Informasjon fra NRK

Bli med på «Biesommer»

Flere biearter er utrydningstruede, noe som også setter hele økosystemer i fare. NRK inviterer publikum til å hjelpe til å gi biene den beste sommeren de har hatt på mange år.

Biesommer
Foto: Jørgen Leangen / NRK

NRK drar i gang konkurransen «Biesommer». Den starter fredag 5. juli og holder på gjennom hele sommeren.

– NRK ønsker å bidra til å redde biene og insektene ved å fortelle om hvor viktige de er for oss. Det skal vi gjøre ved å gi publikum meningsfulle, artige sommeraktiviteter som bidrar til å bremse insektsdøden, sier Petter Ingholm Gustavsen, som er prosjektleder for «Biesommer».

Rapporten konkluderer med at årsaken til insektdød er forstyrrelser av den naturlige floraen som insekter lever i og lever av.

Det finnes mye man kan gjøre for å tilrettelegge for at bier skal få det bra. NRK ønsker å vise frem de mest bievennlige blomsterkassene, hagene eller hyttetakene som finnes der ute.

– Vi gleder oss til å se alle de fine bildene vi håper og tror vil komme inn via NRK.no eller via emneknaggen #nrksommer på Instagram, sier Gustavsen.

Slik deltar du i konkurransen:

Ta bilde og skriv noen ord om hva du gjør for å redde insektene i sommer, ​og send inn på nrk.no eller emneknagg #nrksommer på Instagram.​

Hver fredag kåres en delvinner og to andre for hederlig omtale. Konkurransen holder på gjennom hele sommeren. Den store vinneren blir kåret fredag 9. august. Vinneren vil få besøk av Norgesglasset og vil være med i en reportasje under årets siste sending av Sommeråpent.

Delvinnerne intervjues hver fredag i Norgesglasset på NRK P1 og Sommeråpent på NRK1 på kvelden viser bilder.

Den som blir kåret til vinner er den som juryen mener gir biene best tilgang på mat, bolig og et giftfritt miljø.

Juryen består av Frode Ødegaard ved NTNU samt redaksjonen i Norgesglasset og prosjektlederen for "Biesommer".