NRK Meny
Normal

Julen på NRK

Det blir julestemning fra første stund når Ingunn Thon og Håvard Paulsen åpner årets Julemorgen 19. desember på NRK Super. Lille julaften ønsker Ingrid Gjessing Linhave og Atle Pettersen velkommen i et julepyntet studio der de leder Kvelden før kvelden. NRK Klassisk og NRK P1+ er julemusikk-kanalene på radio, mens på NRK TV kan du fråtse i julestoff når høytiden nærmer seg for alvor. Følg også med på nett og mobil, der blir det Humorkalender fra 1. desember.

Julemorgen 2015

Ingunn Thon og Håvard Paulsen lager julemoro for de yngste seerne.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Ingunn og Håvard tar de yngste seerne gjennom ventetiden med sang og musikk, pepperkakebaking, dukketeater, konkurranser, filmer og serier. Jenny Skavlan er en av gjestene, mens Madcon og Thea fra MGPjr er to av flere artistene som tar turen til studio. Julemorgen 2015 har sending hver morgen hele julen.

Årets julekalender er Julekongen på NRKSuper og NRK1, der vi får gjensyn med niåringen Kevin og de andre barna i Sølvskogen.

Julekos med Ingrid og Atle

Ingrid og Atle inviterer kjente gjester og artister til Norges mest sette program, Kvelden før kvelden , lille julaften. Blant dem er Wenche Myhre, Odd Nordstoga og Markus og Martinus. Christopher W. Davidsen ble kåret til årets kokk i oktober, og følger du hans råd, kan juleribba 2015 bli den beste du noen gang har laget. Samtidig kan du imponere med skikkelig festmat for vegetarianere.

Kvelden før kvelden 2015

Ingrid Gjessing Linhave og Atle Pettersen inviterer seerne inn i et julepyntet studio lille julaften.

Foto: Ole Kaland / NRK

Love Actually er blitt julefilmen fremfor noen. Hugh Grant, Emma Thompson og alle de andre i den sjarmerende britiske komedien kan du se igjen lille julaften.

Toner i adventstiden

Fine øyeblikk står i kø i adventstiden, også i adventstiden, særlig når det gjelder det musikalske.

Fire søndager i advent skal vi til Tromsø der fire av våre beste artister møter til musikk og samtale med programleder Morten Kræmer. Først ut i serien Tenn lys 29. november er Jørn Hoel. Ola Bremnes, Anne Nymo Trulsen og Maria Haukaas Mittet følger på frem mot jul.

Beat for beat

Silya og Maria Haukaas Mittet gjør stas på Ivar Dyrhaug i hans siste Beat for beat-sending.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Ivar Dyrhaug blir behørig feiret for sin mangeårige innsats som Beat for beat-general. Det er overraskelser i vente både for publikum og den populære programlederen, som har sin siste sending fredag 18. desember.

Jul med Kringkastingsorkestret blir det lørdag 19. desember, mens Hovedscenen byr på halvannen times vakker adventskonsert fra Dresden 20. desember. (NRK2)

Love Actually er blitt et must på julemenyen; se den britiske romantiske komedien lille julaften på NRK1 og på julaften på NRK3

NRK feirer

I 2016 feirer vi at vårt kongepar har sittet 25 år på tronen, og 30. desember får vi en forsmak på hva vi kan vente oss i Konge og dronning i 25 år. Det var ikke gitt at Sonja og Harald skulle få hverandre, og de kjempet i ni år mot konge og regjering. En funkisvilla på Vindern ble hemmelig møtested for paret. Serien, som er i sju deler, er bygget opp av et unikt materiale. NRK har fått tilgang til privat videomateriale og bilder som aldri har vært vist offentlig. Blant annet har dronning Sonja gitt NRK tilgang til private opptak fra hennes barne- og ungdomstid, og vi får se henne både hjemme og på hytta på Tjøme. Kong Harald og dronning Sonja har også lånt ut fotografier fra tiden da de var et hemmelig par. Også NRKs egne arkiver er tungt representert, i tillegg til intervjuer av nyere dato.

Hva kongeparet og deres familie har utrettet i 2015, forteller de i samtale med Nadia Hasnaoui 1. juledag i Året med kongefamilien .

Året med kongefamilien 2015 ÅRET MED KONGEFAMILIEN 2015

Kongeparet tar imot Nadia Hasnaoui på Slottet til samtale om året som gikk.

