Hopp til innhold

Manuspris til «22. juli»

Sara Johnsen vant onsdag kveld Nordisk Film & TV Fond Prize for manuset til dramaserien «22. juli».

Sara Johnsen vant pris for 22.juli-manus under filmfestival i Göteborg
Foto: Louise Bergwall

Prisen ble delt ut under Göteborg Film Festival.

Sara Johnsen er hovedforfatter av dramaserien og får med seg 200.000 kroner som vinner av prisen.

– Denne prisen er til alle som har bidratt til å lage serien. Særlig til de som har delt sine historier og gitt oss tilliten, sier Johnsen.

Juryens begrunnelse: «Drama är ett effektfullt verktyg, som bör användas med eftertänksamhet, i synnerhet när det gäller porträttering av verkliga händelser. Juryn blev förbluffade av författarens modiga tillvägagångsätt att förmedla berättelsen med respekt och på samma gång behålla dess känslomässiga kärna.»

De andre seriene som var nominert var svenske «Caliphate»/«Kalifat», islandske «Happily never after»/«Pabblahelgar», finske «The paradise»/«Paratiisi» og danske «When the dust settles»/«Når støvet har lagt sig».

I juryen sitter den norske skuespilleren Jakob Oftebro, den svenske skuespilleren Moa Gammel, den polske regissøren Dariusz Jabłoński og Aftenpostens filmanmelder Cecilie Asker.

NRKs dramaserie «22. juli» – Anine i Oslo sentrum

PRØVER Å FORSTÅ. Alexandra Gjerpen spiller Aftenposten-journalisten Anine i dramaserien «22. juli».

Foto: NRK / NRK

Dette er «22. juli»

I dramaserien «22. juli» følger vi fem hovedkarakterer. På hver sin måte blir de involvert i konsekvensene av terrorhendelsene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.

Anine (Alexandra Gjerpen) dekker terroren som journalist i Aftenposten. Eivind (Øyvind Brandtzæg) må løse utfordrende oppgaver som politimann i Hønefoss. Anne Cathrine (Ane Skumsvoll) tar imot skadde som anestesilege på Ullevål sykehus. Helga (Helga Guren) møter sorgen på nært hold som barneskolelærer. Mads (Fredrik Høyer) er en høyreorientert blogger som inspirerer gjerningsmannen.

Gjennom det hovedkarakterene opplever, ser, tenker og gjør, fortelles en historie om mennesker, samfunn, systemer, verdier, valg og dilemmaer. En historie om oss.

Bak serien ligger flere år med undersøkelser og samtaler med folk som var på jobb under og etter terrorhandlingene 22. juli 2011.

Les mer