Hopp til innhold
Info fra NRK

Her er årets artister i Melodi Grand Prix

NRK har gleden av å presentere alle de 21 artisterne som deltar i Melodi Grand Prix 2022. Alle låtene er nå ute der du laster ned musikk.

MGP 2022
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Forhåndskvalifiserte til finalen: Elsie Bay, Christian Ingebrigtsen, Subwoolfer, NorthKid og Anna-Lisa Kumoji.

Delfinale 1: Mira Craig, Frode, TrollfesT og Eline Noelia

Delfinale 2: Lily Löwe, Steffen Jakobsen, Farida og Daniel Lukas

Delfinale 3: Mari Bølla, Oda Gondrosen, Sturla og VILDE

Delfinale 4: Alexandra Joner, Maria Mohn, Kim Wigaard og Sofie Fjellvang

Delfinale 1 lørdag 15. januar

Elsie Bay: «Death of Us» (forhåndskvalifisert)

Elsie Bay
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Elsa Søllesvik, Jonas Holteberg Jensen og Andreas Stone Johansson

Elsa Søllesvik (25) fikk sitt gjennombrudd allerede som 17-åring med popsuksessen Elsa & Emilie. For låtskriveren fra Haugesund var dette starten på en reise som skulle lede til blant annet by:Larm, P3-listing, Lindmo og VG-lista. Som artist skriver hun alle låtene sine selv, i tillegg til å skrive låter for andre. Elsa har skrevet og synger introlåten til den koreanske TV-serien «The Queens House», som hadde premiere i høst. Dette ved siden av bachelorstudiet i rettsvitenskap. Elsa ble i 2014 nominert til Spellemannprisen med albumet «Endless Optimism», som har gitt lyd til TV-serien SKAM, og som sammen med albumet «Kill Your Darlings» har strømmet over 30 millioner ganger på Spotify. Hun har også skrevet låten «Witch Woods» som gikk til finalen i MGP i 2021 og «Hammer of Thor» som er med i årets sesong. Nå tar Elsa det første skrittet på veien mot nye mål med lanseringen av soloprosjektet: Elsie Bay.

Mira Craig: «We Still Here»

Mira Craig
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Mira Craig og Bård Berg

Mira Craig (39) er en etablert artist og låtskriver fra Oslo. Hun har blant annet skrevet den norske vinnerlåta fra Melodi Grand Prix i 2008, «Hold On Be Strong», som ble sunget av Maria Haukaas Mittet. Det var den aller første låta Mira skrev som 15-åring, og den fikk en sterk 5. plass i Eurovision. Selv debuterte Mira som artist med singelen «Boogeyman» i 2005, og har siden hatt flere topplasseringer på VG-lista. Snoop Dogg fattet interesse for den norske musikeren på Quartfestivalen i 2005, og har brukt hennes «Dinner in Bed» på samleplaten «Welcome to tha Chuuch: The Album». Hun har vært nominert til flere Spellemannpriser, Alarmprisen og MTV Europe Music Awards. Opp gjennom karrieren har Mira jobbet med store internasjonale artister og produsenter, og har spilt for over 100 000 mennesker i inn- og utland. «We Still Here» er første singel på hennes kommende album nummer syv.

Frode: «Black Flowers»

Frode Vassel
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Frode Vassel, Benjamin Larsen, Niklas Rosström og Celine Alette Pedersen Breivoll

Frode (40) er født og oppvokst utenfor Bergen, men har halve livet vært bosatt i Oslo. Han har reist rundt i Europa og stått på Eurovision-scenen med JOWST i Kiew (2017), Rybak i Lisboa (2018) og hjalp KEIINO fram til seier blant publikumsstemmene i Tel Aviv 2019. Nå er det Frodes tur til å stå i rampelyset. Frode er for øvrig en svært erfaren artist som har sunget med en lang rekke kjente norske artister som Ylvis, Maria Mena og Åge Sten Nilsen, og har solid solisterfaring og musikalsk bakgrunn. Våren 2021 så vi ham i The Voice. Som far til tre i en tid med klimakrise skal Frode nå legge all sin kraft i låten «Black Flowers».