Foto: NRK / NRK

Sølvguttene feirer 75 år i 2015, noe som blir markert med den splitter nye dokumentaren Sølvguttene bak matrosdressene 21. desember. Hvordan var det for sølvgutten Fredrik Otterstad å overta dirigentstokken etter Torstein "Totto" Grythe som grunnla koret og dirigerte guttene i 66 år?

Hva er det med Finland?

Team Bachstad i Finland (1:3)

Øystein Bache og Rune Gokstad med sine spesielle kjøretøy som skal ta dem med til julenissens land.

Foto: NRK

Rune Gokstad og Øystein Bache kaster seg på hver sin knøttlille italienske varemoped og humper avgårde til Finland. Det er et forunderlig land, synes de. Ikke minst lurer de på hvorfor så mange turister årlig valfarter til Lappland i den tro at julenissen er finsk. Team Bachstad i Finland er i tre deler som sendes på NRK1 20., 21. og 22. desember.

Julaften

Med Grimm og Gru (også NRK3 lille julaften), Snekker Andersen, Tre nøtter til Askepott, Reisen til julestjernen, Donald Duck og vennene hans og Pippi Langstrømpe: Vi får dem i år også. Julaftengudstjenesten er fra Tromsø domkirke (samsending med NRKP1) der domprost Herborg Finnset preker, og Sølvguttene synger julen inn inn fra Sofienberg kirke i Oslo. Musikkfest fra aluminiumsverket vil gi vakker klang i våre ører, idet konserten foregår i en av Hydros produksjonshaller i Høyanger. Thea Hjelmeland, Eva & The Heartmaker, Odd-Erik Lothe, Karl Seglem og Line Dybedal står på scenen. Finn Tokvam er programleder.

.

Sølvguttene synger julen inn 2015

Trompetisten Trond Sagbakken og Sølvguttene.

Foto: Torstein Vegheim / NRK

Når roen har senket seg i stua, kommer Henki Kolstad, Øivind Blunck og de andre i tidenes farse, Den spanske flue, feiende inn på ABC-teaterets scene (reprise). Kontrasten er stor til det som foregår på NRK2, der er det Midnattsmesse fra Roma.

Programoversikt julaften.

Høytiden på NRK

NRK2 fortsetter med kirkesang 1. og 2. juledag idet vi får Gjensyn med Salmeboka minutt for minutt. 1 juledag skal vi til Tromsø domkirke igjen, der overføres høytidsgudstjenesten på NRK1 og NRKP1. Liturg er biskop i Nord-Hålogaland, Olav Øygard. 2 juledag er det julegudstjeneste fra Døvekirken i samme by.

På rundtur i romjulen

Ingen vet hvilke oppgaver Rune Gokstad og Øystein Bache har klekket ut til årets Julenøtter , så følg med fra 1. juledag; vi skal til både Manchester og Narvik, Glasgow og Oslo.

Julenøtter 2015

Ikke før er Øystein og Rune tilbake fra Finland, før de dukker opp igjen 1. juledag med Julenøttene.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Rune Nilson drar til hjemstedet sitt i Egersund i Norge Rundt julespesial – hele byen er juledekorert og som tatt ut av en julefilm. I den gamle skogen i Hakaskallen hersker det trolsk stemning, og programleder Kari Toft drar oss med inn dit i Ut i naturen: En naturlig helaften 27. desember. Villmarka er for mange Norges vakreste arbeidsplass, og fra tirsdag 29. desember følger vi hundre fotsoldater i Statens Naturoppsyn i serien Villmarkas voktere. Vi møter kvinner og menn på oppdrag i skogen, på høyfjellet, havet og vidda. De er på oppdrag blant gauper, jerv, rein og kongeørn.

Dramatiske dager romjulen

1 juledag blir Lewis og Hathaway ledet inn i en bisarr verden av kunst og rusmisbruk. Gjør deg klar til den niende sesongen av den britiske krimserien. 2. juledag er det ingen bønn lenger, med Downton Abbey julespesial tar vi et endelig takk og farvel med herskap og tjenere på herregården i 1900-tallets England.

Downton Abbey

2. juledag er det slutt for Downton Abbey.

