NRK Meny
Normal

Zoolog: - Ulv med valper velger tregeste bytte

– Sau er stuttbeinte, ikke så lure og har dårlig kondis, sier zoolog Petter Bøckmann. Når ulven i tillegg har valper, trenger den ekstra mye mat. Søndag mistet en sauebonde i Ytre Enebakk minst 28 sauer.

Drepte sauer i Ytre Enebakk

Ulvespor i området tyder på at østmarkulven og valpene har herjet på en gård i Ytre Enebakk i Akershus natt til søndag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Ingen rovdyr løper mer enn nødvendig etter maten sin. I Østmarka er alternativet å spise elg og rådyr, som løper ganske fort. Når en ulv møter en saueflokk, en stor mengde langsomtgående mat, så går det gjerne gæernt, sier zoolog Petter Bøckmann fra Universitetet i Oslo.

Trenger mye mat til valper

Ulven har trolig valper og zoologen tror dermed kan være en del av årsaken til at så mange som 28 sauer gikk med i angrepet.

Petter Bøckmann

Zoolog Petter Bøckmann er ikke overrasket over saueangrepet i Ytre Enebakk i helgen.

Foto: Petter Bøckmann

– Ulvene trenger ekstra mye mat nå som de har valper. Derfor går de på de letteste byttene.

– Hadde det vært en stor ulveflokk med flere voksne dyr, kunne de klare å ta elg, mens det er verre når bare én ulv er på jakt mens den andre er hjemme og passer ungene.

Bøckmann sier at det fullt mulig at ulven også er i gang med å lære opp valpene sine og derfor trenger lette dyr å jakte på.

– Valpene er jo ikke så flinke til å jakte ennå, og noe særlig lettere pattedyr å jakte på enn sau finner du neppe, sier Bøckmann.

Trege sauer

– Den vanligste sauen i Norge, dala-sauen, er avla for å være lett å ha med å gjøre. Den løper stort sett i ring.

– Så når ulven først tar én sau, så tar det bare en liten stund før saueflokken kommer dundrende forbi igjen. Da fyrer de opp jaktinstinktet til ulven på nytt, forklarer zoologen.

Det er også vanlig at ulven, i likhet med bjørn, skader mange på en gang slik at den har et matforråd å klare seg med senere. Ulven vil så komme tilbake for å forsyne seg med de sauene den har tatt.

Blir sauekadavrene liggende, kan en forvente at ulven på sommeren kommer tilbake i løp av noen få dager.

– På sommeren må ulven komme tilbake til sånne slakteområder før alt begynner å råtne. På vinteren kan den returnere i ukevis, siden kjøttet holder seg bedre i kulda.