Her er høstens høydepunkter på NRK

Kongelig drama, venner i spagat mellom to kulturer, og matlaging med familien i gullrekka. Her er noen av programmene som kommer på radio, TV og podkast denne høsten.

Kollasj for høstens serier 2020 på NRK

Det blir en sterk dramahøst på NRK i år.

Foto: NRK

I år er NRKs høstslipp digitalt, og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen forteller at han alltid er spent når vi lanserer nytt innhold.

– Vårt fortrinn er at vi kjenner folk i Norge bedre enn våre internasjonale konkurrenter. Vi skal strekke oss etter å formidle historiene som betyr mest, de som skaper felles referanser og tilhørighet, det som gir gjenklang i folks liv og virkelighet. Fortellingene som bringer det norske samfunnet videre. Dramaserien om 22. juli, som er kåret til den beste norske dramaserien i 2019, er et eksempel på det siste, sier kringkastingssjefen i en kronikk på NRK Ytring i dag.

Kronprinsesse Märtha flykter til USA under andre verdenskrig. Et nært forhold til president Roosevelt gir henne mulighet til å påvirke krigens utfall.

Kronprinsesse Märtha flykter til USA under 2. verdenskrig. Et nært forhold til president Roosevelt gir henne mulighet til å påvirke krigens utfall.

Også i år spiller drama hovedrollen på NRK. En av de virkelig store satsingene er «Atlantic Crossing», med et stjernelag bestående av blant andre Sofia Helin, Tobias Santelmann og Kyle MacLachlan.
Dramaserien tar utgangspunkt i historien om Norges kronprinsesse Märtha og hennes flukt til USA under 2. verdenskrig. I aprildagene i 1940 flykter Märtha til Sverige og senere til USA med barna Ragnhild, Astrid og Harald. I USA får hun et nært forhold til president Franklin D. Roosevelt. Kronprinsessen opplever en personlig og politisk oppvåkning og griper muligheten til å påvirke presidenten på et tidspunkt da de allierte desperat trenger USAs hjelp i kampen mot Hitler.

Åtte episoder. Premiere i oktober. Kommunikasjonsansvarlig: Helene Amlie

Underholdende krim og ung virkelighet

Har du tenkt på at livet leves forlengs, men forstås baklengs? I «Livstid» møter vi politietterforsker Victoria Woll og hennes lille etterforskningsgruppe som de andre kollegaer ertende kaller for B-laget. Når vi møter Victoria for første gang, sitter hun i fengsel. Parallelt følger vi henne 15 år tidligere. Foruten å inneholde en unik krimfortelling, avdekker hver episode en puslespillbit om hennes fortid. Serieskaper Gjermund S. Eriksen har vunnet Emmy-pris for «Mammon». Han forteller at de med kombinasjonen av krim og underholdning ønsker å fornye sjangeren, og kaller dette «Happy Noir».

Åtte episoder. Premiere i september. Kommunikasjonsansvarlig: Andreas Blaauw-Hval

Casten i «Livstid»

(F.v.) Tone Mostraum, Iselin Shumba, Mattis Herman Nyquist og Judy Simone Nyambura Karanja i «Livstid». Foto: Jan Erik Kirkevold/Monster

Foto: Jan Erik Kirkevold / Monster

«16» er historien om gutter fra Oslo øst og sesong tre av dramauniverset «17». Hva er en 16 år gammel gutt villig til å ofre i jakten på cred, fame og respekt? Med en familie i ruiner blir Ibo (Yusuf Baran Bilgic) kastet inn i et nytt miljø. Her er det kun plass til vinnere, og gutta og russebussen betyr alt.

16 episoder. Premiere i september. Kommunikasjonsansvarlig: Tonje Bergmo

I sin skuespillerdebut tolker Selda Ekiz rollen som Helin i humordramaet «Norsk-ish». Helins lillesøster blir gravid utenfor ekteskap, men foreldrene ser ikke ut til å bry seg. Har familien hennes blitt for norsk? Alenemoren Fariba legger ut noe i sosiale medier som kaster henne ut i et mediesirkus. Hennes umettelige eksponeringsbehov skaper en splid med faren. Amrit opplever at forskjellene mellom ham selv og hans hemmelige norske samboer bare blir større. Kan moren hans ha rett i at like barn leker best?
Helin, Amrit og Fariba er pluss minus 30 og er fortsatt ikke kvitt voksesmertene. Heldigvis har de hverandre. I serien snakkes både norsk, persisk, punjabi og tyrkisk.