TrollfesT: «Dance Like a Pink Flamingo»

TrollfesT
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Eirik Renton og Jostein Austvik

TrollfesT så dagens lys i 2003 da en gjeng så seg lei av tilgjengelig festmusikk. De tok så saken i egne hender, og resten er historie. Med en forkjærlighet for metall og musikk fra Balkan-området, benytter de seg av instrumenter som saxofon, trekkspill og synther som blandes sammen med et ekstremt uttrykk. Den siste avgjørende ingrediensen er en stor dose galskap og humor, og resultatet blir noe de kaller «True Norwegian Balkan Metal». Med denne formelen har TrollfesT turnert over store deler av verden siden 2007 og gitt ut åtte album. Bandet leverer forrykende konserter med massevis av publikumsinteraksjon, der alt er lov så lenge det er gøy og låter fett. Nå er folkemetall-oktetten klare for Melodi Grand Prix med et nytt konsept der flamingoene er på vei til å ta over verden.

Eline Noelia: «Ecstasy»

Eline Noelia
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Eline Noelia Myreng, Audun Agnar Guldbrandsen og Tea Megaard

Eline Noelia Myreng er en 22 år gammel artist og låtskriver fra Tønsberg. Hun kommer fra en svært musikalsk familie, noe som naturlig nok har satt preg på hennes egne drømmer. Det startet med kristenpop og barnealbum, men hun beveget seg etter hvert inn i vanlig pop. Som artist lar Eline seg inspirere av 2010-tallets vågale og catchy pop, men også legender fra 90-tallet. Eline har jobbet med musikk på fulltid i flere år, blant annet som sanger i eventbransjen med høyt volum. Hun har også brukt betydelig med tid i studio. Da Tønsberg-jenta studerte popmusikk på Limpi begynte det å løsne for alvor og hun ble blant annet kjent med produsenten Audun Agnar Gulbrandsen. «Ecstasy» er et resultat av deres første studio session sammen og ble starten på et større prosjekt.

Delfinale 2 lørdag 22. januar

Christian Ingebrigtsen: «Wonder Of The World» (forhåndskvalifisert)

Christian Ingebrigtsen
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Christian Ingebrigtsen, Michael Hunter Ochs og Henrik Tala

Christian Ingebrigtsen er en folkekjær artist med lang fartstid innen musikk. Han har toppet hitlistene med egne soloprosjekter, men er mest kjent for sin innholdsrike karriere som en del av den verdenskjente popgruppen A1. Sammen har de vunnet en Brit Award, en MTV Award, hatt ti singler på topp 10 i Storbritannia og solgt over 10 millioner fysiske album. Ved siden av artistkarrieren er Christian en travel låtskriver og produsent for en rekke artister. Han var blant annet med på å skrive MGP-låta «Attention» som Ulrikke Brandstorp gikk til topps med i 2020. I tillegg har han vært låtskriver på intet mindre enn fire låter som har endt på 2. plass i den norske og finske finalen. Christian kan også vise til en karriere som skuespiller og foredragsholder. I 2021 slapp han albumet «Vinger», sitt første album på norsk.

Farida: «Dangerous»

Farida
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Farida Bolseth Benounis, Rasmus Simon Vedvik Thallaug og Atle Pettersen, Peter Newman og Hannah Dorothy Bistow

Farida Bolseth Benounis (31) har oppnådd mye siden karrieren tok fart i 2016. Hun fikk god omtale fra blant annet Billboard og MTV da hun slapp sine to første singler «Three Weeks» og «Solo Ride» med en måneds mellomrom. Farida har spilt på by:Larm to ganger og vant den gjeve prisen «Årets forbilde» i 2016. Hun har også spilt på Øyafestivalen. Andre høydepunkter er at hun har vært support for verdensstjernen Dua Lipa og spilt på festivaler som South by Southwest i Texas. I 2020 ble hun listet på NRK P3 fem ganger, og singelen «Do About It» ble trukket frem som ukas beste på samme kanal. I september 2021 ble hun finalist i «The John Lennon Songwriting Contest» i New York med samme låt.

