Lager amerikansk versjon av "Øyevitne"

Den amerikanske kabelgiganten USA Network skal sende en amerikansk versjon av NRK-suksessen "Øyevitne". Amerikanerne skamroser den norske serieskaperen Jarl Emsell Larsen.

Øyevitne

Anneke von der Lippe internasjonal Emmy-pris for sin tolkning av politietterforskeren Helen Sikkeland i 'Øyevitne'.

Foto: NRK / NRK

Manusforfatter Adi Hazak, kjent for å stå bak den nye Jennifer Lopez og Ray Liotta-serien "Shades of Blue", er showrunner for den amerikanske versjonen av Jarl Emsell Larsens "Øyevitne". Hazak er imponert over nordmannen og serien.

– Det er ikke ofte man kommer over et format som har et så rikt rollegalleri. Jeg ble veldig inspirert av Jarls utførelse av serien, ikke minst det at han satte to homofile tenåringsgutter sentralt i handlingen sammen med en kvinnelig lensmann som må velge mellom karrieren og familien, sier Hazak. - Det har kommet flere serier innen sjangeren nordisk noir, men Jarl tar denne produksjonen til et helt nytt nivå. Med en ny, global medievirkelighet er det bare naturlig å ta dette formatet ut til et amerikansk publikum, og jeg er kjempefornøyd med at USA Network ga grønt lys til å sette serien i produksjon umiddelbart, sier Adi Hazak.

Det er meget uvanlig at det går så kort tid fra beslutning til produksjon av en serie i USA. "Øyevitne" fikk gode kritikker da den ble sendt på NRK høsten 2014, og i november i fjor fikk hovedrollehaver Anneke von der Lippe internasjonal Emmy-pris for sin tolkning av politietterforskeren Helen Sikkeland.

– Jeg føler meg beæret over at "Øyevitne" har gått gjennom det amerikanske nåløyet, som det jo er, når de beslutter å lage en egen versjon på 10 episoder av serien. Jeg håper det betyr at serien treffer noe universelt menneskelig på en spennende måte, sier Jarl Emsell Larsen.

– Nyheten er en bekreftelse på kvaliteten på norsk TV-drama, og at vi har en manusforfatter og regissør i verdensklasse. Dette er vi veldig stolte av, sier dramasjef i NRK, Ivar Køhn.

– Jarl er ekstremt god på mellommenneskelige relasjoner og å løfte frem de mest sårbare blant oss. Det er en av hans aller sterke kvaliteter som manusforfatter og regissør, sier produsent Elisabeth Tangen.

Øyevitne fikk gjennomsnittlig seertall på 564 000 på den direkte TV-sendingen, mens TSR (Total Screen Rating) var 737 000.

For yttereligere informasjon: Dramasjef i NRK, Ivar Køhn , tlf 414 02 096

Marienlyst, 20. januar 2016