Humordrama i åtte episoder. Premiere i september. Kommunikasjonsansvarlig: Linda Reistad

Norsk-ish. Nasrin Khusrawi, Ravdeep Singh Bajwa og Selda Ekiz

Selda Ekiz debuterer som skuespiller i «Norsk-ish». Her med Nasrin Khusrawi og Ravdeep Singh Bajwa. Foto:NRK

Foto: skjermdump / NRK

Halve befolkningen opplever det. Likevel snakker vi ikke om blod i trusa og spinnville følelser. I «Mensen» inviterer programleder Tamanna Agnihotri kjente gjester til å fortelle flaue, fine og rare mensenhistorier. Hva gjør for eksempel Sara Høydahl når hun har blødd gjennom den hvite buksa i prøverommet? Og hva er Jenny Skavlans favorittplagg når hun har mensen? Tamanna Agnihotri har selv hatt et langt og trøblete forhold til jordbæruka, og er lidenskapelig opptatt av at vi må dele erfaringer. Gjennom ti episoder møter hun kjente gjester for å snakke om mensen og alt det innebærer. Pinlig, varmt og morsomt, og faktisk helt naturlig.

Premiere i august. Kommunikasjonsansvarlig: Janina Mosti

Programmene som samler familien

Endelig skal vi lage mat igjen! I «Familiekokkene» skal familieoppskriftene få skinne når seks matglade, norske familier fra hele landet flytter hjemmekjøkkenet sitt inn i tv-studio. Hver uke får de varierte og krevende oppgaver, der tradisjon, ny inspirasjon, teknikk og kreativitet settes på prøve. Ikke minst må familiene vise at de kan samarbeide.
Familiene skal bedømmes av stjernekokk og Norges første vinner av Bocuse D’Or, Bent Stiansen, eier og kjøkkensjef av Bula Neobistro, Reneé Fagerhøi, og matanmelder Amanda Sunita Bahl.

Sju episoder. Premiere i november. Kommunikasjonsansvarlig: Heidi Gjestad

Underholdningsprogrammet «Familiekokkene» skal inn i gullrekka høsten 2020

Bent Stiansen, Reneé Fagerhøi og Amanda S. Bahl er dommere i «Familiekokkene». Foto: RUBICON/NRK

Grafikk: Rubicon / NRK

«Familien Lykke» er en situasjonskomedie om de små og store kranglene som oppstår i en familie som alltid er oppå hverandre. Kristine Riis spiller Randi, mamma og familiens anker, som sammen med sin sykemeldte samboer (Bjørn Hallgeir Myrene), sin egoistiske lillebror (Kevin Vågenes) og barnas innpåslitne besteforeldre (Brit Elisabeth Haagensli og Kalle Øby), gjør sitt beste for å oppdra tre vidt forskjellige unger knapt noen forstår seg på.

12 episoder. Premiere i oktober. Kommunikasjonsansvarlig: Camilla Sand

Det helt nye TV-konseptet «Familiens ære» går inn i gullrekka på fredager i høst. I denne konkurransedrevne realityserien, ledet av alpinist Kjetil André Aamodt, gir seks idrettsfamilier oss et nært innblikk i livet på hjemmebane. Samtidig utfordrer de hverandre i ulike konkurranser på noen av Norges største sportsarenaer.
I konkurransene kjemper foreldre og barn for sin families ære. Alle er gode i sin idrett, men hvilken familie er den mest allsidige? Alle deltakerne er med gjennom samtlige episoder, til vinnerne kåres i siste program.

Åtte episoder. Premiere i oktober. Kommunikasjonsansvarlig: Helene Amlie

Familiens ære

Bak fra venstre:Bjørn og Birgitte Maaseide, Petter og Patrick Thoresen, Mia og Bent Svele. Foran fra venstre: Katinka og Trine Haltvik, Odd-Bjørn og Lars Hjelmeset, Trine og Julie Hattestad. I midten programleder Kjetil André Aamodt.

Foto: Per Heimly / Nordisk Film TV/NRK

Lars Monsen er tilbake på skjermen denne høsten, og skal gjøre det han kan aller best – overleve i villmarka. Han vet ikke hvor han er eller hvor han skal. Det eneste han vet, er at han må greie seg selv og finne fram til målet innen tidsfristen. Men det er en tvist: i «Med Monsen på villspor» skal han ikke på tur alene. Hvem som er med, vet ikke Lars før han tar av seg bindet for øynene på startstedet. På hver tur dukker det opp en ny person som han aldri har vært på tur med, men som du garantert vet godt hvem er. Er de like gode på å overleve i villmarka som Monsen?