Steffen Jakobsen: «With Me Tonight»

Sperrefrist til mandag 10. jan kl 14.10 Steffen Jakobsen
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Mats William Wennerberg og Nicolai Herwell

Steffen Jakobsen (31) er en Countryartist og låtskriver fra Grimstad som har drevet med musikk siden han var liten, og opptrådte for første gang på bedehuset. Steffen ble kjent for TV-seerne da han kom på 3. plass i Idol 2013. Hans fremførelse av «Your Man» ble kåret til årets beste «Idol-øyeblikk». Steffen Jakobsen gav ut sitt første album «My beginning» i 2009 som solgte til gull. I 2013 kom hans andre album «Six Strings Love Affair» med kjente låter som «Music Man» og «What She Wants». Den store drømmen er å opptre på radioprogrammet «Grand Ole Opry» i Nashville. Men først er Steffen Jakobsen med den dype stemmen klar for å vise seg fram for et større norsk publikum i Melodi Grand Prix.

Lily Löwe: «Bad Baby»

Lily Löwe
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Lill Sofie Wilsberg, Trond Holter og Victoria Land

Lily Löwe (Lill Sofie Wilsberg) er en 26 år gammel artist, låtskriver og stylist fra Eidskog. De siste årene har hun vært bosatt i Oslo. Musikken hennes er forankret i melodisk hardrock, men strekker seg over flere sjangere som metal med innslag av pop og punk. Gjennom kontraster mellom lydbildet og det visuelle bryter musikken hennes forventninger man kan ha til sjangeren, og skaper sitt eget unike univers. Lily Löwes musikalske forbilder er blant annet Rammstein og Lady Gaga. Lily Löwe jobber også som kostymedesigner og makeup artist på en rekke produksjoner, og er blant annet gullrutenominert for sitt arbeid med NRK-serien Rådebank. Nå er hun klar for sin debut på den store scenen i Melodi Grand Prix, og slipper i disse dager også sitt første album. Med seg på scenen har hun Trond Holter, Marius Viken og Bernt Jensen.

Daniel Lukas: «Kvelertak»

Daniel Lukas
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Daniel Lukas Kalelic og Are Næsset

Daniel Lukas Kalelic er en 23 år gammel artist og låtskriver fra Ellingsrud i Oslo. Han kommer fra en musikalsk familie og har holdt på med musikk så lenge han kan huske. Han stod på scenen for første gang under MGPjr i 2013 med låten «Tiden går fort». Og det gav mersmak. I 2018 var han klar for å prøve lykken i Idol, der han blant annet imponerte dommerne med en egenkomponert låt. Året etter vant han talentkonkurransen H&M Loves Music og opptrådte på Vulkan sammen med flere etablerte norske artister. Musikken betyr mye for ham og har hjulpet ham gjennom vanskelige perioder i livet. Daniel har tidligere jobbet som svømmeinstruktør og jobber i dag som selger. Den store drømmen for Daniel er å kunne jobbe med musikk på fulltid. Nå er han derfor mer enn klar for den store MGP-scenen med en låt på norsk.

Delfinale 3 lørdag 29. januar

Subwoolfer: «Give That Wolf a Banana» (forhåndskvalifisert)

Sperrefrist til mandag 10. jan kl 14.10 SubWoolfer
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Keith og Jim

Brødrene Keith og Jim møttes for 4,5 milliarder år siden, da månen var en egen planet. Siden da har de erobret hver eneste planet i universet med musikken sin, og er dermed det største bandet i galaksen – noensinne.

