Informasjon fra NRK

Hagen min er tilbake, sesong 4

Uke 14 NRK 1 tirsdag 31. mars kl. 20:00 og NRK TV kl. 06:00

Fra sørlandsidyll til iherdige planter nord i landet. «Hagen min» er tilbake med fjerde sesong.

To damer foran en enorm busk med gule blomster

HAGEN MIN ER TILBAKE: Fotograf Camilla Næss og programleder Heidi Sivertzen-Oksmo er tilbake med fjerde sesong av «Hagen min».

Foto: Agnete Brun

Hageteamet har kjørt land og strand rundt og besøkt fortryllende hager over det ganske land. De fleste hagene har de dratt tilbake til flere ganger gjennom sommeren for å studere utviklingen.

– Vi forsøker å finne noe helt nytt hvert år og vi blir like inspirert og imponert over hva landets hagefolk får til, sier fotograf Camilla Næss.

Kvinne foran stor blomst i tre

SNEKKER'N ER MED: Stine Marie Bjørnstad viser frem morsomme gjør-det-selv-prosjekter også denne sesongen.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik

Reiser nordover

Denne gangen har programleder Heidi Sivertzen-Oksmo og makker og fotograf Camilla Næss blant annet besøkt en hage i ekte sørlandsidyll, beundret iherdige planter nordpå med vekster de ikke har presentert tidligere, og sett på hva man kan gjøre på en bitte liten plass.

– Vi har noe for alle! Vi har besøkt en økologisk hage, en minihage, og både stramme og viltre hager. Det å bruke hagen som terapi er det veldig mange som gjør, så en slik hage har vi også vært innom, sier Næss.

Mann i hagekjøkken

KOKKEN ER MED: Kokken Dag Tjersland lager de deiligste retter.

Foto: Camilla Næss / NRK

I tillegg har teamet besøkt hagedesignerne, for å se hvordan proffene har det i sine hager.

To damer fletter en blomsterkrans i en hage

DØRKRANS: Trine Aase Tveit lærer Heidi å lage en vakker dørkrans med blomster fra hagen i Lillesand.

Foto: Camilla Næss / NRK

Episode 1. Sørlandsperlen

I Lillesand er hageelskerne Trine Aase Tveit og Knut Tveit i gang med å anlegge nytt bed og gjøre klar uteplassen for sesongen. Trine lærer Heidi å lage en vakker dørkrans med blomster fra hagen, Stine snekrer et romantisk tørkestativ, mens gartner Steinar drømmer om blåregn.

Vi lærer om agapanthus og lager potetpizza.

To damer i en hage med en stor dam og andeskulpturer

SESONGSTART: Ved stranda i Horten ligger en spesiell hage med hvileplasser rundt hver sving. I denne terapihagen sitter Maria Støm og Heidi og koser seg.

Foto: Camilla Næss / NRK

Episode 2. Hage på resept

Det er mange som bruker hagen sin som terapi. Ved stranda i Horten ligger en spesiell hage med hvileplasser rundt hver sving.

Hageeier Maria Strøm har laget disse plassene, slik at hun kan bruke og nyte hagen uansett hvor dårlig formen er. Steinar beskjærer tomatplanter, kokken Dag sylter grønne tomater, mens Stine lager et nydelig blomsterbord.

To damer i en hage, perspektivet er ovenfra

MINIHAGE: I episode tre besøker teamet en liten oase i Tromsø.

Foto: Camilla Næss / NRK

Episode 3. Minihagen

Mange seere vil at vi skal reise nordover og lære om herdige planter, og noen vil vi skal vise hva man kan gjøre når man har liten plass. Vi slår to fluer i ett smekk og besøker en bitte liten oase på 50 kvadratmeter i Tromsø.

I en rekkehushage i Tromsø har Line klart å få på plass alt en hageelsker drømmer om. Her er både hagestier, pergola, drivhus og vannspeil. Line Helgesen tar Heidi med til botanisk hage i Tromsø og vi får mange gode tips på herdige planter, mens Steinar er litt tufs og tyr til urtehagen og hjemmelagde medisiner.

To damer i en hage med rosa blomster og et gjerde i bakgrunnen.

ØKOLOGISKE PRINSIPPER: Det er styrende for denne hagen. Her viser Inger Lise Haavelsrud programleder Heidi hagen sin.

Foto: Camilla Næss / NRK

Episode 4. Bønder i byen

Midt i Halden ligger et idyllisk hagebruk hvor Inger Lise Haavelsrud og Eirik Rø dyrker masse grønnsaker og blomster etter økologiske prinsipper. Vi lærer om Hügelbed og evighetsblomster vi kjenner igjen fra 80-tallet. Heidi lærer å lage blomstereng av en sommerfuglentusiast, Stine bygger et fargerikt stativ til klatreplanter og Dag lager coq au vin.

To damer mellom fjord og blomsterkasse fyllt til randen av rosa blomster.

I VOLDA: I denne hagen bruker man gammel stein og skatter som andre har kastet fra seg. Her Hildegun Lid Bjerkvik og programleder Heidi.

Foto: Camilla Næss / NRK

Episode 5. Man tager hva man haver

Det gjelder å bruke det en har og utnytte alle muligheter. Det er Hildegun Lid Bjerkvik og Oddvin Bjerkviks hage i Volda beviset på. De bruker både gammel stein og ting som andre har kastet til å forme egen hage. De deler sine beste tips fra sin prakthage i Volda. Her lager vi vannspeil, steingang, og et utrolig kjekt vanningssystem.

Stines sølvplett blir til skjønne knagger og Dag sørger for at løksuppa får sin renessanse. Gartner Steinar viser oss glemte kunster som poding.

To damer i hage foran stor, grønn buskevekst

I TYSVÆR: Anne Lønning Krogstad er hagedesigner og viser frem sin hage.

Foto: Camilla Næss / NRK

Episode 6. Proffene

Hvordan ser det ut i hagen til en hagedesigner? Det er mulig vi kan bli litt misunnelige og inspirert. «Hagen min» besøker proffer i Tysvær og får et innblikk i hvordan lidenskapelige designere lever.

Steinar fjerner mose i plen. Dag byr på en himmelsk god og kald ertesuppe. Stine lager kjekk og lekker pynt til hagen.

Mann i rosa foran flott, blomstrende hagebusk

GARTNERN ER MED: Også i år gir gartner Steinar Johansen publikum sine beste råd.

Foto: Camilla Næss / NRK

Episode 7. De beste hagetipsene

Et tilbakeblikk fra flere hager. Her får du de aller beste hagetipsene.