NRK Meny
Normal

To meisehjem tett i tett

Fuglene i kaffebaren har blitt kjendiser. Nå kan du sniktitte inn i deres hjem. I de stilfulle leilighetene blir det snart trangt om plassen!

Siden mars har vi fulgt fuglene i Piip-Show direkte fra kaffebaren og blåmeisene Silje og Pål sin leilighet. Her flyr deres små unger ut i den store verden.

Blåmeismor ruger

Blåmeismor, Silje, begynte å legge egg i slutten av påsken. Nå skal hun ruge og få mat av hannen, Pål.

Foto: NRK.no/piipshow
Kjøttmeiskassen i Piip-Show

I denne flunkende nye leiligheten bor kjøttmeisene. Fuglekassen er laget av Lars Aurtande i samarbeid med Magne Klann som er hjernen bak Piip-Show.

Foto: Magne Klann
Kjøttmeismor speiler seg

Hos kjøttmeisene kan de jålete fuglene speile seg og leve så fasjonabelt som det sømmer seg for parus major, som arten heter på latin.

Foto: NRK Piip-Show

I to måneder har NRK sendt direkte fra en unik kaffebar: Et fuglebrett med funkis interiør, innlagt strøm og trådløst internett. Her har blant annet et kjøttmeispar og et blåmeispar flørtet og kost seg.

Nå har livene deres gått over i en ny fase: I sine ettromsleiligheter like i nabolaget er de nå travelt opptatt med å legge egg, ruge og snart få hver sin store ungeflokk. Vi har allerede fulgt blåmeisene Silje og Pål sin egglegging i noen uker. Nå får vi også «spionere» på kjøttmeisenes familieliv.

Nå skal det ruges!

De to parene er ikke bare ulike i størrelse, men også i stil og oppførsel. Kjøttmeisen er den største og mest prangende av de to mens blåmeisen er mindre og søtere. Kjøttmeisen har et litt troskyldig mørkt øye i det hvite ansiktet innrammet av sort, mens blåmeisen har streng eyeliner og blå caps.

De neste ukene har du mulighet til å følge familielivet tett på. De første ukene i mai blir det ruging på hunnene og mannen får det travelt med å jakte på mat til dama og seg selv.

NRK.no/piipshow kan du fortsatt følge livet på fuglebrettet og stille spørsmål til våre fugleeksperter!

Snart klekking på direkten

Så – i midten av mai – klekkes eggene omtrent samtidig og det blir yrende liv i de trange leilighetene. Nå blir det enda mer hektisk for foreldrene som skal få store ungekull å bli klare for den store verden utenfor kassa.

I samarbeid med fotograf Magne Klann og modellmaker Lars Aurtande sender NRK.no direkte helt til fugleungene er flyvedyktige og forlater hjemmene sine rundt midten av juni.

Du er velkommen til å dele øyeblikk og blinkskudd på sosiale medier. Tagg bilder, kommentarer og spørsmål på Instagram og Twitter med #nrkpiip!

Created by InfoDispatcher

BAK KULISSENE: Se hvordan vi lager Piip-Show!