Den 20. juni 1969 dalte profeten Neil ned fra himmelen. De kalte han for «mannen med de sterkeste armene». Han lovet å hjelpe Keith og Jim med å bli superstjerner på jorden. Han skulle komme og hente dem når de hadde skrevet den beste sangen i hele universet. Neil kom dessverre aldri tilbake, men Subwoolfer fikk tak i DJ Astronaut og har nå kommet seg til Jorden. Nå skal de lete etter Neil, og ta den musikalske tronen med sangen «Give the Wolf a Banana». Dette skal de få til ved å opptre på den mest prestisjefulle scenen på hele jorden: MGP Norge 2022.

VILDE: «Titans»

VILDE
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Vilde Johannessen, Ben Adams og Sindre Timberlid Jenssen

Vilde Johannessen er en 26 år gammel artist og låtskriver fra sommerøya Tjøme i Vestfold. Etter å ha fullført en bachelorgrad i musikk ved den anerkjente musikkskolen LIPA i England, flyttet hun til Oslo i 2018 for å satse på artistkarrieren. På samme tid gav hun ut sin første singel, «Get You», og har siden den gang gitt ut syv låter på eget plateselskap. Artisten har de siste årene også skrevet for andre artister i både inn- og utland, blant annet Stina Talling. Blant høydepunktene i egen artistkarriere har hun varmet opp for Matoma, Röyksopp og Julie Bergan, sunget på åpningen av Norway Cup, et utsolgt Rockefeller og Gullruten på TV 2. I starten av 2021 slapp Vilde singelen «Never Said Enough», og ble i den forbindelse kåret til «Månedens Urørt» av NRK P3. Kort tid etter ble låta «Motions» «Ukas låt» på samme radiokanal og gikk rett inn på Top 200 på Spotify.

Sturla: «Skår i hjertet»

Sperrefrist til mandag 10. jan kl 14.10 Sturla Larsen
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Sturla Fagerli Larsen

Sturla Fargerli Larsen er en 27 år gammel artist fra Trøndelag, som i ti år har gitt ut poplåter på trøndersk. Reisen startet under kulturkveldene på ungdomsskolen i Orkdal kulturhus, til flere utsolgte hus i Norge de siste årene. I 2020 gav han ut «Som Ingen Andre» sammen med Hanne Mjøen. Singelen «Kanskje Du Kan Vær Mitt Paradis» var A-listet på NRK P1 i flere måneder, samtidig som de resterende låtene på EP’en roterte på NRK P3.

Sturla jobber til daglig på det lokale smelteverket i Orkdal. Han trives med å sjonglere mellom smelteverket og artistkarrieren og mener at det setter positive spor i musikken. Nå er Sturla klar for å gjøre seg kjent for et større publikum i MGP.

Oda Gondrosen: «Hammer Of Thor»

Sperrefrist til mandag 10. jan kl 14.10 Oda Gondrosen
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Morten Franck, Elsa Søllesvik, Torgeir Ryssevik og Oda Kristine Gondrosen

Oda Gondrosen er en 25 år gammel artist og låtskriver fra Gressvik utenfor Fredrikstad. Som 16-åring meldte hun seg på Idol, etterfulgt av The Voice i 2015, men hun følte seg for ung og synes det var vanskelig å komme noen vei med musikken etter dette. Oda la derfor musikkdrømmen på hylla i fire år og utdannet seg til sykepleier. Etter å ha jobbet noen år med mennesker i livets siste fase bestemte Oda seg for å satse på artistdrømmen mens hun enda har mulighet. Våren 2020 gav Oda musikkonkurranser en ny sjanse og takket ja til å delta i Idol for andre gang. Etter å ha gitt dommerne gåsehud uke etter uke, kom Oda helt til finalen og endte på en tredjeplass. Nå er det ingen vei tilbake for Oda som satser for fullt på musikken. Å få delta i Melodi Grand Prix har stått høyt på Odas ønskeliste i mange år og er en drøm som går i oppfyllelse. Nå er scenen hennes med låta «Hammer Of Thor».

