Hopp til innhold

Alt er på spill i «Enter e-sport»

Penger, press og pokaler. Det er dette e-sport handler om. Bli med på innsiden av sporten som vokser raskest i hele verden, når dokumentarserien «Enter e-sport» utforsker denne delen av gaming-universet.

Hicham i Globen.

Hicham i Globen.

Foto: Svend Even Hærra / NRK

I serien «Enter e-sport» møter vi dem som satser alt på en fremtid innen e-sport, også kjent som profesjonell gaming. De er en del av en bransje i en rivende utvikling. Bare i Norge har antallet utøvere som er med i organiserte konkurranser innen e-sport vokst til rundt 12 000 utøvere. Det konkurreres i all slags dataspill, fra FIFA, Dota 2 og League of Legends til Fortnite, PUGB og Counterstrike.

Selv om sporten vokser raskt i omfang, omtales e-sport sjeldent i tradisjonelle medier. De få overskriftene som dukker opp handler om tenåringer som vinner millionpremier, eller kjendisinvestorer som satser store pengesummer på det de mener er fremtidens neste store kulturelle arena. Men hva er den egentlige fortellingen om norsk e-sport og hva som skal til for å lykkes?

I «Enter e-sport» opplever vi bransjens fest og hverdag gjennom fem ulike personer. Disse menneskene er spillere, managere og klubbeiere, både på bunnen og toppen av hierarkiet. I tillegg medvirker et knippe eksperter fra gamingbransjen, som samlet bidrar til å gi et ærlig blikk på det de er en del av.

Fabio

Fabio på jakt etter investorer

Fabio på jakt etter investorer.

Foto: Sigrid Winther / NRK

Den som først tar seerne med inn i dette universet er Fabio Enzo. Han er en ung gründer fra Bergen som har fått det til i musikkbransjen og blant annet tatt artisten Boy Pablo ut i verden. Nå vil Fabio inn i e-sport-bransjen og han har store drømmer og ambisjoner. Han vil bygge en klubb basert på kameratskap og inkludering. Klubben han starter heter 777 Esports. Målet hans er at klubben skal bli en internasjonal merkevare gamere kan være stolte av. Vil han lykkes med det?

Haris

Harris spiller

Haris er 777 Esports stjernespiller.

Foto: Sigrid Winther / NRK

Med seg på laget har Fabio fått en av Norges beste Counterstrike-spillere, nemlig Haris Hadzic fra Evje utenfor Kristiansand. Haris har ofret mye for å bli en profesjonell gamer. Målet hans er internasjonal suksess. Er det Fabios klubb 777 Esports som kan gi han suksessen han leter etter?

Hicham

Hitcham i jobbmøte

Hicham i jobbmøte.

Foto: Sigrid Winther / NRK

En som har kommet mye høyere opp på rangstigen i gaming-verdenen enn Fabio, er Hicham. Oslo-gutten med røtter fra Libanon har på få år bygget seg opp i e-sport-bransjen og eier nå en av de største klubbene i verden, Ninjas in Pyjamas. Klubben kan sammenlignes med Manchester United i e-sport-verden. De har hovedsete i Stockholm, men Hicham har som mål at klubben skal bli den største merkevaren i verden og er i ferd med å etablere seg også i det kinesiske markedet.

Lotta

Lotta vil gi jentene den plassen de fortjener i e-sporten.

Lotta vil gi jentene den plassen de fortjener i e-sporten.

Foto: Mats Muri / NRK

I Fabios nye klubb finner vi også Lotta Klonteig fra Larvik. Til tross for at det er mange jenter som gamer, er det fortsatt få jenter i toppen av resultatlistene. Nå vil hun gi jentene den plassen de fortjener ved å etablere et jentelag som skal konkurrere sammen med guttene. Hva skal til for å kunne leve av gaming som jente? Og til hvilken pris?

Emil

Emil hos 00Nation

Emil vil tilbake til verdenstoppen.

Foto: Sigrid Winther / NRK

En som vet hva det vil si å ruve på toppen av listene er Emil Bergquist Pedersen, også kjent som Nyhrox. Han var bare 16 år da han vant verdensmesterskapet i Fortnite, hvor premien var hele 13 millioner kroner. Det har gått et par år siden Tønsberg-gutten mottok jubelen fra tusenvis av fans på en fullsatt stadion i New York. Nå satser Emil i den norske klubben 00NATION for å oppleve det samme igjen. Var VM-triumfen et blaff eller er det mulig for Emil å fortsatt hevde seg i toppen? Og hva er egentlig spillselskapenes rolle i å avgjøre hvem som kan leve av gaming, og hvem som må gi seg?

«Enter e-sport» er en dokumentarserie på fire episoder som tar gamingkulturen på alvor ved å vise aktørenes perspektiver, men som samtidig gir kritiske nyanser som sporten og publikum fortjener.