Foto: Carnival Film & Television Ltd

Hvordan har Mary det i sitt nye ekteskap? Og hvordan går det med Edith?Livet for jordmødrene i Londons fattigstrøk går derimot sin gang; Nytt liv i East End, som nå er kommet frem til 1961, blir å se 27. desember. I andre sesong av Frøken Frimans krig er Dagmar Friman og hennes venner på krigsstien igjen. Forretningen deres fungere som et hemmelig møtested i gruppens kamp for kvinners stemmerett. (Tre deler, 28., 29. og 30. desember.)

Rotbløyte på årets siste dag

Joda, det blir Rotbløyte på nyttårsaften, men den er det Marve Fleksnes som står for. Han lader opp på Vinmonopolet og lager fest for tre gamle venner fra marinen. Yngvar Numme blir portrettert - før vi gir oss festligheter i vold i På Kongelig variete i London. Når klokken slår midnatt synger Ed Sheeran, 24 år og en av vår tids mest populære sangere og låtskrivere, oss inn i 2016 foran et fullsatt Wembley.

Sportsjulen

Verdenscup i skiskyting (Pokljuka), alpint (Val Gardena), hopp (Engelberg) og langrenn (Toblach) – den sportsinteresserte skal ikke kjede seg de siste dagene før jul. Hoppuka starter i Oberstdorf 29. desember, og samme dag er det utfor menn i Santa Caterina. Sportskavalkade er en selvfølge også i 2015. Se også dokumentaren Finnmarksløpet – der menn er menn og kvinner vinner 28.- desember.

Julestemning på radio

NRK Klassisk og NRKP1+ er julemusikk-kanalene på radio.

NRK Klassisk tilbyr hundre prosent klassisk julemusikk, hele dagen, frem til 2.juledag. Musikken er plukket fra øverste hylle, det har Arve Tellefsen, Tine Thing Helseth og Solveig Kringlebotn og andre eksperter sørget for. Samtidig deler de historier fra juleopplevelser på reiser i inn- og utland.

NRK Klassisk NRK-PORTRETTER

Arve Tellefsen plukker musikk fra øverste hylle på NRK Klassisk.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK / Anne Liv Ekroll

NRK P1+ kan du lytte til tradisjonsmusikk med høy Prøysen-faktor, i alle kanalens flater, fra 30. november, blant annet hos Gunvor Hals og Olav Viksmo-Slettan som leder radioens utgave av Kvelden før kvelden.

De andre radiokanalene krydrer tilbudet med alt fra Herreavdelingens juleverksted på NRK P1 og Jul i P2 der Nora Ibsen, Hanne Krogh og Hilde Hagerup er blant flere bidragsytere, til P3morgens julefrokost og P13s Tidenes morgen, som for anledningen sender med en egen julevri.

Se det når du vil

Nærmere jul kan du boltre deg i NRK TVs tilbud. Redaksjonen bak NRKs nett-tv er i ferd med å bygge opp en mangfoldig julepakke med både tradisjonsinnhold og nyere produksjoner. Du får gjensyn med gamle julekalendere som Jul i skomakergata, Amalies jul, Vertshuset Den Gylne Hale og Teodors julekalender.

BROEN III/BRON III

Hvis du gikk glipp av Broen 3 i høst, fortvil ikke. NRK TV gir deg en ny sjanse til jul.

Foto: Carolina Romare Photography

Det blir julekonserter, matprogrammer med julevri, dokumentarer og serier.

Du rakk kanskje ikke å få med deg thrilleren Øyevitne tidligere i år? Eller tredje sesong av Broen? Snart kan du se alle episodene til de to suksesseriene - når du vil på døgnet på NRK TV. Du får også en ny sjanse med Unge lovende, Tyskland 83 oh flere. Et rikt filmtilbud får du også. Årets mest sette dokumentarer er også fint å få med seg, den blir lansert 22. desember.

Følg med på tv.nrk.no

Humor på nett og mobil

NRKs underholdningsavdeling har engasjert hele sin humorstab og laget Humorkalender . Våre morsomste TV- og radiofjes lager en eksklusiv, nyprodusert sketsj hver dag gjennom hele adventstiden. Vi nevner navn som Jon Almaas, Thomas Seltzer, Pernille Sørensen, Kari Slaatsveen, gutta i Radioresepsjonen og mange flere.

humorkalender_1

En julegåte får du også bryne deg på. Gjetter du riktig, kan du vinne en gjesterolle i "Side om side".

Marienlyst, 1. desember 2015

NRK Strategi/Kommunikasjonsavdelingen