Mari Bølla: «Your Loss»

Mari Bølla
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Lars Horn Lavik, Morten Franck og Mari Eriksen Bølla

Mari Eriksen Bølla (17) fikk sin første introduksjon til artistlivet da hun som 10-åring kom på 3. plass i den eneste sesongen av Idol Junior på TV 2. Etter dette fikk hun mulighet til å stå på små og store scener, alene og sammen med andre artister.

I 2020 tok Mari hele Norge med storm da hun – som tidenes yngste – vant Idol, kun 15 år gammel. Bryne-jenta har vært aktiv innen sang, formidling, dans, teater og skapende virksomhet hele livet. Musikken har alltid vært Mari sitt fristed, der hun kan uttrykke alle følelser. Den unge artisten jobber mye med låtskriving og har funnet sin særegne stil som artist hvor låter med sterke og personlige budskap er i fokus.

Etter seieren i Idol 2020 slapp hun vinnerlåten «Now That I Found You», og etter det har hun sluppet både en julelåt og den drivende poplåten «Not That Girl». Nå har hun flyttet til Oslo for å satse for fullt på artistkarrieren.

Delfinale 4 lørdag 5. februar

NorthKid: «Someone» (forhåndskvalifisert)

Sperrefrist til mandag 10. jan kl 14.10 NorthKid
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Helge Moen, Alex Charles, Sandra Lyng og Jim Bergsted

NorthKid er et nordnorsk popband frontet av Bilal Saab, som sjarmerte seg inn i mange norske stuer da han vant Stjernekamp i 2019. Med sin opprinnelse fra Alta og Hasvik er NorthKid muligens verdens nordligste boyband, og nå går de all-in for å ta Norge med (nordnorsk) storm og vise seg verdig en plass i Eurovision Song Contest i mai. Ved siden av Bilal består bandet av Helge Moen, Håkon Guttormsen, Sebastian Willassen og Vegard Olaussen.

Musikkglede, lekenhet og aksept er viktige verdier for bandet i alt de gjør, noe de også håper å vise gjennom sin deltagelse i Melodi Grand Prix.

Alexandra Joner: «Hasta la vista»

Alexandra Joner
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Henrik Sæter og Jazara Aden Hutton

Alexandra Joner (31) er en norsk-cubansk sanger, danser og skuespiller, oppvokst i Oslo. Hun entret de norske TV-skjermene da hun som 16-åring deltok i dansekonkurransen «Dansefeber» på TVNorge, og har siden jobbet både med dans, musikk og sosiale medier. I 2012 ga hun ut låten «Sunrise» sammen med Madcon, som solgte til trippel platina. I 2015 var hun med i MGP for første gang, da med låten «Cinderella». Hun har de siste årene vært å se i forskjellige TV-programmer som blant annet «Camp Kulinaris», «71 Grader Nord», og nå sist som en av profilene i TV 2-programmet «Bloggerne». I tillegg til å være artist er hun også en profil innenfor makeup og skjønnhetsbransjen. Hun deltar i årets MGP med låten «Hasta la vista», et vink og farvel til kjedelige og kjipe gutter.

Kim Wigaard: «La Melodia»

Kim Wigaard
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Kim Wigaard Johansen, Marius Hagen, Karianne Sissener Amundsen og Ronny Janssen

Kim Wigaard (33) er en godt etablert artist i den norske musikkbransjen. Han har jobbet en årrekke både nasjonalt og internasjonalt med musikal, revy, opera og kabaret. Han har sunget på Den Norske Opera og Ballett, Off-Broadway i New York og vært solist for et utsolgt Oslo Konserthus. I bunn har han en bred utdannelse fra Norges Musikkhøgskole, Kunsthøgskolen i Oslo og Manhattan School of Music i New York. Kim er stadig aktuell med ny egenskrevet musikk, og sammen med Sandra Lyng har han turnert Norge rundt med juleturneen «Julefantasi». Han deltok i Melodi Grand Prix i 2020 med duetten «Fool for Love» sammen med Maria Mohn.