Fem episoder. Premiere i august. Kommunikasjonsansvarlig: Camilla Sand

Se for deg følgende: Telefonen ringer og noen forteller deg at du har arvet en ukjent onkel, et søskenbarn, en halvsøster du ikke visste om eller en mamma du ble fortalt døde da du var nyfødt. Det skjer faktisk i virkeligheten også! Hvert år dør 10-20 nordmenn uten kjente slektninger. Ofte kan det dreie seg om millioner av kroner. Og det er her serien «Ukjent arving» og programleder Tarjei Strøm kommer inn i bildet. Han skal forsøke å finne den rettmessige arvingen. Letingen tar oss med til plasser og mennesker fra hele landet – og det beste av alt: Det er menneskene, den nye slekta og historiene som er det beste med arven – ikke alltid pengene.

«Ukjent arving» er et svensk konsept som nå har suksess i mange land. Den første sesongen med norske mysterier kommer i oktober. Kontakt pressevakt for mer informasjon

I «Hvem bor her?» skal fem personer vise hjemmene sine til hverandre. Det eneste de får vite om hverandre på forhånd, er navn og yrkestittel. Men hvem bor hvor? Med list, god observasjonsevne og sosiale antenner er det om å gjøre å pare hjemmene med riktig eier og stå igjen som vinneren av «Hvem bor her?». Programleder er Marte Stokstad.

Ti episoder. Premiere i august. Kommunikasjonansvarlig: Linda Reistad

Sport med en tvist

På sportsfronten er det spesielt to kjente fjes som gjør inntog denne høsten.

Karsten Warholm er verdens beste friidrettsutøver, uansett gren. Han og hans trener Leif Olav Alnes har ikke bare oppnådd unike resultater, de har også et helt unikt vennskap.  For første gang åpner de dørene til hverdagen, tankene og de unike og veldig hjemmesnekrede metodene som er grunnlaget for den enorme suksessen. Dokumentarserien «Karsten og Leif» har premiere i august.

Fem episoder. Kommunikasjonsansvarlig: Heidi Gjestad

Vi kommer tett på Karsten Warholm og Leif Olav Alnes i høst. Foto: Henrik Myhr Nielsen/NRK

Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes har det også gøy på trening. Foto: Henrik Myhr Nielsen/NRK

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Nicolay Ramm har sett seg lei de tradisjonelle idrettene vi har i Norge, og reiser jorda rundt i sin nye serie «Helt Ramme sporter». Fra akrobatisk fotball til volleyball i Malaysia og VM i pommes frites-spising i Canada. Nicolay tar med seg fire av Norges modigste kjendiser ut i verden. Her skal de forsøke å bli virkelig gode i noen av verdens rareste idretter. Deltakere er Herman Flesvig, Markus Neby, Axel Bøyum og Espen PA Lervaag.

Premiere i oktober. Fire episoder. Kontakt pressevakt for mer informasjon

Gjør deg klar for en real dose svett ishockey. «Puckers» handler om de glade amatørene i Kirkenes Puckers. De kjemper for at deres helt spesielle liga og det varme vennskapet med ishockeylagene rett over grensen i Russland og Finland skal fortsette - på tross av et kaldt storpolitisk klima langt mot nord.

Norsk dokumentarserie i fem deler. Premiere i november. Kommunikasjonsanvarlig: Tonje Bergmo

Spennende valghøst

NRK følger det amerikanske presidentvalget tett og gir deg oppdateringer og innsikt fra landsmøtene og gjennom valgkampen. Du kan også se debattene på TV.

3. november blir ikke bare en valgnatt, men et valgdøgn, med kontinuerlig sending fra Dagsrevyen til og med Urix dagen derpå. I NRK TV finnes flere dokumentarer om amerikanske forhold og politikk, og podkasten «Trump mot verden» fortsetter.

Som en forsmak ønsker Thomas Seltzer deg velkommen til sitt USA. I den helt ferske serien «UXA» blir vi med når han reiser tilbake til sitt andre hjemland. Snart fire år har gått siden Seltzer i dokumentaren «I Hillary og Donalds bakgård» viste norske seere hvorfor Trump kom til å bli USAs neste president. Denne gangen leter han etter den amerikanske drømmen.
Vi følger Thomas på reise gjennom rustbeltet i nord, storbyene på østkysten og landbruksområder i Midtvesten. På turen oppsøker han familie, venner, eksperter og helt vanlige folk som gir seerne et møte med det ekte USA.

