med. Stavang opprettet YouTube-kontoen sin «Piateed» allerede i 2013 og har i dag over 40.000 abonnenter og nesten fire millioner avspillinger. I tillegg følges hun av over 100.000 på både Facebook og Instagram. Selv beskriver Stavang kanalen sin som et sted hvor det skjer «mye rart, men aller mest artige ting». Stavang er fra Bergen og er også en populær komiker.

– Den så jeg ikke komme! Jeg setter utrolig stor pris på at folk har lyst til å være med på det jeg driver med. Det startet med at jeg satt på jenterommet og hadde lyst til å gjøre noe, så jeg begynte med sosiale medier for å se hva som skjedde, sier Stavang.

Det var fjorårets vinner, Herman Dahl, som fikk lese opp juryens begrunnelse: «Vinneren av ‘Årets youtuber’ har vært på YouTube lenge, helt siden 12. juli 2013, men hun har også et stort publikum flere steder på internett. Vinneren har vokst fram til å bli en viktig stemme for unge mennesker, med humor og tydelige meldinger om et mer raust samfunn. Humorist, vlogger og stand up komiker – kjært barn har mange navn. Vinneren er uansett: Maria Stavang».

«Årets youtuber» er den eneste Gullsnutten-prisen hvor publikum ikke har vært med på å påvirke resultatet. Alle norske youtubere er automatisk nominert, og det er juryen som kommer frem til vinneren. For å vinne «Årets youtuber» må man stå ut blant norske youtubere, være et positivt eksempel og ha stor skaperkraft. Tidligere vinnere er Prebz&Dennis (2015), BaiBai & Huginn (2016) og Herman Dahl (2017).

Youtuber Herman Dahl og programleder Martin Holmen jubler for Maria Stavang

FULL JUBEL: Youtuber Herman Dahl og programleder Martin Holmen jubler for «Årets youtuber» Maria Stavang, kjent som Piateed.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Årets meningsbærer: Piateed

I tillegg til «Årets youtuber», vant Maria Stavang også «Årets meningsbærer». Stavang har ved flere anledninger brukt YouTube-kanalen sin til å kritisere mote- og reklamebransjen for å legge unødvendig press på ungdom. Hun tar rollen som påvirker alvorlig.

– Man har et ansvar! Du har to valg: Du kan selge betakaroten eller du kan gjøre en forskjell. Jeg vil gjøre en forskjell, sa Stavang under takketalen sin.

I kategorien «Årets meningsbærer» ble publikum oppfordret til å nominere en youtuber som har løftet frem en viktig sak eller idé – enten i en enkeltstående video eller over tid. «Årets meningsbærer» er en youtuber med en viktig stemme som betyr noe for samfunnet eller en gruppe. Ellen Aabol, Dennis Vareide og Malin Nesvoll var også nominert.

Sara Høydahl

VANT TO PRISER: Sara Høydahl vant «Årets stjerneskudd» og «Årets serie» under Gullsnutten 2018.

Foto: Thomas Brun

Årets serie: «ForsvinningsFredag» av Sara Høydahl

«True crime» er også populært på YouTube. I serien «ForsvinningsFredag» tar Sara Høydahl opp løste og uløste forsvinnings- og drapssaker, samt kjente konspirasjonsteorier. Serien har hittil 34 episoder og oppimot 100.000 visninger per video.

I kategorien «Årets serie» ble publikum oppfordret til å nominere årets beste videoserie eller beste idékonsept over flere episoder. Konseptet kan være helt originalt, eller en ny vri på en kjent idé. I kategorien var også «MovieStarPlanet» av Murdrocks, «Ville veier» av NRK FlippKlipp og «Under dyna» av Nellie nominert.


Årets stjerneskudd: Sara Høydahl

Det ble ikke bare en, men to priser på Sara Høydahl. I tillegg til å vinne «Årets serie», stakk 18-åringen fra Svelvik av med «Årets stjerneskudd». Prisen er én av to Gullsnutten-priser som ble delt ut i forkant av kveldens prisutdeling. Youtuberen ble overrasket av Gullsnutten på kriminelt vis.

Se hvordan Sara Høydahl ble overrasket av Gullsnutten her:

I kategorien «Årets stjerneskudd» ble publikum oppfordret til å nominere en youtuber som har markert seg med nyskapende innhold, og som først har blitt oppdaget det siste året. For å vinne i denne kategorien må youtuberen også ha originalt innhold av høy kvalitet, samt raskt voksende visningstall. «Årets stjerneskudd» skal være en ny, kreativ og spennende stemme som vi kan vente oss mye av i årene som kommer. I kategorien var også Agnetesh, Hanna Elisabeth og Markuz Life nominert.

Markus Sannes/Murdrocks

VANT IGJEN: Markus Sannes, kjent som Murdrocks, stakk av med «Årets morsomste» for andre år på rad.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Årets morsomste: Murdrocks

17 år-gamle Markus Sannes fra Drangedal har underholdt på YouTube siden 2013 og har over 80.000 følgere på kanalen sin. Det er tydelig at innholdet slår an, for Murdrocks stakk av med prisen «Årets morsomste» også i fjor.

I kriteriene for kategorien heter det: Prisen skal løfte frem den/de som lager morsomme videoer som får folk til å le. Alle slags type kategorier kan nomineres, så lenge youtuberen bruker humoristiske virkemidler for å skape latterbrøl for seerne sine. I kategorien var også Piateed, Stina Talling og Nellie nominert.

