Hopp til innhold

«Hele Norge snakker» – møt en du er uenig med

Hva skjer med debatten om vi legger vekk tastaturene og kryper ut av kommentarfeltene? Sammen med Morgenbladet, Dagens Næringsliv og Fagbladet inviterer NRK meningsmotstandere til å møtes ansikt til ansikt i «Hele Norge snakker» lørdag 25. mai.

Hele Norge snakker er et prosjekt der meningsmotstandere kan møtes for å snakke - ansikt til ansikt

Hele Nore snakker: Hva skjer med debattklimaet når man flytter diskusjonen ut av kommentarfeltet?

Foto: Renate Rognan/Illustrasjon / NRK

Mange opplever at samfunnsdebatten er blitt hardere og mer polarisert. Det hamres anonymt fra tastaturer, ropes i kommentarfelt og jubles i ekkokamre. Til tross for at Internett og sosiale medier har gitt flere en stemme, er det flere og flere som sier de kvier seg for å ta del i den offentlige samtalen fordi den oppleves hard og lite konstruktiv.

– Målet med «Hele Norge snakker» er å få i gang samtaler som skaper forståelse og toleranse for ulike synspunkter. Det skjer noe med samtalen når man møtes ansikt til ansikt. Man må endre taktikk, man må lytte og man må argumentere. Sannsynligvis vil man også forstå den man snakker med bedre. Enige trenger man ikke å bli, sier Linn Sandberg Skarstein, nyhetssjef i Distriktsdivisjonen.

Vil du delta?

«Hele Norge snakker» er inspirert av den tyske avisen Die Zeit. I 2017 inviterte de meningsmotstandere til å møtes for å se om det kunne gjøre noe med det harde debattklimaet. Det ble en stor suksess, og nå har konseptet spredd seg over hele Europa.

Morgenbladet tok konseptet til Norge i fjor og inviterte flere medier til å bli med. Lørdag 25. mai arrangeres “Hele Norge snakker” over hele landet.

For å delta må registrere deg og ta stilling til syv verdispørsmål. Disse spørsmålene er felles for alle, enten du melder deg på via NRK, Dagens Næringsliv, Morgenbladet eller Fagbladet.

  • Styres Norge i for stor grad av en elite uten kontakt med folk flest?
  • Er det norske samfunnet truet av innvandring fra muslimske land?
  • Bør vi ha mer ulv i Norge?
  • Har det blitt for dyrt å være bilist i Norge?
  • Bør Norge slutte å lete etter olje- og gassfelt?
  • Har tiltakene for likestilling gått for langt?
  • Bør det innføres kortere arbeidsdager i Norge?

Etter at du har svart på spørsmålene, blir du koblet opp med en meningsmotstander. Lørdag 25. mai møtes dere over en kopp kaffe på et møtested i ditt fylke.

Alle over 18 år kan bli med på prosjektet. Når du registrerer deg forplikter du deg til å delta på «Hele Norge snakker» lørdag 25. mai.

Pilotprosjekt

​​​​I februar gjennomførte NRK en test. Over 1000 personer meldte seg på og NRK Østlandssendingen inviterte noen av dem til å møtes på en kafe på Tøyen i Oslo.

Hør Østlandssendingens «Hele Norge snakker»-sending fra 19. februar her.