Premiere i oktober. Kommunikasjonsansvarlig: Andreas Blaauw-Hval

Thomas Seltzer foran forfallen bygning i Detroit.

I sin nye dokumentarserie får vi et ekte bilde av Thomas Seltzers USA. Foto: Jørn Norstrøm/NRK.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

«Helvete» er en dokumentarserie som gir et sjeldent innblikk i den dramatiske og fascinerende historien til norsk black metal.  Historien fortelles gjennom unike intervjuer med musikerne som skapte den. Gjennom fem episoder følger vi musikken fra den unnfanges av kvisete tenåringer på midten av åttitallet, via de dramatiske hendelsene som skremte vettet av hele Norge på nittitallet og fram til i dag, hvor musikksjangeren har blodfans over hele verden og regnes som Norges kanskje fremste kultureksport.

Fem episoder. Premiere i oktober. Kommunikasjonsansvarlig: Sarah Jordanson Fauske

I «URBI - Gjør det, for faen!», eller «URBI - hás it» som programmet heter på samisk, følger vi fire unge artister fra Sápmi som alle er på ulike stadier i sin karriere og har ulike utgangspunkt for sin drøm om å slå gjennom. Der den ene nettopp begynte sitt musikalske virke, er den andre klar til å slå igjennom i Norge og resten av Skandinavia. Felles for dem alle er drømmen om å kunne leve av sin store lidenskap. Vi følger artistene mot store mål i 2020, og får være med når ting ikke går helt som planlagt. De fire artistene er Thea Josefine Jennifer Thomassen, Kevin Boine, Natalie Carrion og Vegard Bjørsmo. Sistnevnte er også med i «Stjernekamp» i høst.

Seks episoder. Premiere i oktober. Kommunikasjonsansvarlig: Andreas Blaauw-Hval

Alle kan glede seg over vakre gjenstander. Noen har mulighet til å samle. Hva er lidenskapen, kunnskapen og drivkraften bak de største og mest overdådige private kunstsamlinger i dag? Det er spørsmålet vi skal få svar på gjennom serien «Kunstsamlerne». Vi møter fem norske kunstsamlere og én svensk, deriblant Stein Erik Hagen og Erling Kagge.

Seks programmer. Premiere i oktober. Kommunikasjonsansvarlig: Sarah Jordanson Fauske

For de aller minste

Denne høsten får barna et gjensyn med «Minibarna», «Mummitrollet» og Brillebjørn som har startet detektivbyrå! Det blir også mysterier og gåter når tre agenter skal på topphemmelige oppdrag i den samiske serien «iMAŠ».

Les alt om seriene barna kan glede seg til denne høsten her.

Høstens podkaster

NRK gir deg lyd på øret enten du er på vei til og fra jobb, eller bare vil slappe av. Hva med å bli smartere mens du henger opp dagens klesvask? Selda Ekiz gir deg de gode historiene fra vitenskapens verden på kun ti minutter.

Fra høstmenyen serverer vi også et grundig innblikk i mennesket og kunsteren Ari Behn, fortalt gjennom intervjuer med mennesker som sto ham nær. Les om «Historien om Ari»­, «Smartere på ti minutter» og resten av podkast-høsten her.

___________________________________________________________

Til høsten blir det også gjensyn med flere av våre mest populære programmer: Helene Sandvig er aktuell med «Helene møter igjen»­. Her treffer hun noen av dem hun har blitt kjent med gjennom fem sesonger av «Helene sjekker inn» for å se hvordan det har gått siden sist.

«113»­ er tilbake med nok en dramatisk sesong, og flere par søker hjelp i terapirommet i fjerde sesong av Kevin Vågenes’ «Parterapi»­. Herman Flesvig er tilbake i «Førstegangstjenesten», og helgen blir ekstra bra med «Kåss til kvelds»,«Nytt på nytt», «Der ingen skulle tru», «Team Bachstad», «Stjernekamp» og «Lindmo».

Christina Rebekka Eriksen og Trine Lynghaug i sesong 2 av 113.

Christina Rebekka Eriksen og Trine Lynghaug i sesong 2 av «113».

Foto: Marius Fiskum / NRK

Kommunikasjonsavdelingen, NRK Marienlyst. Med forbehold om endringer.