Maria Mohn: «Fly»

Sperrefrist til mandag 10. jan kl 14.10 Maria Mohn
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Maria Mohn, Einar Kristiansen Five og Jan-Tore Saltnes

Maria Mohn er en 38 år gammel artist, låtskriver, entertainer og sangpedagog. Hun er utdannet fra Norges Musikkhøgskole og har fått mye positiv omtale for sin flotte stemme. Hun har sunget i den spellemannsnominerte vokalgruppa PUST, i Det Norske Solistkor og vært frontfigur i en rekke andre sammenhenger. Hun har deltatt i Idol og sunget på blant annet Beat for Beat, Popstokk og fremførte sin egen låt «Håp» i forbindelse med 22. juli-markeringen ved Regjeringskvartalet. I 2020 deltok hun i Melodi Grand Prix med duetten «Fool for love» sammen med Kim Wigaard. Årets bidrag, «Fly», har Maria skrevet til sine tre barn.


Sofie Fjellvang: «Made Of Glass»

Sofie Fjellvang
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og Melodi: Sofie Fjellvang og Kjetil Mørland

Sofie Fjellvang er en 21 år gammel artist og låtskriver fra Kristiansand. Hennes store gjennombrudd kom da hun sang seg helt til finalen i The Voice i 2021. Hun har alltid hatt en drøm om å leve av musikk, og begynte i et barnekor i menigheten hennes i svært ung alder. Da hun studerte i Leesville, North Carolina i USA i 2017 vant hun en sangkonkurranse i et agentbyrå hun var en del av. Nå er hun godt i gang med sin debut-EP med hjelp av en gammel kjenning i Melodi Grand Prix-sirkuset, og en hun har vært fan av i mange år. Sofie samarbeider nemlig med Kjetil Mørland om en EP. Kjetil kom som kjent på en sterk 8. plass i Eurovision i 2015 sammen med Debrah Scarlett med låta «A Monster Like Me». Kjetil og Sofie har sammen skrevet låten «Made Of Glass».

Sistesjansen lørdag 12. februar

De tolv artistene som har røket ut gjennom de fire delfinalene får en ny sjanse til å sikre seg finalebillett gjennom «Sistesjansen». Den første av Sistesjansens to deler vil foregå mandag 7. februar. Dette blir en studiobasert direktesending basert på delfinalene, så artistene opptrer ikke live. I denne sendingen skal tolv artister bli til fire.

Lørdag 12. februar får de fire artistene med flest stemmer opptre på nytt under en direktesending fra H3 Arena. Vinneren av denne kvelden sikrer seg den siste finalebilletten. Under sistesjansen er det forhåndskvalifiserte Anna-Lisa Kumoji som showcaser sin låt.

Anna-Lisa Kumoji: «Queen Bees» (forhåndskvalifisert)

Anna-Lisa Kumoji
Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Tekst og melodi: Olli Äkräs, Alan Roy Scott, Elsbeth Rehder og Anna-Lisa Kumoji

Anna-Lisa (31) fra Asker/Drammen er utdannet på Bårdar-akademiet og har mange års erfaring som profesjonell sanger, skuespiller, dubber og musikalartist. Blant annet har hun hatt roller i «The Book of Mormon», «Flashdance» og er nå aktuell i rollen som Anita i «West Side Story». Hun har også hatt flere film- og TV-roller og er stemmen i en rekke filmer. I 2019 ble hun finalist i «All Together Now» på TVNorge, og ikke minst gullfinalist i Melodi Grand Prix med låta «Holla» samme år. I fjor var Anna-Lisa å se i Stjernekamp og vakte stor begeistring hos anmelderne. Nå er hun igjen klar for den store MGP-scenen som gav henne det store gjennombruddet som soloartist i 2019.