Sander Austad Dale, kjent som Randulle

FIKK GÅSEHUD: Sander Austad Dale, kjent som Randulle, har vært nominert i kategorien «Årets gamer» flere ganger, og på lørdag kunne han endelig ta prisen hjem.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Årets gamer: Randulle

Endelig, vil nok mange si. Sander Austad Dale, kjent som Randulle, har vært nominert i kategorien «Årets gamer» flere ganger, og på lørdag kunne han endelig ta prisen hjem.

– Det var gåsehudfaktor å høre navnet mitt bli ropt opp og jubelen fra alle vennene mine i salen. Jeg ble helt slått ut når jeg kom opp på scenen, sier Austad Dale om seieren.

I denne kategorien ble publikum oppfordret til å nominere den youtuberen de mener er den beste og viktigste gameren på YouTube. Personen står fram og preger gamersamfunnet på sin måte – med stor spillforståelse og underholdningsverdi. I kategorien var også Rakkerstreker, Kattekryp og Addexio nominert.

Årets beauty: Eveline Karlsen

POPULÆR: Make up-artist Eveline Karlsen vant «Årets beauty» for andre år på rad.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Årets beauty: Eveline Karlsen

Make up-artist Eveline Karlsen vant «Årets beauty» for andre år på rad. Karlsen opprettet YouTube-profilen sin i 2014 og har i dag over 30.000 følgere og 3,7 millioner avspillinger.

I denne kategorien ble publikum oppfordret til å nominere en inspirerende videoskaper som lager innhold om sminke, livsstil, mote og/eller trening. Youtuberen er kreativ, flink og en viktig stemme for følgerne sine. Også SandrathBeauty, Celina Karine og Agnes Lovise var nominert til «Årets beauty».


Årets vlogger: Amalie Olsen

I fjor ble hun «Årets stjerneskudd», i år tok hun hjem «Årets vlogger». Amalie Olsen har over 120.000 følgere og 24 millioner avspillinger på YouTube-kanalen sin, hvor hun deler videoer fra hverdagen sin ispedd en god dose humor.

I denne kategorien ble publikum oppfordret til å nominere en youtuber som gir seerne innblikk i en lidenskap, en interesse eller i livet sitt. Personen elsker å snakke med følgerne sine – og vinneren er den som står fram som mest kreativ, ekte og betydningsfull. I kategorien «Årets vlogger» var også Herman Dahl, Dennis Vareide og Hanna-Martine nominert.

Malin Nesvoll vinner Årets video

STOLT: – At folk har stemt meg fram og mener at denne videoen fortjener en gullsnutt, er en anerkjennelse jeg er superstolt av, sier Nesvoll.

Foto: Mattis Folkestad / NRK

Årets video: «Passer ikke inn» av Malin Nesvoll

«Årets video» er én av to Gullsnutten-priser som ble delt ut i forkant av kveldens prisutdeling. Allerede fredag kveld ble det annonsert at prisen går til «Passer ikke inn» av Malin Nesvoll. Den populære påvirkeren skapte både engasjement og overskrifter da hun i november i fjor tok med seg følgerne sine på bukseshopping i Oslo. I filmen kritiserer Malin klesstørrelsene hos de store butikkjedene, og viser hvordan en shoppingtur fort kan ende med en skikkelig selvtillitsknekk i prøverommet.

– At folk har stemt meg fram og mener at denne videoen fortjener en gullsnutt, er en anerkjennelse jeg er superstolt av, sier Nesvoll.

Se «Årets video» her:

– I videoen snakker jeg om det å ikke passe inn i «store» størrelser, en greie jeg lenge har holdt for meg selv, men som jeg trodde kunne ha en verdi for andre om jeg delte det. Og det ble et kjempeengasjement! Dette gjelder ikke bare meg, men veldig mange andre! Folk i alle aldre, størrelser, kjønn og farger har fortalt meg om lignende erfaringer, men også om andre ting. Alt konkluderer med det samme; kles- og moteindustrien i Norge fremmer stort sett ett ideal, og da er det ikke så lett å føle seg normal. Da er det bra å ha en video som denne, og et kommentarfelt og et felleskap som deler de samme erfaringene, så man ikke trenger å føle seg så alene mens man venter på at industrien i det hele tatt skal gidde å ta seg bryet å uttale seg, fortsetter Nesvoll.

I kategorien «Årets video» ble publikum oppfordret til å nominere årets største videoøyeblikk. En video som har berørt, som har vært et høydepunkt eller som rett og slett bare er veldig god. I kategorien var også «Vold i hjemmet, del 2» av Hanna-Martine, «JEG FÅR MEG KJÆRESTE - MovieStarPlanet #1» av Murdrocks og «Mamma Murdrocks - fiksjon» av NRK FlippKlipp nominert.

Se hvordan Malin Nesvoll ble overrasket av Gullsnutten:

Heltestatus

Det var ikke bare inne i Store Studio det var liv lørdag kveld. I forkant av prisutdelingen ble publikum invitert til rød løper. Mange hundre møtte opp for å treffe YouTube-heltene sine og for å følge prisutdelingen direkte på storskjerm. Mens Martin Holmen ledet prisutdelingen inne, var det youtuberne BeasVerden og Ramón som ledet underholdningen ute.

Gullsnutten 2018

FANS: Flere hundre møtte opp utenfor Store Studio lørdag kveld.

Foto: Mattis Folkestad / NRK